Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I-City Snow Walk

Malaysia ni negara Khatulistiwa so tak payah mimpi salji akan turun dari langit. Masa I tingkatan 4 *1990*, I ikut rombongan sekolah ke Bukit Cherakah.

Memang rasa teruja menjelajah Taman Pertanian Bukit Cherakah bersama kawan-kawan dengan basikal yang disewa. Tapi yang paling menarik bagi I ialah Rumah Kaca Iklim Sederhana 4 Musim.

Masa tu kita hanya boleh melihat salji dalam rumah kaca dan I terfikir alangkah bestnya kalau dapat masuk dalam rumah kaca dan main salji. Sekarang impian I masa kecik dulu tercapai tanpa perlu ke luar negara. Ada rumah salji yang kita boleh masuk dan main salji di dalamnya.

Dekat taman cahaya I-City Shah Alam yang terletak tak jauh dari rumah I ada Snow Walk yang lebih besar dan best daripada Snow World Genting Highland!

snow walk i city shah alam 02 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Selepas setahun dibuka barulah I berpeluang pergi ke Snow Walk I-City nih. Masa sampai kat I-City Snow Walk tu kelihatan baju-baju sejuk bergantungan kat luar pintu masuk Snow Walk. Baju-baju sejuk yang telah dipakai dan lembab dikeringkan dengan digantung bawah cahaya matahari.

snow walk i city shah alam 01 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

I rasa cara ini membuatkan baju-baju sejuk I-City Snow Walk tidak berbau hapak, busuk dan lembab macam baju sejuk kat Genting Highland Snow World.

snow walk i city shah alam 03 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Tiket masuk I-City Snow Walk adalah RM25 dewasa dan RM20 kanak-kanak. Harga tiket termasuk sewa baju sejuk *jaket tebal* yang sudah buruk dan tidak boleh dibutang!

snow walk i city shah alam 06 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Okey.. kalau korang nak melawat I-City Snow Walk ni I nak bagi beberapa tips.

snow walk i city shah alam 07 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Jaket tebal *baju sejuk* ada disediakan iaitu sudah termasuk dalam harga tiket. Walaupun baju sejuk I-City Snow Walk Shah Alam ni kering dan tidak berbau busuk macam baju sejuk Snow World Genting Highland tetapi kebanyakannya sudah buruk dengan warna pudar dan butang tidak berfungsi. So… lebih baik bawa winter jacket sendiri kalau merancang nak ke I-City Snow Walk ni. Baru dapat main salji dengan puas hati!

snow walk i city shah alam 14 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Sila pakai seluar panjang tebal macam jeans, pakai kasut bertutup yang bertapak rata dan bawa sarung tangan sendiri. Sebab suhu dalam I-City Snow Walk adalah sangat sejuk bawah -5′C. Tapi kalau pakai kasut high heel boleh sewa boot dengan bayar RM30 (sewa RM10, deposit RM20). Kat dalam Snow Walk tu agak licin dan tidak rata so sila lah pakai high heel kalau nak jatuh tergolek ha..ha..ha! wpml yes Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 05 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Penutup telinga *ear muff*, sarung tangan *glove*, scarf dan snow cap ada dijual antara harga RM7 – RM20 bergantung pada saiz. Bagi I baik bawa milik sendiri sebab tak banyak pilihan yang ada.

snow walk i city shah alam 08 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Perkara paling best di I-City Snow Walk ini ialah KAMERA boleh di bawa masuk!!! Jadi kita boleh ambil gambar sepuas hati dengan apa jua jenis kamera yang kita ada. I bawak my Nikon DSLR masuk. wpml good Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Kalau korang pergi kat Snow World Genting Highland kamera tak dibenarkan masuk sebab diaorang buat duit dengan meletakkan photographer dalam tu. Gambar 4 keping kena RM60! Kat I-City Snow Walk korang boleh ambil gambar sebanyak mungkin guna kamera sendiri… yeay!!! wpml yahoo Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 09 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

Kalau masuk dalam I-City Snow Walk dan rasa macam nak beku korang boleh keluar untuk berehat asalkan tak keluar terus dari pintu utama. Agak-agak dah hilang sejuk boleh masuk balik dalam Snow Walk. Boleh masuk, keluar dan masuk balik gitu.

snow walk i city shah alam 24 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

 Seronok Ke I-City Snow Walk?

  • Hmmm… kira seronok lah jugak terutama bagi budak-budak. I-City Snow Walk ni lagi besar dari Snow World Genting Highland so ianya lebih berbaloi.

snow walk i city shah alam 21 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

  • Dalam I-City Snow Walk ada ukiran ais yang pelbagai bentuk dan dihiasi lampu pelbagai warna. Ada igloo dan rumah comel diperbuat daripada blok ais. Budak-budak boleh masuk ke dalam dan bermain. Tapi awas sebab lantai ais adalah agak licin.

snow walk i city shah alam 18 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 22 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 17 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

  • Kalau nak merasa main lontar-lontar ais tu jangan lupa pakai sarung tangan. Kalau tak memang beku tangan tu. Salji yang berserakan kat lantai I-City Snow Walk tak banyak mana pun dan kelihatan agak kasar so jangan expect nak buat orang salji @ snow man kat I-City Snow Walk ni. wpml wink Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 10 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

  • Budak-budak boleh bermain ‘slide ice’ atau gelongsor ais dalam I-City Snow Walk ni. Tapi kena pakai jeans dan sarung tangan tau sebab kena duduk ais yang sejuk beku tu. Kalau pakai seluar nipis mahu beku bontot he he.

snow walk i city shah alam 11 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 12 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 13 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

  • Budak-budak yang besar atau orang dewasa boleh main meluncur ‘sled’ iaitu masuk dalam sejenis sled macam kereta kat bahagian paling tinggi I-City Snow Walk dan meluncur ke bawah. Tapi awas sebab permainan ini agak merbahaya.

snow walk i city shah alam 27 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 23 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 19 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

snow walk i city shah alam 20 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow Walk

dp seal trans 16x16 Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I City Snow WalkThis content has been Digiproved © 2012 Ros Ibrahim



Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  17 comments for “Tempat Menarik di Selangor | Main Salji di I-City Snow Walk

  1. January 2, 2012 at 2:15 pm

    kak Ros, how long did u spend there? nak budget2 mase..
    Seorang Blogger bernama ibu emir´s last blog post post..Ibu dan Emir: Aktiviti Beriadah

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @ibu emir, snow walk buka pukul 10 pagi kami dah terpacak kat situ… balik dalam 12.00 camtu… agaknya dalam 2 jam gak melepak kat situ termasuk melepak kat luar sebab sejuk he he

    [REPLY]

    aniey Reply:

    @Little Mama™, bleh bagi thu x alamat lengkap dye,?nk p tpi xthu tmpat dye.

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @aniey, i-City Shah Alam Address:

    Jalan Multimedia 7/A, City Park, i-City, 40000 Shah Alam, Selangor
    Tel: +603 5521 8800
    Website: http://www.i-city.my/
    Facebook: i-City, City of Digital Lights

    GPS: 3.064753, 101.485391

    [REPLY]

  2. January 2, 2012 at 3:15 pm

    seronoklah , thanks untuk story nie… nak pegi..nak pegi..!~ :roll:
    Seorang Blogger bernama sakinah´s last blog post post..kita berbeza

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @sakinah, memang best tau.. pegi ye :grin:

    [REPLY]

  3. January 2, 2012 at 6:06 pm

    wah..entry yg sgt menarik lg useful :) me lom pernah sampai sini..bila dh rindu sgt dgn winter, boleh me dtg sini hehehh
    Seorang Blogger bernama Suzi @ Mama Zharfan´s last blog post post..Papa I Love U | movie review versi MZ

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @Suzi @ Mama Zharfan, kat sini tak sama pun dengan winter betul tapi kira okeylah kalau nak rasa sejuk winter… ia macam freezer besar dalam basement gitu.. dongak je nampak ceiling konkrit dan kotak aircond.. tapi still menarik especially for kids

    [REPLY]

  4. ayu
    January 3, 2012 at 11:41 am

    mmm..menariknya entri ini..memang dah lama berhasrat nak ke sana…
    Seorang Blogger bernama ayu´s last blog post post..~Majlis Perkahwinan Ala Vantage Garden~

    [REPLY]

  5. January 9, 2012 at 2:14 pm

    info terkini dari Snowalk ~ akan tutup sementara 8 Feb – 10 March 2012

    To continuously provide a fun and new experience to our visitors, Snowalk will undergo a face lift from 8th February 2012 (Wednesday) to 10th March 2012 (Saturday).

    We will be welcoming visitors to our brand new Snowalk on 11th March 2012 (Sunday).

    Kindly also be informed that there will be a slight price adjustment for Snowalk entrance fee in accordance to the new attractions which will be announce on a later date.

    [REPLY]

  6. sha ana
    March 27, 2012 at 9:17 pm

    salam..cm seronok je i-city snow walk ni..sy ngah pikir2 mane nk bwk bdk y1-y3 ths april 17th..tp bkak pkul 10 erk?n boleh ke cmpai 200 pupils skali harung mcok?

    [REPLY]

  7. May 7, 2012 at 8:30 am

    comelnyer dier dgn baju sejuk tu.. hehe (^o^)v
    Seorang Blogger bernama klANA´s last blog post post..Tempat Menarik Di Melaka – River Cruise

    [REPLY]

  8. Mama Acaq
    May 27, 2012 at 1:15 pm

    Bulan 9 nie plan nk g i-city….agak2 anak umur 1 tahun 8 bulan bole tahan x dgn kesejukan snow walk tu?

    [REPLY]

  9. November 21, 2012 at 10:15 pm

    ouke,useful information
    tp bnyk bajet nk pkai bile masok sini…
    anyway,i’m sure that we will have so much fun there
    mesti seronok main sampai x ingat dunia
    seorang gadis yang berusia 13 tahun ;-)
    :smile:

    [REPLY]

  10. aniey
    December 25, 2012 at 12:45 pm

    bleh bagi tau x almat lengkap dye at shah alam,seksyen bpew?

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @aniey, boleh tengok kat websit i city.. siap ada peta lagi

    http://i-city.my/?id=4

    [REPLY]

  11. mimie
    May 5, 2014 at 1:28 pm

    Salam,Nk tahu baby 1 thun msuk pon kna byr rm20 ker??bestnya..

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif