Pendidikan Awal Kanak-Kanak | Pencapaian Izzah 3 Tahun 7 Bulan

Budak-budak zaman sekarang memang kebanyakannya pandai-pandai belaka. Tak kira samada minum susu ibu semata-mata atau minum susu formula. Sama je kepandaian kanak-kanak ni semua.

Jangan bagi kredit pada susu kalau anak pandai. wpml wink Pendidikan Awal Kanak Kanak | Pencapaian Izzah 3 Tahun 7 Bulan

Tapi macam mana ada sesetengah budak nampak lebih pandai dari yang lain? Jawapannya ada pada pendidikan awal kanak-kanak.

pendidikan awal kanak kanak tingkap pembelajaran 01 Pendidikan Awal Kanak Kanak | Pencapaian Izzah 3 Tahun 7 Bulan

Kalau anak sejak bayi telah diberi stimulasi yang merangsang fungsi otak secara berterusan sudah tentu budak tu lagi senang SERAP apa yang diajar. Setuju?

I tak ada lah expert sangat pasal pendidikan awal kanak-kanak nih so memang tak layak nak bukak kelas ajar pasal tu. Tapi I boleh kongsi pengalaman I dengan Izzah. Sharing is caring bukan gitu?

Pencapaian Izzah pada umur 3 tahun 7 bulan ni rasanya tak lah boleh dikira macam budak genius ke apa. Biasa-biasa je sebab ramai budak umur tahap ni dah capai macam-macam.

Tapi I rasa pencapaian Izzah ni lagi bagus dari pencapaian I masa umur 7-9 tahun!

I masa umur 7 tahun baru kenal ABC dan belajar menulis nama sendiri. Perkataan Bahasa Inggeris yang pertama I tahu ialah ‘nurse’. Kelakar pulak bila diingatkan…he he. wpml yes Pendidikan Awal Kanak Kanak | Pencapaian Izzah 3 Tahun 7 Bulan

Kalau banding Izzah 3 tahun dengan I masa umur 7 tahun memang jauh beza dari langit.

Izzah dah….

  • kenal dan baca ABC, 1-20 dan Alif Ba Ta *sejak umur 14 bulan*
  • kenal dan kira nombor 1-100 dalam Bahasa Inggeris *1-20 untuk Bahasa Melayu*
  • tahu lebih seratus perkataan Bahasa Inggeris dan Melayu *dan beberapa perkataan Arab dan Mandarin*
  • boleh baca lebih 50 perkataan Bahasa Inggeris *flash card*
  • boleh eja, baca dan tulis nama sendiri
  • kenal pelbagai warna utama dalam Bahasa Inggeris, Melayu dan Arab
  • kenal pelbagai jenis bentuk dalam Bahasa Melayu dan Inggeris
  • hafal surah Al-Kursi, Al-Fatihah, Al-Ikhlas, Al-Falaq, An-Nas dan Al-Kafirun
  • faham Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris dan Bahasa Kelate… hik.. hik

Sebab Izzah yang umur 3 tahun ni lagi pandai dari I masa umur 7 tahun so I memang rasa seronoklah. I rasa Izzah boleh buat semua ni sebab sejak bayi otaknya telah di rangsang atau di stimulasi so bila kita ajar apa-apa cepat sangat dia tangkap.

pendidikan awal kanak kanak tingkap pembelajaran 02 Pendidikan Awal Kanak Kanak | Pencapaian Izzah 3 Tahun 7 Bulan

I pernah cerita pasal Window of Opportunity for Learning atau Tingkap Peluang Pembelajaran yang terbuka luas dari masa anak lahir hingga umur 3 tahun.

Masa ‘tingkap’ ni terbuka (0-3 tahun) adalah masa terbaik untuk merangsang otak anak dan mengajar dia pelbagai perkara terutamanya Bahasa.

 




Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  6 comments for “Pendidikan Awal Kanak-Kanak | Pencapaian Izzah 3 Tahun 7 Bulan

  1. Nia
    November 30, 2011 at 1:21 pm

    Apa yang penting, kita sendiri nak concentrate untuk ajar anak kan kak.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    @Nia, betul.. semuanya bermula dengan langkah ibu bapa… semua budak sama cerdik pada awalnya cuma bila besar tahap kecerdikan jadi berbeza sebab tahap pendidikan awal berbeza.

    [REPLY]

  2. December 1, 2011 at 12:15 pm

    macam mana nak start ye..my son is 15 months..

    [REPLY]

  3. December 1, 2011 at 4:07 pm

    @Norre, biasa bagi anak tengok TV tak? kalau ye.. hentikan dan replace bagi dia tengok DVD education…macam Brainy Baby *i guna ni since Izzah 3 months*.. ni langkah pertama.. banyak langkah lain kena buat… dun worry.. i akan cerita lagi step by step ;D

    [REPLY]

    Norre Reply:

    @Little Mama™, I’ve bought Brainy Baby last Thursday.Blum sempat pasang for my baby. TV i dah stop bagi dia tgk.Tapi he is a fanatic fan of Upin N Ipin.. Dia boleh immitate upin n ipin cakap..Hope to get more info from your post Kak Ros..

    [REPLY]

  4. norlina
    November 7, 2012 at 10:32 am

    anak saya baru umur setahun. dari dia lahir saya cuba belajar cara untuk mendidik anak saya agar menjadi anak yg lebih mantap. boleh share lebih banyak cara2 sis didik izzah x? seronokkn tgk perkembangan anak yg lebih mantap dari kite masa kecik2.. :-)

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif