Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

Okey. Selepas berfikir beberapa lama, me decided now tiba masanya untuk start satu kelab maya (virtual club) bagi sesiapa yang susah nak pregnant. The club name is TTC Club Malaysia (TTC = Trying to Conceive). Click sini atau tengok perkataan TTC Club kat bawah header.

ttc club 012 Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

Yup. Bukan semua orang (yang dah kahwin okeh) senang mengandung. Kalau korang tergolong di kalangan yang senang lekat anak ni.. BERSYUKUR lah. Jaga anak baik-baik. Jangan take things for granted. Tak semua orang dapat rezeki anak ni tau.

Ada yang dah bertahun-tahun kahwin tapi still nothing. Dah cuba macam-macam pun still tak berhasil. Perasaan memang sangat sedih. Bila tengok adik beradik atau kawan-kawan yang baru kahwin terus pregnant.. lagi stress.

Tambah lagi kalau mak bapa, mertua, ipai duai, kawan-kawan, jiran dan semua orang asyik bertanya. Bila nak bertiga ni? Bila nak ada anak? Dan soalan yang paling laser.. KAU MANDUL ke? Rasa jantung kena tembak bila dapat soalan macam ni. wpml cry Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

Me tahu apa perasaan mereka yang susah dapat anak. Sebab me dulu pun sama. 3-4 tahun mencuba. Macam-macam buat. But nothing! Memang sangat sedih dan sakit hati.

Lepas buat IUI kat LPPKN baru dapat anak pertama, Izzah. Now she is 2 years old. Hanya Tuhan yang tahu betapa gembira dan bersyukur bila tahu me pregnant. Rasa hidup lebih bermakna.

Masa Izzah 6 bulan, me mengandung lagi anak kedua. Kali ni tanpa bantuan ubat atau IUI atau LPPKN. It was a natural pregnancy yang me tak expect. Sebab kalau ikut history yang payah nak lekat tu.. dengan endometriosis, retroverted uterus, hormonal problems …. it was impossible sesenang itu.

Tapi.. itu lah. Allah Maha Kuasa. But then, kandungan gugur masa 11 minggu. Tak de rezeki, I guess.

I have been in your shoes before.So, me sangat memahami apa yang korang rasa. Memang sangat stress terutama kalau tak ada tempat nak mengadu. Hanya orang yang pernah atau sedang alami masalah ni yang betul-betul faham.

ttc club 02 Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

Percayalah. Korang tak keseorangan. Me create TTC Club ni supaya setiap orang boleh berkongsi perasaan suka-duka dan menyokong satu sama lain. Ceritakan kisah korang, perasaan korang, ketakutan korang. LUAHkan semuanya di TTC Club dan korang akan rasa lebih lega.

Please register as a member before you can post anything di TTC Club. Kalau korang ada kawan yang tengah berusaha nak pregnan tapi belum dapat ni, boleh bagi tahu dia pasal TTC Club ni.

ttc club 03 Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

Basically, segala benda yang berkaitan pasal usaha nak dapat anak ada kat TTC Club. Pasal IUI dan IV. Pasal LPPKN, TAFF dan fertility hospital. Pasal fertility issues. Nanti me akan tambah pasal cara alternatif untuk mengandung juga.

ttc club 04 Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

ttc club 05 Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

ttc club 06 Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

For now, memang tak de posting lagi in the forum. Nanti me copy certain information dan komen dari mereka yang meluahkan hati kat entri me sebelum ni. Ada banyak maklumat tambahan berguna dari mereka yang pernah buat IVF dan tentang pengalaman buat treatment di private hospitals. Memang sangat berguna untuk dikongsi bersama.

LPPKN-HSG
LPPKN-Treatment
LPPKN-IUI
TAFF-IVF

Kadang-kadang rasa kelakar bila ada yang komen minta medical opinion dari me pasal fertility issue ni. Maybe ada yang ingat I’m a gynae ke apa..ha..ha.. Tapi tak kisahlah.. because I know a lot of things pasal infertility problems.. medical jargons pun at my finger tips.. lagi pun I was in their shoes before.

Me ni boleh jadi TTC Counselor kot. wpml wink Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)




Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  56 comments for “Trying to Conceive Club (TTC Club Malaysia)

  1. April 9, 2010 at 11:43 am

    ala, camne nak share benda nie kat fb?
    .-= mama emma®´s last blog post..-DEEPBLUE LENSE KEMBALI- =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mama emma,

    maybe boleh share link TTC club ni?

    http://www.littlemamadiary.com/trying-to-conceive-club-ttc/

    [REPLY]

  2. veena
    April 9, 2010 at 1:28 pm

    great job little mama….ive been looking for a place to hear and share my feelings in ttc…and im glad that you started this for us malaysian women as this feels “closer to home” where we can relate easily….looking forward for the forum to get active…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    veena, yup.. eventhough it’s only a virtual sharing but believe me.. it will help you feel much better.

    [REPLY]

  3. April 9, 2010 at 1:39 pm


    .-= temp. housewife´s last blog post..What a memorable night! (A rather emotinal and long entry) =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    nur, a small step to help others

    [REPLY]

  4. April 9, 2010 at 1:41 pm

    bagus ni.nanti me war2kan kat kawan2..
    .-= eliss´s last blog post..Akhirnya, FB telah aku register, lepas tu apa aku harus buat? =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    eliss, harap dapat tolong kawan2 yang ada masalah ini

    [REPLY]

  5. April 9, 2010 at 2:37 pm

    good job k.ros. eventho huda ni jenis yg alhamdulillah senang nk dpt BB, tp bler tgk org lain yg berssh payah nk dapat BB rase cian lak.

    kt opis ni ader sorang akak yg ssh nk pregnant. bler kiterorg pregnant jer, cam tak sampai hati nk ckp dier yg kiterorg pregnant, rasenya deir dh 5yrs kawin kot.

    dier pun dh pg LPPKN, tapi blum rezeki lg kot..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    huda, itu lah.. dulu akak pun rasa sedih bila tgk orang pregnant kat ofis tu.. very the sedih one.. tapi kena sabar dan usaha

    kadang2 Tuhan nak uji setakat mana kesungguhan kita nak anak tu.. kat ofis i ni ada sorang kakak.. umur 40+.. ada satu anak umur 9 tahun hasil IUI.. lepas tu buat macam2 tapi tak dapat yang kedua (IVF je tak buat)..

    last2 nak ambik anak angkat.. persediaan dah buat semua tapi mak baby tak jadi bagi anak dia..so dia frust

    tapi 3 bulan lepas tu.. kakak ni PREGNANT dengan sendirinya!! Now dia dah 2 bulan pregnant. It is a miracle you see.. maybe berkat niat dia nak ambik anak tu kot Tuhan bagi rezeki anak sendiri..

    [REPLY]

  6. April 9, 2010 at 4:42 pm

    kak ros sgt prihatin lah… bagus dan dgn cara ini mmg dapat beri peluang pd mereka tuk bkongsi rasa dan masalah..
    saya ada kwn yang alami masalah camni..nnt promote kat kwn la club kak ros nih..
    saya doakan isteri2 yg hadapi masalah ni mudah-mudahan cepat Allah kurniakan rezeki utk menimang cahayamata..amin

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    faisya, sila bagitau kawan-kawan yang memerlukan support ya

    [REPLY]

  7. April 9, 2010 at 4:45 pm

    kak ros,
    saya support sama ya.
    gud job..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mmyyen, mekasih kerana men-support kami

    [REPLY]

  8. azian azahari
    April 9, 2010 at 9:02 pm

    time kasih banyak2 kak ros bleh la kita TTC members kongsi ape2 info n berita kejayaan utk m’beri semangat kpd mereka yg lain…chayok!! chayok!!

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    azian, yup.. mari kongsi suka duka bersama-sama ya

    [REPLY]

  9. April 11, 2010 at 3:55 pm

    salam kak ros, eyza baru daftar jadik ahli kelab TTC… semoga usaha murni akak ni mendapat pahala yg berlipat ganda…eyza pun skrg tgh buat rawatan kat LPPKN…. tgh tggu period, baru nak gi jumpa dr n bawak result HSG… Doakan eyza berjaya…..
    .-= eyzamiel´s last blog post..::citer besh & sedih:: =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    eyzamiel, i doakan you dan lain orang yang TTC akan berjaya mendapat anak secepat mungkin.. amin!

    [REPLY]

  10. kiki
    April 12, 2010 at 8:46 am

    morning, frens.

    selamat berkenalan dlm forum TTC Little Mama nie.gurls, we have to stay strong and positive.

    spreading baby dust to all of u…semoga Allah memberkati usaha2 kita yang TTC nie…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    kiki, amin.. jangan putus asa dan teruskan usaha TTC

    [REPLY]

  11. April 16, 2010 at 10:49 am

    Intan pon faham apa yg ros alami and others too coz sama mcm ros, nak lekat arissa mkn masa 4 years after 1st miscarriage dulu.

    Sangat tertekan dan mcm2 lagi lah…

    Now tgh berusaha sekali lagi for the 2nd one but belum ada rezeki lg…same problem as before PCOS :(
    .-= Intan´s last blog post..And The WINNER Is ? =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    intan, u pun sama eh..welcome and join us to share experience boleh?

    starting this month I also TTC for another one.. lepas miscarriage dulu kitaorang on natural family planning.. now all out again to TTC..

    first by naturally first lah.. kalau 3-4 bulan tak jadi.. maybe pergi LPPKN again lah

    [REPLY]

  12. Imah Ishak
    April 16, 2010 at 5:07 pm

    Salam Kak Ros,

    InsyaAllah, saya pun nak join TTC Club Malaysia. Dah ada anak seorang dan tgh berusaha for second one. Alhamdullilah, saya tak pernah putus asa walaupun dah mencuba setahun++. Cuma baru2 sedih skit bila dapat tahu member preggy lagi walaupun baru sebulan cuba. Harap2 ada rezeki untuk kita semua tahun ni. InsyaALLAH Amin :razz:

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    imah, welcome to TTC club.. yg nak try for second baby pun jemput sama join… amin!

    [REPLY]

  13. April 17, 2010 at 11:55 pm

    This is such a good effort! Tak semua orang yg ada masalah ni bersedia nak berkongsi cerita. Sharing first hand information and real life experience is a good channel to help out and I will definitely share this. Hopefully everyone will get the benefit from TTC Club :smile:

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mrsdjone, thanks for your support dear

    [REPLY]

  14. April 18, 2010 at 1:45 pm

    salam,
    saya dah 6 thn kawin still takde zuriat…glad to meet you here…ada gak medium nk berkongsi rasa…i nak gak join TTC club ni…
    .-= mrs Jon´s last blog post..what the!!! =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mrs jon, welcome and share anything about TTC here

    [REPLY]

  15. April 20, 2010 at 3:37 am

    eyzamiel, i doakan you dan lain orang yang TTC akan berjaya mendapat anak secepat mungkin.. amin!

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    michelle, aminkan for everyone

    [REPLY]

  16. April 21, 2010 at 11:34 am

    i tabik u laa kak ros!
    a wonderful idea n effort to help all the ttc mommies.. farah hrp ia akan sukses!
    aah, mmg perlukan byk kesbran kan, walaupun farah tak pernah lalui sendiri, tp faham sgt perasaan sbb ada kwn2 yg tak dpt2 n ada yg masalah keguguran sbb tak cukup kuat.. mmg sedih sgt.
    .-= farah.5577´s last blog post..Meetup with the mommybloggers =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    farah, thanks dear.. ramai yang feeling hopeless and need emotional support

    [REPLY]

  17. April 28, 2010 at 1:25 pm


    thks K Ros

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    ciklily, berusaha gigih ye

    [REPLY]

  18. April 30, 2010 at 10:57 am

    All the best!!
    .-= Rozy´s last blog post..ThIngS I WiSh 2 dO aFtEr I PoPpEd! =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    rozy, mekasih!!

    [REPLY]

  19. fiat
    May 3, 2010 at 12:36 pm

    inisiatif yg terbaik lah kak ros!….sangat suker. insyaallah saya boleh kongsi jugak experience endo,blocked tube…..and wish me luck, my IVF journey will start very soon.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    fiat, mekasih! jom sesama share pengalaman masing2

    [REPLY]

  20. May 5, 2010 at 4:11 pm

    akak,
    thx ya sebab sudi join
    boleh ajak semua mama2 kat sini join ni
    ;)
    .-= joegrimjow´s last blog post..ironman dan entry terakhir pasal buang bayi… mungkin? =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    joe, no problem tu

    [REPLY]

    syarilla Reply:

    Dear lovely Ros,

    No words can describe your effort! This is beyond than just only a good job…Honestly at this little moment I sgt terharu dan tears in my eyes tu dah tak leh nak tahan dah nie…Terus kan! May Allah bless everybody…especially to you dear…

    [REPLY]

  21. Delilah
    May 11, 2010 at 3:28 pm

    Dear k. Ros,

    I am TTC for 4 cycles now..since kawin 4 months ago..biase la after ovulating and dh ML sume dh buat kite tgg je la for 2 weeks and hoping for our period x dtg tp die dtg jugak..frust pun ade gak sumtimes but i rajin jgak la google sume and each months me and hubby akan try some new tips and tricks for us to concieve..

    i blm lg tahap iui ke fertility check ke..nak try alternative ways dulu using all the useful tips and tricks yang kite boleh gained..before this kite use that ovulation chart and opk, tp next month i rase xnk ML during ovulated period je, i m trying to ML full swing, to enhance the ability to get preggy by always having the sperm in me..and plus i m trying with this thing call PRE SEED, have u gurls heard bout it?it s a lubricant, a sperm friendly, it helps the sperms to swims and to stay longer..and of course with asid folic, angkat kaki, letak bantal sume..jge makan tu sume mmg dh practikan so smbg je..hopefully next month..amin!

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    dear delilah, hope you get the baby luck with you soon ya..amin

    [REPLY]

  22. Ida
    May 20, 2010 at 1:16 am

    Salam little mama,
    i ingin meluah rasa di kelab ini.. Right now rasa frust sgt2.. Today is hari ke5,
    nak masuk hari ke6 pum sebab dah lewat malam ni that sy gugur kandungan twin yg berusia 3 bulan melalui
    IVF.. dan saya pernah buat IUI skali n fail jugak.. Saya tak mampumenangis, cuma malam ni mengalir sikit sebab mengenangkan nasib diri…

    Alhamdulillah sy lepas 4 bulan nikah disahkan mengandung, namn
    terbesalin pd usia kandumgan 6 bulan.. Baby pun hanya dapat hidup 30 minit..

    Now,I didiagnos ada PCOS, ovari tak mampu mematangkan telur dan telur tak dpt keluar dgn sendiri.
    Rasa sungguh sedih tak terkira di dalam hati.. Disebabkan saya pernah mengandung tp terbesalin awal maka
    saya dikategorikan dalam golongan yg pernah mengandung dan tak layak dapat apa2 bantuan wlwpun keje
    gov.

    Sekarang ini sedih, kadangkala sampai tak boleh tgk kanak2 dan skarangpun sy risau tok berhadapan dgn sedara mara masa raya nanti.. Saya telah cube sedaya upaya saya dengan buat IVF.. Semua $,masa dan usaha yg disalurkan namun masih ada suara2 yg tak paham mengatakan sy tidak berusaha..
    Sekarang sy mengumpul kekuatan.. Saya baca mengenai kisah Tunku
    Azizah sedikit sebanyak memberi pedoman untuk sy lebih kuat..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    dear ida, i feel for you.. kalau u ada depan i, i dah hug you dah.. be strong ye

    memang it feel so extremely sad kalau kita dah berusaha but still fail.. in your case buat IVF dapat twins but miscarried.. it’s really dissapointing i know.

    baguslah if u belajar mencari kekuatan dgn membaca kisah Tunku Azizah.. she tried so many times before finally get her current childrens.

    i doakan u terus tabah.. terus kuat.. and akan cuba lagi another time.. for now.. have a good rest ok

    [REPLY]

  23. yolanda
    June 2, 2010 at 12:10 am

    hi,

    nak tanyer, ape pendapat little mama tentang AIH, (assisted insemination by husband). Dah buat 2 kali tapi fail juga. Masa buat AIH ni saya ingatkan IUI, tu buat je…bila dah buat tu baru tahu bukan IUI, gynea tu cuma cakap dia tolong masukan sperm dalam uterus. IUI procedure kena cuci sperm dulu kan, tapi AIH ni tak cuci…so sakitnya tak terkata the moment sperm kena dinding uterus. saya dah buat laproscopy surgery, tube tak block. tapi masih jugak tak pregnant. dah 3 tahun lebih berkahwin.

    skarang ni dah tak tau nak buat ape..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    yolanda, AIH ni mcm gynae ckp la, just masukkan sperm yang tak dicuci.. cuci here means.. dia asingkan just the sperms yang berkualiti (active/fast swimmers)..

    so sebab dia masukkan raw sperms, the chances to get pregnant tu memang kurang sikit dari buat IUI..

    prosedur masukkan sperms sama ke macam buat IUI.. cuma beza the sperms je.

    i think u may consider buat IUI terus la ye

    [REPLY]

    yolanda Reply:

    thanks for your reply…rasa nyer nak break kejap dari medication…last two cycles buat AIH…

    nak tanyer jugak la pasal macam mane test yg org buat and dapat determine yg sperm mati the moment masuk uterus…ape nama test tu..

    mase buat laproscopy..gynea ckp tube ok, uterus ok..cukup serviks je kecik skit..

    running out of idea apa nak test dah ni…

    [REPLY]

  24. AdD
    June 28, 2010 at 2:45 pm

    Salam semua,

    Saya maybe xtau istilah medical yg uols sebut2kan kt atas… coz Alhamdulillah Allah dah beri sy 2 permata… tapi sy just nak membantu and share with uols… ini hanya sekadar ikhtiar… pada sesiapa yg minat nak tau bleh email sy di buchat1984@gmail.com atau add sy sbg kawan di FB search “AdD Buchat”
    Seorang Blogger bernama AdD´s last blog post post..100 hari

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    AdD, any sharing will be appreciated :)

    [REPLY]

  25. jayblabbers
    July 5, 2010 at 5:04 pm

    OMG OMG OMG i love youuuu!thank youu sebab buat club ni dah lame dok cariii! im glad i found your blog! before ni i dok cari blog2 melayu yg TTC tapi takjumpe2, slalu jumpe yg matsaleh2 punye je. i just started my own blog, utk luahkan perasaan sedih psl TTC semua. will share them when im ready :)

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    jayblabbers, welcome to TTC Malaysia!

    [REPLY]

  26. September 24, 2010 at 4:38 pm

    dah tiba masa nanti ai join gak
    Seorang Blogger bernama rodie´s last blog post post..Bravo to Datuk Nicole David

    [REPLY]

  27. miza
    April 14, 2012 at 5:33 pm

    slm, sya sronok bila trjumpa blog ni.. bru tau ara tmpat utk kongsi pngalaman brsama tman2 TTC kat cni. Thanks to Little Mama yg create this blog.. Luv u all… ;-)

    [REPLY]

  28. miza
    April 14, 2012 at 5:35 pm

    try to post a comment tp x kuar2 pun.. camne ye?

    [REPLY]

  29. September 14, 2012 at 4:46 pm

    saya try register…x boleh….kenapa yer mama?

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif