Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I-City Snow Walk

Malaysia ni negara Khatulistiwa so tak payah mimpi salji akan turun dari langit. Masa I tingkatan 4 *1990*, I ikut rombongan sekolah ke Bukit Cherakah.

Memang rasa teruja menjelajah Taman Pertanian Bukit Cherakah bersama kawan-kawan dengan basikal yang disewa. Tapi yang paling menarik bagi I ialah Rumah Kaca Iklim Sederhana 4 Musim.

Masa tu kita hanya boleh melihat salji dalam rumah kaca dan I terfikir alangkah bestnya kalau dapat masuk dalam rumah kaca dan main salji. Sekarang impian I masa kecik dulu tercapai tanpa perlu ke luar negara. Ada rumah salji yang kita boleh masuk dan main salji di dalamnya.

Dekat taman cahaya I-City Shah Alam yang terletak tak jauh dari rumah I ada Snow Walk yang lebih besar dan best daripada Snow World Genting Highland!

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Selepas setahun dibuka barulah I berpeluang pergi ke Snow Walk I-City nih. Masa sampai kat I-City Snow Walk tu kelihatan baju-baju sejuk bergantungan kat luar pintu masuk Snow Walk. Baju-baju sejuk yang telah dipakai dan lembab dikeringkan dengan digantung bawah cahaya matahari.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I rasa cara ini membuatkan baju-baju sejuk I-City Snow Walk tidak berbau hapak, busuk dan lembab macam baju sejuk kat Genting Highland Snow World.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Tiket masuk I-City Snow Walk adalah RM25 dewasa dan RM20 kanak-kanak. Harga tiket termasuk sewa baju sejuk *jaket tebal* yang sudah buruk dan tidak boleh dibutang!

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Okey.. kalau korang nak melawat I-City Snow Walk ni I nak bagi beberapa tips.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Jaket tebal *baju sejuk* ada disediakan iaitu sudah termasuk dalam harga tiket. Walaupun baju sejuk I-City Snow Walk Shah Alam ni kering dan tidak berbau busuk macam baju sejuk Snow World Genting Highland tetapi kebanyakannya sudah buruk dengan warna pudar dan butang tidak berfungsi. So… lebih baik bawa winter jacket sendiri kalau merancang nak ke I-City Snow Walk ni. Baru dapat main salji dengan puas hati!

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Sila pakai seluar panjang tebal macam jeans, pakai kasut bertutup yang bertapak rata dan bawa sarung tangan sendiri. Sebab suhu dalam I-City Snow Walk adalah sangat sejuk bawah -5’C. Tapi kalau pakai kasut high heel boleh sewa boot dengan bayar RM30 (sewa RM10, deposit RM20). Kat dalam Snow Walk tu agak licin dan tidak rata so sila lah pakai high heel kalau nak jatuh tergolek ha..ha..ha!

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Penutup telinga *ear muff*, sarung tangan *glove*, scarf dan snow cap ada dijual antara harga RM7 – RM20 bergantung pada saiz. Bagi I baik bawa milik sendiri sebab tak banyak pilihan yang ada.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Perkara paling best di I-City Snow Walk ini ialah KAMERA boleh di bawa masuk!!! Jadi kita boleh ambil gambar sepuas hati dengan apa jua jenis kamera yang kita ada. I bawak my Nikon DSLR masuk.

Kalau korang pergi kat Snow World Genting Highland kamera tak dibenarkan masuk sebab diaorang buat duit dengan meletakkan photographer dalam tu. Gambar 4 keping kena RM60! Kat I-City Snow Walk korang boleh ambil gambar sebanyak mungkin guna kamera sendiri… yeay!!!

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Kalau masuk dalam I-City Snow Walk dan rasa macam nak beku korang boleh keluar untuk berehat asalkan tak keluar terus dari pintu utama. Agak-agak dah hilang sejuk boleh masuk balik dalam Snow Walk. Boleh masuk, keluar dan masuk balik gitu.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

 Seronok Ke I-City Snow Walk?

  • Hmmm… kira seronok lah jugak terutama bagi budak-budak. I-City Snow Walk ni lagi besar dari Snow World Genting Highland so ianya lebih berbaloi.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

  • Dalam I-City Snow Walk ada ukiran ais yang pelbagai bentuk dan dihiasi lampu pelbagai warna. Ada igloo dan rumah comel diperbuat daripada blok ais. Budak-budak boleh masuk ke dalam dan bermain. Tapi awas sebab lantai ais adalah agak licin.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

  • Kalau nak merasa main lontar-lontar ais tu jangan lupa pakai sarung tangan. Kalau tak memang beku tangan tu. Salji yang berserakan kat lantai I-City Snow Walk tak banyak mana pun dan kelihatan agak kasar so jangan expect nak buat orang salji @ snow man kat I-City Snow Walk ni.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

  • Budak-budak boleh bermain ‘slide ice’ atau gelongsor ais dalam I-City Snow Walk ni. Tapi kena pakai jeans dan sarung tangan tau sebab kena duduk ais yang sejuk beku tu. Kalau pakai seluar nipis mahu beku bontot he he.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

  • Budak-budak yang besar atau orang dewasa boleh main meluncur ‘sled’ iaitu masuk dalam sejenis sled macam kereta kat bahagian paling tinggi I-City Snow Walk dan meluncur ke bawah. Tapi awas sebab permainan ini agak merbahaya.

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

I-City-Snow-Walk-Shah-Alam

Digiprove sealThis content has been Digiproved © 2012 Ros Ibrahim



Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

17 Comments

  • ibu emir says:

    kak Ros, how long did u spend there? nak budget2 mase..
    Seorang Blogger bernama ibu emir´s last blog post post..Ibu dan Emir: Aktiviti Beriadah

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @ibu emir, snow walk buka pukul 10 pagi kami dah terpacak kat situ… balik dalam 12.00 camtu… agaknya dalam 2 jam gak melepak kat situ termasuk melepak kat luar sebab sejuk he he

    [REPLY]

    aniey Reply:

    @Little Mama™, bleh bagi thu x alamat lengkap dye,?nk p tpi xthu tmpat dye.

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @aniey, i-City Shah Alam Address:

    Jalan Multimedia 7/A, City Park, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor
    Tel: +603 5521 8800
    Website: http://www.i-city.my/
    Facebook: i-City, City of Digital Lights

    GPS: 3.064753, 101.485391

    [REPLY]

  • sakinah says:

    seronoklah , thanks untuk story nie… nak pegi..nak pegi..!~ :roll:
    Seorang Blogger bernama sakinah´s last blog post post..kita berbeza

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @sakinah, memang best tau.. pegi ye 😀

    [REPLY]

  • wah..entry yg sgt menarik lg useful :) me lom pernah sampai sini..bila dh rindu sgt dgn winter, boleh me dtg sini hehehh
    Seorang Blogger bernama Suzi @ Mama Zharfan´s last blog post post..Papa I Love U | movie review versi MZ

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @Suzi @ Mama Zharfan, kat sini tak sama pun dengan winter betul tapi kira okeylah kalau nak rasa sejuk winter… ia macam freezer besar dalam basement gitu.. dongak je nampak ceiling konkrit dan kotak aircond.. tapi still menarik especially for kids

    [REPLY]

  • ayu says:

    mmm..menariknya entri ini..memang dah lama berhasrat nak ke sana…
    Seorang Blogger bernama ayu´s last blog post post..~Majlis Perkahwinan Ala Vantage Garden~

    [REPLY]

  • info terkini dari Snowalk ~ akan tutup sementara 8 Feb – 10 March 2012

    To continuously provide a fun and new experience to our visitors, Snowalk will undergo a face lift from 8th February 2012 (Wednesday) to 10th March 2012 (Saturday).

    We will be welcoming visitors to our brand new Snowalk on 11th March 2012 (Sunday).

    Kindly also be informed that there will be a slight price adjustment for Snowalk entrance fee in accordance to the new attractions which will be announce on a later date.

    [REPLY]

  • sha ana says:

    salam..cm seronok je i-city snow walk ni..sy ngah pikir2 mane nk bwk bdk y1-y3 ths april 17th..tp bkak pkul 10 erk?n boleh ke cmpai 200 pupils skali harung mcok?

    [REPLY]

  • klANA says:

    comelnyer dier dgn baju sejuk tu.. hehe (^o^)v
    Seorang Blogger bernama klANA´s last blog post post..Tempat Menarik Di Melaka – River Cruise

    [REPLY]

  • Mama Acaq says:

    Bulan 9 nie plan nk g i-city….agak2 anak umur 1 tahun 8 bulan bole tahan x dgn kesejukan snow walk tu?

    [REPLY]

  • hanim says:

    ouke,useful information
    tp bnyk bajet nk pkai bile masok sini…
    anyway,i’m sure that we will have so much fun there
    mesti seronok main sampai x ingat dunia
    seorang gadis yang berusia 13 tahun 😉
    :smile:

    [REPLY]

  • aniey says:

    bleh bagi tau x almat lengkap dye at shah alam,seksyen bpew?

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @aniey, boleh tengok kat websit i city.. siap ada peta lagi

    http://i-city.my/?id=4

    [REPLY]

  • mimie says:

    Salam,Nk tahu baby 1 thun msuk pon kna byr rm20 ker??bestnya..

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

😉 😐 😡 😈 simple-smile.png 😯 frownie.png rolleyes.png 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge