Mak Mertua Korang Camni ke?

Korang yang dah kahwin, mesti ada mak mertua kan. Lain la kalau kahwin dengan anak yatim. Memang sah-sah selamat tak de mak mertua..he..he wpml wink Mak Mertua Korang Camni ke?

So, macam mana mak mertua korang? Ada best? Ngam dengan korang? Ada kacau hidup korang sekeluarga? *Cerita ni cuma bagi yang tinggal berasingan dengan mak mertua okeh… yang duduk sama-sama tu eden tak leh kato apo la…he..he*

Me rasa, me memang bertuah sebab ada mak mertua yang silent mode. Silent mode lah sebab lepas kahwin takde nak sibuk-sibuk ambik kisah hal kami suami isteri. Tak de nak paksa-paksa anak dia menurut perintah dia setiap masa. Tak de bising-bising walaupun kami jarang-jarang balik rumah dia *ala..rumah pun dekat je pun…he..he*

Ada sorang kawan perempuan ni… asal weekend je dia risau… lagi-lagi kalau weekend bersambung dengan public holiday dan menjadi cuti yang panjang… berkali-ganda la dia risau.

Kita kalau weekend atau cuti panjang seronok habis. Sebab boleh lepak kat rumah.. golek-golek dengan anak… guling-guling dengan suami kan. Tak pun boleh ‘beli tingkap’ kat shopping complex *window shopping daaaa*… tak pun cuti-cuti malaysia. Lagi seronok kalau ada gathering dengan mommy bloggers se malaya…ha..ha..ha

Tapi dia tak. Hari Khamis atau Jumaat je mula muka tak senang duduk. Resah memanjang! wpml scratch Mak Mertua Korang Camni ke?

Sebabnya, mak mertua dia lah! Kephochi dengan hidup suami dia tak habis-habis. Dah 10 tahun kahwin pun, mak mertua dia masih tak nak terima hakikat yang anak lelaki dia ni dah ada keluarga sendiri.

Bayangkan, dalam sebulan..sekurang-kurangnya 2 kali weekend mesti nak datang rumah kawan saya ni. Kadang-kadang tu setiap weekend mak mertua tu datang lepak rumah dia. Sebab tu la dia tak suka weekend!

Okeh la.. mak mertua datang tak kisah lah. Tapi kalau datang malam Jumaat, balik malam Ahad…siapa yang tak hot. Sekali sekali tak pe la… ni berkali-kali. wpml unsure Mak Mertua Korang Camni ke?

Tak paham-paham ke, yang kawan me tu ada anak 2 orang.. seorang tu dah sekolah darjah 4. Dia ni kan kerja so weekend tu je la masa yang ada untuk buat kerja-kerja macam basuh baju, gosok baju, golek-golek dengan anak, guling-guling dengan suami dan jalan-jalan.

Habis tu, kalau mak mertua yang jenis muka tembok datang selalu kat rumah, bila masa nak buat semua tu. Nak tak nak, kena sengkang mata tak tidur sampai pagi nak settle semua kerja rumah.

Datang weekend atau time cuti panjang satu hal. Lepak lama-lama pun satu hal.

Cerewet lagi satu hal. Mak mertua kawan me ni memang cerewet tahap gaban. Rumah kalau boleh tak nak ada habuk walau sebesar kuman. Toilet kena berkilat-kilat macam toilet hotel. Cadar kena tukar selalu. Dapur kena sparkling. Sepah-sepah tidak boleh sama sekali.

I mean, hello? Kawan ni kan anak dua… memang la rumah macam tongkang pecah. Dah kemas pun memang jadi kapal pecah balik la.

mumandme Mak Mertua Korang Camni ke?

Sebab tu kalau mak mertua dia confirm nak datang je, kawan me ni memang bad mood. Dia kena bersihkan rumah, cuci toilet, mop lantai dan simpan semua baju tak berlipat *setinggi gunung*. Semua ni kena buat sebelum mak mertua dia datang. Dan sebab dia kerja, so kena la buat benda ni semua malam hari. Kadang-kadang sampai 2-3 pagi tak tidur gara-gara mak mertua cerewet nak datang. wpml scratch Mak Mertua Korang Camni ke?

Pasal makan pun cerewet. Tak boleh makan itu. Ini pun tak boleh. Waaaahhh, tabik spring la kawan ni sebab masih bertahan sejak 10 tahun yang lalu. wpml good Mak Mertua Korang Camni ke?

Satu lagi, kalau mertua sahaja yang datang lepak masih boleh diterima lah. Tapi mak mertua dia ni, kalau datang mesti dia ajak adik ipar dan biras-biras semua datang melepak sama rumah dia! Jadik port lepak-melepak pulak rumah dia. No privacy at all!

Even kalau kawan ni dah plan nak makan angin dengan family ke mana-mana, mesti mak mertua pun nak ikut. Bukan sekali-sekali tau.. tapi every time diaorang plan nak jalan-jalan, mesti mak mertua nak involve. I mean, come on lah!! Jangan la menyibuk dengan hal rumah tangga anak setiap masa. Diaorang pun nak juga private time bersama family sendiri jugak.

Fine lah kalau mak mertua nak ikut, tapi yang dia pergi ajak segala adik ipar dan biras sekali join the holiday tu macam mana? Tu bukan nak bercuti lagi namanya… dah jadik family day pulak tu.

Kawan me kata.. okeh fine la kalau semua nak ikut. Tapi nak ikut pandai, tapi semua expense dan makan minum, husband dia yang kena tanggung. They all buat muka seposen. She means, everthing tau! Lari segala budget. wpml negative Mak Mertua Korang Camni ke?

Oh.. me memang sungguh kasihan dengan my friend. Seksa jiwa dan raga melayan kerenah mak mertua dia ni.

*Weekend ni mak mertua dia nak datang lagi, walaupun the kawan sudah bagitau yang anak dia sekolah ganti sabtu ini. Tensen tahap gaban the friend you know! *

*Picture from Google Image


Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  • No Related Posts

  120 comments for “Mak Mertua Korang Camni ke?

  1. Zack
    January 22, 2010 at 8:30 am

    salah sorang yang bertuah tu, eden lah….sebab mak mentuo eden dah lamo takdo. time rayo paling seronok, tiap2 tahun balik umah omak den….he he he….

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    zack, mung memang bertuah.. tak yah gaduh nak balik raya..ha..ha

    [REPLY]

  2. anasfadilah
    January 22, 2010 at 8:30 am

    how about ur friend pay a visit to rumah mak mertua,macam lepak balik umah mak mertua..cakap awal-awal “mak,hujung minggu ni ceq nak mai umah mak la pulak..tukaq scene sekali sekala”

    hujung minggu lagi satu lepak rumah ipaq duai yang lain..biaq depa rasa macam mana kita duk rasa

    ok…still jumpa mak mertua,tapi minus the cuci toilet and stuff

    maybe the mak is lonenly,dia dah tak keje…hari-hari duk rumah,tiba hujung minggu saja ada masa nak bermanja dengan cucu dan menantu (same to ur fren,hari-hari keje,tiba hujung minggu aje nak lepas umah..vise versa)

    saya tak tahu situasi yg sebenar mcm mana

    tapi tulah,mak mertua mak kita juga.

    p/s::tapi tulah im not in ur fren shoes..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    dila, balik rumah mertua pun memang selalu sangat tu.. kalau cuti panjang sah2 mak mertua calling tanya balik tak (mertua dia in Melaka)… kalau dia tak balik, sah-sah mertua akan terjah rumah dia lor…

    selalu juga the mertua question why kalau balik kampung the friend in Kedah mesti 3-4 hari, but balik rumah dia in Melaka 2 days only? dia tak fikir Kedah tu take berapa hours to sampai, and Melaka tak sampai sejam.. cannot compare like that..but itu lah mak mertua dia *tak rational at all*

    the problem is.. mak mertua prefer lepak rumah dia sebab the biras (walaupun rumah in KL area juga).. tu mulut laser.. direct cakap tak suka mertua lepak rumah dia.. even kalau mertua pergi pun tido semalam je pastu kembali lepak di rumah the friend lor.. *the biras also sengal tahap gaban in sense kalau pun the family lepak rumah dia, layan macam nak halau with the mulut laser itu*

    if nak bermanja dgn cucu still fine lor.. but too kerap sangat.. besides anak dia yang bongsu still tinggal dengan dia

    bergather sama-sama, berjalan sama-sama tapi all expense dia punya family kena tanggung (bukannya kaya pun).. the biras never bother to offer to pay you see

    p/s yes..if u are in her shoes baru u tahu ketensenannya.. even i yg tak duduk dalam kasut dia pun can rasa the tensen bila dengan her stories… hanya melalu bercerita she can kurangkan the tensen you see… she never melaser dengan mertua walaupun sakit hati so that’s why still can last 10 years

    [REPLY]

    anasfadilah Reply:

    agak tensen la kalau tak paham..ngan biras ipar duai pun tak paham…susah ni

    haiyooo!

    semoga kawan kak ros terus tabah.

    [REPLY]

    nana Reply:

    my mil pn owg mlk n lbh krg mil fren akk… b4 married my mil slalu cite hal buruk mnantu pmpuan yg lain.. then ble da kwen ni i lak yg jd mangse kutuk kt mnantu lain.. wit blanje kt umah ni i yg tgung… wit gaji huby abis tuk 2kete kt kg n bg mak die n beli brg2 dpur tuk umah mak dier…kdg i xmrase pn wit gji huby… even bonus baru2 ni pn i xmrase…

    my mil ni suke org kipas die.. n i bkn jenis cmtu.. i xreti nk kipas n xsuke nk kipas org… xmcm mnantu lain..
    huby lak cket2 mst mak dier… nk wat ape2 mst tnye mak dier… n seme kptusan mak die yg wat..

    huby i ank hrpan mak die sal ank2 yg lain seme lps tgn.. sdg kn adk bradik die ade 7 org ank laki.. tp ape2 hal @ nk g mane2 mst huby i yg kne bwk… sdg kn ank laki ade 2,3 org dduk dkt area umah mak dier… tp seme xleh arap…
    huby kdg amik cuti n lek kg.. smate2 nk bwk mak die… mmg la xjauh kl-mlk… tp i rse cm unfair… da la leh kate kn every wekend mmg lek mlk.. nk lek kg i 2bln skali pn ssh… lg la kg i kt perlis…
    ble i jak huby g jln2 mcm2 alsan huby bg… n die suh i kuar ngn membe2.. tp kalo mak dier cpt jer pg…

    ktorg bru staun lbey kwen.. now mi n huby tgh krisis… sbb nyer… my mil…

    [REPLY]

    diana Reply:

    @nana,sy pon sama..mak mertua jahat mulut uke mengutuk menantu lain…

    [REPLY]

    Sha Reply:

    My mil pn mcm tu…tapi yang I tak paham tu, kenape suami blh ikut semua perintah die punye mom tanpa memikirkan perasaan Isteri… Hari2 I menangis memikirkan masalah ini…

    [REPLY]

  3. January 22, 2010 at 8:34 am

    kesiannye ur friend but at the same time tabik spring jugak kat dia sbb sabar giler. my MIL masa kami duduk kat rumah dia dulu, ada jugala masuk campur hal2 nak jaga anak tapi I tak kisah sgt sbb yelah dah duduk sebumbung kan apa nak kata. tapi bila my mum passed away, dia jadi a shoulder to cry on for me esp when my father remarried after only 3 mnths.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    temp.housewife, tu la.. respek dia punya kesabaran

    [REPLY]

  4. January 22, 2010 at 8:34 am

    I agree with anasfadilah’s suggestion..
    nsb baik la MIL I jenis sporting dan faham jiwa anak2, alhamdulillah xde masalah berbangkit setakat ni ;-)
    .-= yatie chomeyl´s last blog post..Anak Setan (T_T) dan perihal keberkatan Ibu bapa =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    yatie, memang dia selalu balik juga kat rumah MIL tu

    [REPLY]

  5. January 22, 2010 at 8:57 am

    after married, huda dok ngn MIL for 7mths. MIL mmg sporting, tak amik kisah pasal anak dier (en suami) la.. as long as anak dier happy dier dah ok.. nak pleased MIL pun sng, dgr jer dier bsembang & layan jer dier sembang samapi dier ngntuk.

    after that huda dok umh sdn, jarak tak jauh dr umh dlm 20mins jer. tp almost every weekend kena aja pg umh dier. Mak dier nk mntk tulun la, bapak dier la, kakak dier la.. adoiiii, sampai naik menyampah lak sbb en suami bkn nya anak laki sorang cume kiterorg plg dkt ngn dier.

    tapi me ni, kalu bosan or menyampah, mmg tak cover2 la,, trus wat muncung mulut, paham la en suami.. huhuh

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    huda, part muncung tu cam sama je dgn i..he..he

    tu la, kalau MIL still nak involve dalam segala benda kehidupan anak dia susah jugak ni

    memang MIL tu kena anggap mak sendiri, tapi mak sendiri pun tak kacau hidup the friend sekeluarga

    i mean, berpada-pada la kan.. bukan apa.. ramai yg divorced because of campur-tangan MIL dalam hidup anak ni… hanya menantu yang sabar je boleh bertahan like my friend

    [REPLY]

  6. January 22, 2010 at 8:59 am

    Mmg tabik spring kat ur pren sorang nie…kesian but in a mean time really adore tahap kesabaran dia selama 10 tahun! Fuhhh…

    Dah tu bila bercuti pon leh tanggung everything! Emmm…keluarga adik ipar & biras dia tu boleh buat dekkk je and tak nak campak seposen pun…aikkk lebey dah ni :(

    Uwaaa…kalo intan mau tak sesabar itew. Baca kisah dia je dah rasa “beban” nya wlupon bukan Intan yg kena. Hopefully one day MIL dia “sedar” akan apa yg dia buat atas menantu dia nie :)

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    intan, a ah…walaupun dia tensen dia tetap layan mertua dengan baik.. i pun tak tentu akan sesabar itu

    [REPLY]

  7. January 22, 2010 at 9:04 am

    hm..mil kwn awk tu cm mil sya tapi sya rasa still mil sya boleh ctrl lagi kot.cuma yg tak thn tu,klu boleh mil sya nk semua anak2 dia dok dkt ngan dia.nasib baik kami dok jauh(tapi kl-segamat bkn jauh mane),itu pn ada gak bising kt husband klu lama tak blk kg.iktkan sya nye kg lagi jauh kt utara tuh..tensen jugak.klu kenduri kedara belah mil sya tak pegi,bising betul dia..tu 1,klu boleh nanti esok2 adik2 ipar saya pn mil sya nak pastikan klu posting keja kt kl, dok ngan sya..adussss!!!tensenla.takde privacyla mcmni.nak wt cmne,bekawin ngan anak sulung,terima je la..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    lin, sabar banyak-banyak ye

    [REPLY]

  8. January 22, 2010 at 9:06 am

    Really tabik spring kat ur pren tu…kesian kat dia but in a mean time really adore lah level of kesabaran dia selama 10 tahun!

    Pelik ye coz biras & adik ipar dia leh buat dunno je bila ikut diorang g bercuti….waaa…comel nya masing2 ye :D

    Hopefully one day MIL ur pren nie will change…

    P/s: Kalo me, dunno lah leh tahan tak “cubaan” yg sebegitu :(
    .-= Intan´s last blog post..Lancer Club Konvoi Trip-Part 3 =-.

    [REPLY]

  9. January 22, 2010 at 9:08 am

    Opss ter”posss” 2x…sorry ye ros
    .-= Intan´s last blog post..Lancer Club Konvoi Trip-Part 3 =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    intan, tak pe.. cerita tgh hot..he..he

    [REPLY]

  10. ayu
    January 22, 2010 at 9:09 am

    like me..mak mertua mmg lama dah takde dah since kenal dgn cik sam.
    by the way…
    husband dia ler kena kuat.
    sbb klu ketua rumahtangga tak kuat n tak reti bersuara…
    bkn namanya ketua rumahtangga gitu.
    tpi mmg sadis ler klu smpai bwk biras ipar duai sume.
    ni mmg tahap dewa punyer kejam.
    tapikan..ade hikmah sume tu.
    pahala berganda tuk teman yg menanggung n dosa bergunung2 tuk biras,ipar duia yang sewenang2nya gunakan kudrat n duit org lain sbb menindas gitu.
    normal ler klu org cetek ilmu agama..sume main taram jer.
    .-= ayu´s last blog post..blogger’s famili day =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    ayu, tu la.. husband dia tahu ketensenan dia.. tapi tak tau la dia ada slow talk tak dgn mak dia..

    [REPLY]

  11. January 22, 2010 at 9:21 am

    Owh, saya dapat mertua yang best in the world…janganlah anak dia buat tak tentu pasal kat mertua dia sorang ini, dia akan sound direct…dia layan menantu mcm dia layan anak dia sendiri. Tapi kalau anak dia, dia marah betul2, menantu kalu dia sound berlapik beralas gitu…

    Pernah juga ada kawan yang mertuanya ala2 mertua kawan k.Ros ni (even worse dok serumah) tapi ntah mcm mana skang dah OK..lupa lak nk tya dia guna petua hape…tapi rasanya sabar lah kot…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    sitisifir, a parent kena learn to let go la kan anak dia yang dah kawin.. cannot control him or involve in his life so much la kan

    ooh..tetiba jadi ngam.. mesti berkat sabar la tu

    [REPLY]

    intan Reply:

    @sitisifir10, cam ni bru la sme2 masuk syurga, islam kn membawa kite kpd sejahtera, kembalilh kpd fitrah, rujuk semula kaedah islami, musyawwarah utk mencapai kesepakatan, insafi dan perbaiki diri… patutnye isu mentua menang atau menantu menang x terjadi…so win2 pd kedua2 belah pihak…anak dan juge mentua same2 masuk syurga…ingat2kn sesama kite, yg kurang kite top-up, yg lebih katakn: “Alhamdulillah”…sy mengingatkn diri sy, al-maklum baru je berkahwin, bersangka baik sesama kite….(^^)V

    [REPLY]

  12. January 22, 2010 at 9:38 am

    i have found my solution…pindah overseas…aman…resah bila ada yg nak dtg visit aje..since its overseas, mmg kurang la number of visit. hahahha..

    anyway, my MIL tak cerewet sgt, tp ada ade dia terasa hati…yg cerewet tahap gaban is my own mama. tp tu la..dgn mak sendiri nak lawak kasar tempis2 kerenah dia takpe. dgn MIL, kena diplomatic skit.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mama miya, best tu pindah oversea

    sometimes orang tua ni manja dia hover sikit kan..he..he

    [REPLY]

  13. QueeNin Murni
    January 22, 2010 at 9:39 am

    bersabarlah byk2..
    me selalu ingatkan diri sendiri: “Berapa lama sgtlah masa yang kita ada unt membahagiakan org tua kita?”

    My suggestion, kalau nak vacation, takyah la inform depa. Amik cuti awal2, masa hari nak bertolak tu baru call:”Mak, kitaorg on the way pi Langkawi ni.” Fullstop.

    hehehe!

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    queenin, tu la..kuncinya cuma sabar je la.. berkat sabar tu dia still bertahan 10 years.. dalam sabar2 pun sometimes tensen tu mesti ada.

    bab vacation tu, i pernah ckp camtu kat dia.. the friend kata kalau buat macam tu lagi bahaya.. the mertua akan sentap sebab tak inform dia dan directly salahkan the friend kerana menghasut suami meminggirkan ibu sendiri.. *sampai tahap itu u see*

    macam i, my mom or mertua tak kisah pasal kehidupan kitaorang.. pergi melancong anywhere tak bagitau pun takpe..but she cannot.. everything kena di report gitu

    [REPLY]

    MIL stay with me Reply:

    Dear all,
    Tu kire ok la. Saya lagilah real. Dahlah bersuami anak tunggal. MIL dok sekali pulak. Nak pergi mana-mana pun tak boleh sebab dia kaki ‘dok rumah’. paling kuat TESCO/Carrefour. Pastu rumah sedara berdekatan.
    Nak vacation…hmmm….harammm!!!
    Dah lah tu.. kekadang berebut remote control ngan cucu..bosan!!
    Kalau masak singgang ikan tongkol….hanyir….
    Mulut berbau kuat dan suka kumpul air liur!!
    Pastu bila nak bercakap…air penuh dalam mulut..jijik!!Kekadang orang tanya…your mother to sakit gigi ke?

    [REPLY]

  14. January 22, 2010 at 9:49 am

    mak mertua saya cool-ness!

    in fact, bila balik kampung kown, i duduk golek2 depan tv dengan adam, bapak mentua masak kat dapur! mother in law i tlg potong2 bawang gitu je.

    nak joli katak ke apa, suka hati kita orang dia orang tak pernah kisah. kalau nak jalan2 malas bawak adam, boleh tinggai kat derang. so i gi deting ngan kown. =P

    bangun tido kol 10am.

    tapi all this while pun cuti panjang memang kown suh balik kedah, tapi i am no where to komplen-komplen, pasal bila balik kampung tu sama je perangai cam kat kl i nih haaa. hehehehe..

    cuma sakit jiwa bila bab nak packing barang sebab melambak.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    shila, waaaah! very the cool-ness la your mak mertua..syioook he..he

    [REPLY]

    Her Reply:

    @shila,

    OMG! PIL aku org Kedah but so opposite. MIL suka sycho org dgn lakonan sakit dia smpi I x bole differentiate sakit btol ke sakit tipu..

    [REPLY]

  15. January 22, 2010 at 11:07 am

    isk isk isk.. dahsyat! kesian kat kawan tu

    my MIL pun cerewet jugak.. kalo dia bising-bising rumah we all bersepah, suruh ambik weekend maid, kitorang iye kan aje. tapi pastu tak buat pun. hehe. yela, kemas rumah pun, tak sampai 1/2 jam dah sepah balik. buat abes duit je kan..

    tp tula.. selalunya telan jela kalau MIL tak ngam dgn kita. nak lawan, dosa. agree dgn queenin, berapa lama sgt la lagi nak saba… esok tua, turn kita pulak mungkin tak ngam dgn menantu :D

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    hanie, tu la tabik spring dengan dia.

    a ah.. kalau dah ada budak dalam rumah sekejap je sepah la balik

    [REPLY]

  16. January 22, 2010 at 11:16 am

    Mak mertua I dah lama takde, sunyi gak… tak merasa ada mak mertua. Tapi mak sedara dia lak yang kepohci camne tu :(
    .-= mummy Alisha´s last blog post..GOODIES BAG CONTEST =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mummy alisha, ei..mak sedara pulak ye yang hover

    [REPLY]

  17. January 22, 2010 at 12:16 pm

    OMG, tensennya membaca!! My MIL pun jenis macam ni jugak..nak anak2 dia dok ngan dia..kena balik selalu…kekadang rimas jugak, tapi demi kesejahteraan famili…diamkan je la. Nak2 my hubby anak lelaki sorang…hmm…ye la..paham2 je la. Dulu lagi teruk, masa tu my SIL blum ada anak, so cucu2 dia my kids aje. Hmmm…kalau bleh nak every weekend balik. Tapi now dah ok sket la…kalau x dulu, setiap kenduri yg ada kena balik…dah la adik beradik MIL ada 14 org…bayangkan berapa banyak kenduri kena attend.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    along, tensen kan? oh my.. kalau anak lelaki sorang lagi la tensen..hu..hu

    [REPLY]

  18. January 22, 2010 at 12:17 pm

    ughhh… my MIL mmg x leh ckp la… mkn ati dh 3 taun nih… mmg dier slalu luper ank dier dh ader family sendiri… x leh terima kiter x per la… tapi kalo sebok nk kongkong semua hal kami.. aper ceriter… keluarga besan nyer hal pn sebok nk amik ‘berat’ nyer… tuh belum hal2 private…

    dok jauh x der hal?…. pls… kalau balik kg per ceriternyer?… bkn cpt jer rs nk balik.. semua hal x kena… menangis jer la slalu

    sabarku ada hadnyer… :cry:

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mamaaerish, that’s why.. hormat memang kena hormat.. tapi cannot involve so much dalam rumahtangga anak..

    sabar ya mama.

    [REPLY]

  19. CT
    January 22, 2010 at 12:37 pm

    bagusnye ur fren tu….berjaya bertahan sampai 10 tahun…WOW!!!!!!

    alhamdullilah mak mentua saya mmg best…x cerewet but actually banyak membantu..ajar mcm2…

    to ur fren, moga tabah hadapi ujian ini…mungkin ada HIKMAH BESAR yg tersembunyi….wallahu’alam

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    CT, yes.. dah nak masuk 11 years la this year.. still standing strong despite all the mess yang mak mertua dia create.

    [REPLY]

  20. January 22, 2010 at 12:38 pm

    waaahhh bikin hot sajer baca kesah ur friend ni..Ros..she has my deepest sympathy & i tabik spring sama dia coz bertahan 10 tahun…kalau i ntahlah…pokok pangkal hubby dialah..kalu sayang & understand sacrifice wife dia buatlah sesuatu…hope she received great reward from Allah atas kesabaran dia tu..

    us..MIL takder melepak kat umah kitaorang pun…kitaorang yang dok lepak sana almost every saturday night since FIL passed away…nak kata me & MIL ngam sangat tu takderlah..buat biasa2 jer…macam kita respect sesaper pun…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    hanz, hot kan? i dunno about the hubby.. but she said kadang2 bermasam-muka juga disebabkan MIL tu

    [REPLY]

  21. January 22, 2010 at 1:00 pm

    I luv my mak mertua so much.. She treated me well la macam anak dia sendiri.. tak nyibuk tak tentu hala. Anak2 dia pun selalu kena nasihat ngan dia supaya jaga isteri masing2..
    Kesiannya kat ur friends, if i’m in her shoes tak tahula apa jadi..
    .-= nadnye´s last blog post..Happy Cloth Diapering Giveaway~sticky until 31 Jan 10 =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    nadye, in future we all akan jadi MIL also kan.. so kena beringat supaya tidak terlampau involve dalam rumahtangga anak.. banyak buruk dari baik.. the son mesti nak memihak mak lebih, then the wife kecik hati… then gaduh.. then you know what la kan.. this happen all the time

    [REPLY]

    pening Reply:

    sikit2 cerita your fren ada gak sama cam saya, entah boleh sabar sampai mana??? bila fikir anak sedih….x snggup…tah la…..

    [REPLY]

  22. January 22, 2010 at 1:40 pm

    alhamdulillah saya dapat mak mertua yang baik. dia tak masuk campur hal anak-menantu sekalipun dia tahu ada anak-menantunya yang ada masalah rumahtangga. pandai2 la solve sendiri masalah..masing2 dah besar panjang. tapi dia memang anggap menantu2nya macam anak sendiri & kadang2 dia backup menantu daripada anak sendiri. tang tu yang paling best pun
    .-= Nadiah Sidek´s last blog post..Surprise dinner for Suhaizi =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    nadiah, itu mertua yang best and we in future should be like that also.. baru aman rumahtangga anak *unless la ada unsur2 lain yang tak disangka*

    [REPLY]

  23. January 22, 2010 at 2:04 pm

    disbbkan dalam 1 tahun cuma 1 or 2 kali je diyana jumpa mak mertua(itupun,klu suami tk bz sgt la..ataupun ada buget nk balik umah metua ujg tahun)..maka diyana kkdg tu rindu la plak dgn ibu mertuaku..sekali balik kampung suami,bawa sorang anak. ni thn ni,balik raya..bw sorang lg plak anak..hehe.tataule nak kate beruntung ke idak bersuamikan orang jauh ni..:).untung la jg sbb suami cari rezki di hometown diyana..klu gamaknye ttiba suami ajak balik sabah,huhu..meraung 5 hr 5 mlm kot tkmo balik sana..hehe

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    diyana, betul la tu.. kalau jumpa selalu tak best.. kalau jarang2 jumpa mesti rindu lebih lagi kalau MIL sporting

    [REPLY]

  24. Fid
    January 22, 2010 at 2:08 pm

    i tak de MIL
    so tak de kaitan kahkahkahkah

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    fid, pegi main jauh-jauh..he..he..he

    [REPLY]

  25. Lina
    January 22, 2010 at 5:02 pm

    serious, i ader mil cmtu.. still nak mempengaruhi segala keputusan anak.. pening i! then asal cuti pjg or weekends, die dah wat planning sendiri siap sewa hotel n bagai utk kitorg join outing die.. wahhhh! dgn paksa rela kena join, and it’s not free ya.. abes duit!!! xpelah, kitorang pon baru nk masuk 2 tahun kawen, mintak2 nnt oklah… AMIN

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    lina, ye ke ish.. harap u sabar banyak-banyak la ye.. amin

    [REPLY]

  26. January 22, 2010 at 11:03 pm

    tekanan betoi kalo jadi camtu..kesian dia..wpun bahagia dgn suami dan anak2..tapi ada saja yg menganggu..mil mcmtu bleh kata melampau sgt la..suruh anak menantu dengar cakap dia je..jenuh la..
    .-= yana´s last blog post..[Hobi yang terpendam] =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    yana, campur tangan mertua yang melampau memang tak bagus untuk perkahwinan anak.

    [REPLY]

  27. January 22, 2010 at 11:58 pm

    i am actually lucky sebab ada mom in law yg sgt baik and sporting…alhamdulilah!
    .-= Liza´s last blog post..What I am afraid of =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    liza, alhamdulillah! :razz:

    [REPLY]

  28. January 23, 2010 at 1:27 am

    Salam Kak Ros dan kawan2 semua,

    I pun kisah lebih kurang Along tu jgk , skrg ni umah saya dan MIL dekat (blok sebelah saja) nak luahkan perasaan geram yg terpendam mmg lah byk..tapi sabar sajalahkan..sbb ingat dia dah tolong jaga kita masa bersalin dulu (hubby xkasi balik bersalin/berpantang di umah mak sendiri)

    bab p holiday tu, my 1st holiday is my honeymoon- Langkawi..adeker MIL nk ikut..geram tul.nasib baik dia xjd ikut last minit.

    ada hari tu hubby kena p S’pore (2-3 hari jer)..urusan kerja..saya dgn anak xikut sbb poket xberapa tebal masa tu…tp..my MIL pulak dok bising nk ikut, nk g shopping sana.

    FYI:MIL saya ni, gaya mcm mak datin2 sikit(tp bukan datin pun), pakai brg branded2 je, cerewet tip top dlm segala hal. kadang2 nk gi shopping xsuka kalo MIL nk ikut.. selalu ‘pengaruh’ beli benda mahal2. kang tak ikut ckp kang..dia kecik hati plak..kadang2 tu terpaksa beli–tp hati xsuka dgn brg tu.

    hmm..semua ni dugaan kan..baguslah kepada sesiapa yg dapat MIL yg sporting tu..kalo boleh pilih..sesiapa pun nk bahagia jugakan.
    .-= ibuarifa´s last blog post..@ Cutest Baby of The Planet 2009 – FINALIST =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    ibuarifa, memang tak patut la honeymoon pun nak ikut.. bukan nama berbulan madu lagi dah kalau parent ikut sekali.. nasib tak jadi.

    emm.. pengaruh MIL yang punya high taste ni memang susah la.. kalau kita kaya tak pe la jugak

    anyway, harap u sabar ye.

    [REPLY]

  29. aien
    January 24, 2010 at 9:49 pm

    salam…tension tul baca cite nie…rasa macam nak hempok jer ipar duai mcm tu…simpati tahap maksima nie…mcm tak educated jer MIL dia ngan ipar duai…biras…if ada akai tak de ler wat mcm nie…sabar jer…nak melawan…syurga di bwh tapak kain suami…suami lak syurga di bwh tapak kaki ibu…so demi kesejahteraan…dan pahala yang berganda2…rehdo jer..mudah2han ada ganjaran…

    [REPLY]

  30. aien
    January 24, 2010 at 9:51 pm

    alamak…silap pulak…syurga di bwh tapak kaki suami…bukan tapak kain suami…hehehe…marah punyer pasal :grin:

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    aien, tu la.. tergelak dah tadi baca part kain tu..he..he

    [REPLY]

  31. AdD
    January 27, 2010 at 2:04 pm

    kesian kawan k.ros tu yer… Yelah, Mak Mertua tu dah jadi mcm mak sendiri… even dah bercerai pun hubungan menantu ngan MIL and FIL xkan putus… masih lagi muhrim… tp kalau dah mcm tu citernye, memamnglah tension…
    Lagi menyakitkan hati dgn ipar duai, biras, beras tu… xtau malu langsung…
    setuju dgn Anasfadilah punya cadangan… Bab MIL tu xpelah dia dah tua… terpaksa beralah jelah… utk balas blk perangai ipar duai tu… g je terjah umah diaorang every weekend… xpun buat muka xmalu je weekdays tu blk keje je g umah diaorang dinner… jimat disitu…
    sapa suruh kan… buat jadual.. katalah ada 5 org adik beradik.. sok mlm g umah along, lusa angah, tulat alang dan seterusnya…
    nak lagi best dajal je diaorang… time bercuti tu… kata lah g sewa hotel ker apartment ke kan… time nak bayar tu, exclude kan bilik diaorang… bg nama and contact details diaorang kat cashier tu.. padan muka… xpun time mkn reramai tu… buat muka selamba… ckp ngan org yg nak kira tu… “kira asing2 eh…” amik ko… kejam pulak kan…
    .-= AdD´s last blog post..Alhamdulillah!!!! Normal =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    AdD, my friend ni jenis tak suka melakukan kekejaman..he..he

    [REPLY]

  32. suhaila
    January 27, 2010 at 2:36 pm

    salam……
    i terbaca citer ni & rasa mcm nk luahkan rasa plak….I salah sorg isteri yg memiliki MIL mcm citer kwn u ni….but at least dia brsyukur yg MIL dtg every weekend jer….I plak, MIL dtg every month…wajib! Diorg akn duduk kt umah I selama 3-4 weeks…tp klau xde hal kt kg. diorg akn stay up to 2 months kt umah I…well, syurga hubby I bwh tapak kaki mak dia kn…tp still I need my privacy…sepanjang diorg kt rumah I, my biras (husband & wife) akn dinner every nite kt umah I. Situasi ni berlaku sejak dari hari pertama I kawin smpai la skrg..dah 6 tahun dah..

    lebih sedih lagi, lepas I bersalin ank pertama,adik ipar I yg bujang(lelaki dewasa) plak tumpang duduk kt rumah I…untuk pengetahuan semua, I bertudung,so kerana my biras tumpang duduk di rumah…I terpaksa pakai tudung hampir 24 jam…kecuali tdo di malam hari. Dan I percaya adk ipar I akn duduk di rumah I smpai la dia kawin (yg entah bila)…..Lebih teruk lagi, klau ikut citer kwn Mama tu, MIL akn jemput semua biras2..but my MIL suke bwk sedara-mara sekali…just imagine, you blk keje penat2…amik ank dr pengasuh, smpai rumah ada sedara mara hubby you tgh lepak2…tanpa you tahu yg diorg akn bermalam dkt rumah you for 2 days. Nak dgr yg lebih dasyat? semua biras-biras I (6 org) ada kunci rumah I yg telah di buat pendua oleh my MIL…maksudnya, diorg ble masuk umah I at anytime…

    Malangnyer I ni sorg menantu yg x byk ckp dpn mertua…I hanya ckp bila perlu, dan hanya senyum saja bila dgr my MIL perli-perli..Tapi siapa yg x pernah mengalaminya mmg xkn pernah faham…jauh disudut hati I seksa sgt…sepanjang I mengandung, I akn menangis setiap mlm..dan yg paling ketara…me & hubby mmg bergaduh je setiap kali MIL dtg..kitorg prnah hampir bercerai sbbkn kehadiran org2 ketiga ni..tp demi ank2, I kuatkn hati, moga satu hari nty..hati suami dpt memihak pada isteri..sikit pun jadilah…ikutkan..ada byk lagi citer I yg klau tulis mmg org susah nak percaya..tp itu lah yg I alami sepanjang perkahwinan….bgtau dkt kwn Mama that she is not alone..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    suhaila, mengucap panjang i baca cerita u.. memang takde privacy at all.. dengan segala kunci rumah you semua biras ada? memang sangat tidak berhati-perut.

    itu lah, i ada mention.. sekarang ni most perceraian berlaku sebab campur-tangan mertua yang terlalu over..making mess in the marriage.. harap u akan tetap sabar demi anak-anak *my friend also tetap sabar for the kids sake nak masuk 11 years dah*.. be strong ya

    kalau u nak share your stories just use the contact form..maybe dengan membaca komen from others can make you feel better.. memang sangat stress if i were in your shoe.

    [REPLY]

    suhaila Reply:

    itu la…org kata sabar, mmg i sabar sbb i blum prnh lg nk bukak mulut dpn sume org…tp nk jadi seorg yg penyabar bkn senang kn…

    just imagine, MIL mmg dtg tanpa inform..tau2 dah trpacul dlm rumah…oneday, me & hubby blk lewat…keta rosak kt highwy..dah nk subuh baru smpai umah..so, sbb letih yg amat lps solat subuh ingat nk trus tdo n cadang bgun lmbt sikit lgpun hujung mggu..pkul 8.30pg hubby dpt call dr mak dia yg diorg dah smpai dpn pintu umah (tanpa inform yg diorg nk dtg)…org myb akn kata, smbung je la tdo…but my MIL sama mcm MIL cik kaseh…dia suka kutuk menantu lain kt i..so, i tau klau i buat xbtul..dia akn kutuk i plak….

    klau org lain MIL cerewet nk sruh kemas rumah…i plak mmg xsuka rumah brsepah…klau setakat sepah budak2..i phm sgt..tp bila dah rumah i jadi tmpat lepak biras2 hari2..lps baca paper campak ats lantai…cawan merata, nk guna amik cawan bersih jer…pinggan mangkuk penuh dlm sinki smpai dihurung semut, lalat…bila blk kerja bygkn betapa restless nyer…. :cry: lepas dinner ramai2 everynite..i yg kena kemas sorg2…yg lain blk rumah masing..perut kenyang so, diorg blk lah…Good thing about my MIL, when she’s here…dia yg akn masak…sbb my FIL hanya suka mkn masakn wife dier..esp masak lomak cili api…org nogori la katakn…but the bad side is, sume org penat blk keje, i pun…ada ank2 nk diuruskan..tp hanya i yg akn ke dapur membantu…biras beras sume duduk dpn tv tggu di jemput mkn…klau sekali sekala i anggap tetamu, tp klau hari2…apa la slhnyer dtg tlg….

    nk didik ank2 pun nk kena ikut ckp my MIL, cara i didik tu slh…mmg xslh klau ikut nasihat org tua2…tp i pun ada cara i sendiri…i pun ada mak jugak..mak i didik mcm tu dlu, alhamdulillah i jadi m’sia skrg…klau dah nakal kena la kita tegur, marah sikit2…but my MIL mesti akn perli2..

    klau nk cerita semua trlalu pnjng, almaklumlah 6 tahun..nk masuk 7..tp ..yg buat i plg sedih…me & hubby susah nk celebrate any important dates together…sbb bila time2 mcm tu slalunya MIL mmg ada kt rumah..and ends up all plan kena include diorg…besday dinner tukar jadi ‘bwk MIL kuar mkn’…my anniversary tukar jadi ‘tlg my MIL masak sbb biras beras nk dtg mkn’…hmmmm….should i stay??

    [REPLY]

    AdD Reply:

    Ya Allah… mcm tu punya org pun ada… boleh dia buat duplicate kunci pulak utk anak2 dia… dah buat mcm umah sendiri nmpk.. xpatut betul…
    Ish ish… kalau dah smpi tahap mcm tu… tukar nama umah tu atas nama MIL Suhaila jelah… pastu Suhaila and family g pindah tempat lain..
    Kalau org tua tu tinggal kg sorang2 ker sakit ker… xper lah nak tumpang umah kita… tanggungjawab kita utk jaga dia kan.. tp sampai semua biras2 dah bertanak kat umah kita siap ada kunci umah, mcm itu umah mak dia… tu dah melampau lah…
    Sakitnye hati baca…
    Syukur Alhamdulillah lah xdpt MIL camtu… uish… uish… boleh jadi gaduh laki bini… boleh buat drama ni…
    .-= AdD´s last blog post..Alhamdulillah!!!! Normal =-.

    [REPLY]

  33. kaseh
    January 28, 2010 at 8:38 am

    sekadar berkongsi rase…den pun ade masalahnyer…my MIL..mulut dialah…mulut takde insurans…sbb mulut dia juga kitaorg menantu2 nih(yg pompuanla) memendam rasa…suke melaser,komplen itu tak kene ini tak kene…ntahla buat elok dier masih komplen..buat tak elok laaagi le dier komplen…yg kami sakit ati…asyik mengata yg menantu pompuan nih lembikla..buat keje lambatla…macam2 lagila…eleh anak dier tu kalau dok kat dapur berjam2…ntah ape buat tak tau le..ingat masak banyak…rupa2nyer 2 jenis lauk jer..huhu…banyak lagila insiden lain nak citer kat sini tak cukup…dia juga suke memperlekehkan org…tapi kan..saye skang sikit2 dah pandai menjawab..takderlaa nak kurang ajor macam dier tu..ye laa sikit2 nak mengata kiter..mane tahan!

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    kaseh, memang tak tahan kalau selalu dilaserkan.. kena banyak sabar kalau ada MIL camni

    [REPLY]

    kaseh Reply:

    terima kasih…. :smile: ya..memang banyak kene sabar psl saya tinggal dgn dia….nak juge pindah tp kesian kat pak mentua…dia sakit…tp takdela melepek…diabetes,drh tinggi..jantung sikit…full pakej,MIL ader gak yg ok…tp itulah mulut je…kenape ye kebanyakan mak mentua camtuh?mak saya ok je ngan menantu dier…sikit2 tu adatlakan tapi takder nak mengkomplen menantu tak tentu pasal… :cry:

    [REPLY]

  34. January 28, 2010 at 3:26 pm

    wah.. terkedu n tersedu baca semua cite2 n luahan rs mummies ni..
    Farah tabik spring(100x) la kwn Kak Ros, suhaila kaseh dll, yg boleh bersabar n menurut je sebegitu lama..
    kalau farah dh amuk kot sorang diri.. xtahan.. payah kalau takde privacy kan.. sedangkan ngan family kite sendiri pun, kite need some me time..
    pressurenye..
    farah doakan kwn Kak Ros, Suhaila, Kaseh dll akan diberi lebih kekuatan n kesabaran.. dan moga2 mil2 yg mcm tu akan sedar & berubah..

    mil farah ok,agak kewl laa, dia mmg tak kacau.. setiap kali dia dtg or kitorg blk, dia slalu masakkan yg sedap2, tak pernah la bising psl rumah, psl ni makbpk farah lg cerewet rsnye.. tp ada laa kekdg dia tegur tu ada terasa gak laa, tp kan mak sendiri pun tegur kan.. kalau dh salah..

    [REPLY]

  35. tersiksa jiwaraga
    April 28, 2010 at 2:56 pm

    kes saya pula, tak tahulah di mana silapnya, suami atau mak mertua. Mak mertua saya tinggal di rumah mak ayah saya lagi tanpa ada rasa apa-apa sedangkan kami sekeluarga dah stress sgt2. Telah diberi beribu-ribu hint pada suami, rasanya dia faham atau memang dia yang sebenarnya culprit, buat-buat tak faham.

    Saya tinggal di rumah parents saya kerana nak tolong jaga rumah since my parents bekerja di luar negara. Rumah sewa ada, tapi dekat dengan rumah parents lah, jadi tempat simpan barang sahaja. Selain sebab di atas, saya juga stay di rumah parents kononnya nak beritahu suami secara ‘halus’ bahawa saya tak boleh tinggal serumah dgn mak dia, kdg2 boleh, tapi sepanjang masa dan setiap waktu, tak serasi lah sebab urusan rumah tangga kami pun masuk campur.

    Rumah tangga memang tak pernah aman sebab husband saya jenis ‘di bawah ketiak mak’, anak bungsulah katakan, buiat salah pun, mak dia back up, asyik2 salah saya, lepas tu boleh bercerita pada mak saya sendiri yg salah setiap kali adalah saya, which is most of the time is not true lah.

    Bila kali ni mak ayah saya balik bercuti 1 bulan setengah untuk tinggal di rumah mereka, mak mertua saya siap bertunggu bertangga di rumah parents saya, sampaikan my parents rasa sgt2 tak selesa memandangkan rumah we all tu pun dah sememangnya penuh dengan adik-beradik saya, mak mertua pun secara rasminya dengan sendiri menjadi sebahagian dari ahli keluarga rumah parents saya tanpa dijemput….walaupun anak2 yg lain ada lagi 4 org.

    Suami pula kerja selalu out station, so basically dia meninggalkan maknya di rumah parents saya untuk kami pula jaga. Hmmm….isu menantu dan mertua tak boleh tinggal sama tu dah satu hal yg biasa, tapi ni mertua tinggal sebumbung di rumah mak ayah saya(besan) tanpa rasa apa2 sebaliknya kami sekeluarga yang dah stress tak bebas di rumah parents sendiri. Dah lah saya pregnant, tu pun saya rasa suami saya tak kisah pun saya ni sihat ke tak.

    Semualah mak, mak, mak!…rumahtangga kami pun yang tak pernah stabil sejak kahwin 8 tahun lepas lagilah jadi tak stabi;l dengan kehadiran mak mertua…dan suami pula tak pernah rasa nak menolong settlekan masalah sebaliknya hanya cakap “Mak saya tak buat apa-apa”…kalau sentuh je hal ni, perang besar lah jawabnya walaupun saya bercakap elok2.

    Siaplah kena tampar ke, hogoh2 ke, tengking ke….Hai…nasib badan. Ahli keluarga saya pula memang jenis yang lembut hati, tak tergamak minta mak mertua saya pergi duduk rumah anak2nya yang lain….jadi kamilah yang makan hati tiap-tiap hari. Ayah saya BP pun naik, muka pun masam je, mak saya siap cakap “Kenapalah dia nak duduk rumah Mama ni, bukannya besar pun”…

    Saya tak boleh pindah rumah sewa sebab nanti saya pula yang akan jadi pesakit mental, tinggal dengan mak mertua yang menjadi Mem Besar dan suami yang sentiasa tak matang-matang ‘The Mommy’s boy” dan agaknya, memandangkan takde siapa ynag akan bersuara menyelesaikan masalah, selama-lamanyalah hidup saya akan dibelenggu oleh suami, ibu mertua kecuali saya meninggal, suami saya meninggal atau ibu mertua saya meninggal

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    ooh.. kesiannya i baca kisah you.. this is so bad!! sampai tak malu menempek kat your parents house.. aiyooo.

    and your husband also tergamak buat camtu to u?

    i hope you bersabar dan terus tabah.. demi anak dalam kandungan tu ye

    [REPLY]

  36. Dana Delaney
    May 24, 2010 at 1:53 am

    Salam,

    Maybe saya agak terlambat nak post komen psl isu mak mertua@keluarga mertua. tapi tak kira, nak jugak post komen hari ni pasal saya dah tension sgt dgn keluarga sblh suami saya.

    MIL saya telah meninggaldunia sblm saya kawin lagi. FIL pulak dah kawin bini baru. Tapi hidup saya masih dibelenggu oleh adik beradik arwah MIL (makcik2 yg janda dan andartu) serta in laws saya.

    Maybe disebabkan FIL saya mmg tak amik pot psl anak2 dia lagi..Justeru, memandangkan suami saya anak sulung, dia terpaksa pikul tgungjwb utk sekolahkan adik2 yg masih sekolah. Ada 2 org adik2 ipar yg duduk sekali dgn saya. Yg lain dah kawin, tapi mmg selalu dtg melepak,makan, tido kat rumah saya.

    Macam tu jugak dgn makcik2 yg mmg suka jaga tepi kain, dan suka masuk campur hal saya sekeluarga wpun diorg sepatutnya dah tak ade right to do so. Diorg selalu claim diorg tolong jaga suami dan in laws sy mase diorg kecik2. So, diorg rasa diorg ade hak ke atas suami saya dan siblings nyer. Kira diorg dah anggap suami n his siblings dah mcm anak2 diorg sendiri la…Boleh gitu?

    nasib saya sama mcm kawan puan. Almost every week rumah menjadi pot melepak makcik2 dan keluarganya serta adik beradik, ipar duai sebelah suami. makcik2 mmg suka melepak beramai2. Pasal diorg takde anak. So dgn hubby and in laws sayalah tempat diorg nak manja2.

    Bab bercuti, mmg selalu cuti hari keluarga. Smpai saya kdg2 fed up. Dahlah cuti beramai2. Boleh pulak diorg buat law pompuan tido dgn group pompuan. Lelaki tido ngan group lelaki. habis yg dah kawin ade anak2 mcm saya ni? Asal-usul law mcm tu dibuat ialah sbb makcik2/pakcik tu semua takde pasangan. Boleh?

    Sy selalu tak puas hati sbb terpaksa tido satu bilik dgn org2 lain, yg sememangnya takkan bantu saya klu anak2 saya bangun terkejut tgh mlm. Klu ada suami kan boleh tolong2 jugak..Lagi satu tak best tido dgn org2 lain sedangkan saya tau suami saya ada juga di situ.

    Rumah saya mmg pot melepak paling digemari. Tak tau kenapa.
    Bila rumah kita ade org lain, tentulah kita nak kena hidang mkn,minum ape semua. Dan saya buat semua tu sendiri selalunya. Adik2 ipar wpun dah anak2 dara mmg tak pandai menolong melainkan menambah lagi kerja2 rumah saya. Kdg2 memang hati malas sungguh nak masak, nak melayan, tapi terpaksa juga masak sbb nak isi perut diorg.

    masak sedap ke tak sedap, mmg akan jadi bahan komplen. Makcik2 selalu anggap diorg power dlm bidang masak2. Klu gi kenduri mane2, tak kiralah kenduri apepun, tahlil org meninggal ke. org kawin ke… benda yg akan diorg sebut ialah psl makan sedap ke tak. Lauk ini patutnya dibuat begitu. lauk itu patutnnya dibuat begini. Ini pedas sgt. Ini masin. Ini masam.

    kalau saya belikan mknan apa apa pun, mmg akhirnya bila dah nak habis atau dah habis…mmg komennya tak sedap. Tak pernah saya dgr, Alhamdulillah…. rezeki. Memang tak pernah.

    Saya dah betul2 kehilangan privacy smpai kdg2 menimbulkan ketegangan antara saya dan suami. Contohnya, skrg ni, saya baru lepas berkrisis dgn suami sbb hal family dia lagi.

    Sbnernya, dr awal perkahwinan saya dah dibelenggu oleh masalah keluarga suami. FIL hutang along lah. Guna pulak nama suami. Berhutang sana sini termasuk ngan sedara mara, guna nama suami. So, bila org nak mintak hutang, my hubby lah yg kena jawab. Hutang bukan sikit. Byk. Beribu2. Klu hubby saya kaya satu cerita. Tanggungjwb pada keluarga mmg FIL tak ingat lansung. Tapi FIL cukup pandai berlakon. Malas sy nak cerita lebih2 sbb cuma menyakitkan hati.

    masa awal2 kawin dulu, saya sendiri terpaksa keluar duit,’tong-tong’ dgn suami utk tanggung yuran2 sekolah adik2 ipar, Belanja sekolah dan sbgainya.

    Saya mudah hanyut.Maksudnya, hati saya mudah sgt berpecah belah. Kdg2 saya pernah terfikir utk duduk jauh dgn suami. Tapi tu lah… saya syg suami saya sgt2. Saya syg anak2 saya. Saya cuba tabah.. Tapi saya tak pasti sampai bila..

    Wassalam

    [REPLY]

    Didie Reply:

    i know how u feel. sabar2 pon tp smpi 1 masa tu mmg kena spill. luahkan smpi reda. mungkin pd org lain, apa yg dana alami tu biasa, tp hati kita siapa yg tahu kan…be strong k… ingatlah bhw kita tidak berseorangan…huhuhu

    [REPLY]

  37. Menantu Taat
    August 5, 2010 at 5:13 pm

    Bersyukurnya saya jumpa blog little mama ni, rasa lega sangat membaca semua kisah kakak2 kat sini, sebab saya mengalami nasib yang serupa dalam permasalahan menantu perempuan dan mak mertua ni, tak sanggup nak bercerita tapi saya lega dapat membaca kisah yang sama…at least kita tak keseorangan…nak mengadu kat suami, dia dah serba salah, sebab suami pon memang the best in the world, baik sesangat, last2 kita kenalah sabar menghadapinya semua sendiri….

    [REPLY]

  38. mamabobo
    August 6, 2010 at 12:11 am

    Assalamu’alaikum wbt teman2..
    tahniah pada menantu2 yg terus bersabar..insya’Allah ganjaran pahala buat kita semua.jangan diungkit2 akan pengorbanan kita..selagi ibu bapa masih hidup, masa ni lah nk berbakti pd mereka..mcm mn pun layanan mrk pd kita..terus bersabar..bukankah ganjaran syurga yg kita inginkan.
    lov all mama out there!

    :oops: :oops: :oops:

    [REPLY]

  39. isteri@menantu
    August 15, 2010 at 3:55 pm

    saya harap terseksa jiwa raga tabah sepanjang mengandungkan kandungan dgn kerenah suami dan MIL. apa yg anda alami..sama macam apa yang saya alami..
    cuma bezanya saya dan suami tinggal berjauhan dan kami hanya berjumpa sebulan sekali..suami di utara dan saya di pantai timur..
    walaupun jarang berjumpa..suami gemar tido di rumahnya..dimana saya kena mengadap muka MIL ketika suami saya balik.

    selepas berkahwin, majlis menyambut menantu saya hanya di sambut 2 -3 org tetamu.. bayangkan MIL sengaja mengaibkan keluarga pihak perempuan..betapa malunya ibu saya ketika kami bertandang kerumahnya..
    saya pernah bertanya kpd suami..tapi suami menyatakan tarikh yg dipilih tidak sesuai..so, tidak ramai dpt hadir..saya akur..tetapi.. MIL sendiri memberitahu dlm nada perli.. alah..panggil 2,3 org utk baca doa cukuplah.. rupanya dia mmg berniat..

    ketika mengandung..mcm2 sindiran di lemparkan pada saya oleh adik ipar dan MIL..penah satu ketika, saya sarat mengandung.. saya ditunggu diluar pintu tandas oleh MIL dan adik ipar..untuk disindir… yang uniknya..MIL pandai bermuka muka.. di depan suami.. dia berpura pura baik.. di belakang suami.. apa shj yg tak di lemparkan.. padahal ketika tu sya sdg sarat mengandung..

    selepas mengajukan pada suami, suami memarahi saya.. katanya.. ” awak tu..mengandung ke tak, sama je.. suka buruk sangka pada orang “.. untuk pengetahuan..suami saya anak mak..
    saya hanya mendiamkan diri..sbg ibu mengandung.. saya risaukan sikap bayi dlm kandungan sekiranya saya melawan..

    sikap suami yg suka menceritakan apa shj yang saya beritahu kpd ibunya mengeruhkan lagi keadaan yang sedia keruh..
    semua yang berlaku mesti dilaporkan kpd ibunya..dan ini memudahkan ibunya tau rahsia rumah tangga kami..
    suami saya tidak berpelajaran tinggi…hanya diploma, tetapi sikap yg tidak bergaul,membuatkan dia kurang cerdik…

    ketika mengandung saya kerap menangis…suami juga tidak peduli keadaan kesihatan saya.. bulan ramadhan lepas.. saya 7 bln mengandung..tapi dia mls membantu isteri mengandung.. makanan mesti di hidangkan panas..kalau sejuk kena panaskan (ajaran ibunya)..kita penat2 tapi terpaksa melayan kerenahnya yg nak masak itu ini spt masakan ibunya ( ketika di rumah sewa kami)

    sekarang..kami gaduh besar, setelah beranak..saya meletup spt gunung berapi.. saya hampir tikam suami dgn gunting..kerana dia kerap membela ibunya..saya juga penah terajang suami selapas dia menganggap saya yg jahat dlm segala hal..selama ni saya diam dan mudah di buli.. bygkan saya penah dipaksa menghantar duit kpd ibunya ketika sarat mengandung..(dia memberi arahan melalui telefon, katanya jgn derhaka)
    saya penah membawa perihal ni ke makhamah..tetapi hakim menempelak saya kerana sya berpendidikan tinggi..(utk pengetahuan, di makhamah pantai timur, hakim hanya menyebelahi pihak suami)..

    saya sygkan anak yang masih kecil..dan dlm masa yang sama kerap berjumpa dgn imam masjid kampung (pergi bersama suami) sbg penyelesai mslh perkahwinan dan kaunseling..
    iman tersebut byk memberi nasihat kpd suami..

    untuk pengetahuan, suami telah menunjukkan surat cerai tanpa sebarang bicara kpd ibunya utk menunjukkan kami bercerai agar dia tidak mengggangu lagi rmh tannga kami.. MIL bukan main gembira lagi.. dicanangnya satu kampung bahawa kami telah bercerai… suami telahpun sedar sikap ibunya yg sebenar.. walaupun hati sya masih sakit dgn sikap suami yg dulu.. tapi..saya tetap meneruskan perkahwinan ni.. dgn bantuan imam.. sekurang kurangnya dpt meringankan beban saya ( saya bersyukur kerana masih waras, walaupun tekanan ketika mengandung maha hebat)..

    [REPLY]

  40. laila
    August 20, 2010 at 10:56 am

    bole u bagi xemail kwn u kat i.sbb i sebijik alami ape yg kwn u alami.ni email i flnely/@yahoo.com

    [REPLY]

  41. MENANTU PLASTIK
    September 8, 2010 at 10:05 am

    apa hukumnya membenci MIL? sebab saya tak boleh hilangkan perasaan tu.. hubby tak tahu.. tapi hubby tau saya pandai berlakon depan MIL.. panjang citer pasal mil..

    saya jenis rebellious, tapi ngan mil saya diam, tak melawan, konon macam taat.. tapi hakikatnya hati saya merana.. maybe hubby saya tahu.. tu yg dia panggil saya pandai berlakon.. and saya selalu lawan balik kata hubby kalau hubby ikut cakap mil. hakikatnya, mil suka buat cerita. nasib baik selepas 2 tahun hubbby semakin faham and maybe takut kami bercerai sbb saya pernah ugut kalau dia tak ubah perangai and jadi mummy’s boy TUA, saya minta cerai. ko balik rumah mak ko balik….

    [REPLY]

  42. Didie
    September 22, 2010 at 2:26 pm

    Saya terkedu melihat nasib kawan2 yang mempunyai MIL yang mencabar. Kengkadang terdetik juga di dalam hati – nape la MIL aku x mcm MIL si V. Sporting and coolness macam besfren. Mak sy pon akan menyambut menantu perempuannya yang pertama pd penghujung thn ini. tp, permulaan hubungan mrk (mak n bakal adik ipar) mmg cool. jeles sgt walaupun dier mak sy yg muktamad. nape MIL aku xleh perangai elok sikit?

    Br saja kelmarin sy meluahkan rs tidak puas hati/ geram yg terbuku di satu blog utk MIL. pd paginya (dlm perjalanan ke tmpt kerja), sy meluah rasa pd suami ttg semua ketidakpuasan hati spjg hari raya aidilfitri yg lepas. suami kata sy emosional, too sensitive tp sy bukan mcm tu. alhamdullillah…mungkin spls dia berfikir panjang, dier memberi sy green light utk menjadi diri sy yg sebenar di hadapan keluarganya pd hujung minggu ini.

    family suami org kg biasa2 jek. nk kata susah – xjugak. suami adlh ank sulung drp 7 beradik. jumlah ini mungkin bertambah krn jika xsilap MIL mahu lg menambah 2 ank pd koleksinya. bygkan – anak bongsu MIL seusia anak sulung saya. masa sy pregnant anak ke 2, MIL mahu menambah juga tp FIL xlarat. terasa mcm nk bertanding plak!

    [REPLY]

  43. Didie
    September 23, 2010 at 2:30 am

    …CONT/

    1)pasal MIL sy sibuk nak menambah koleksi anak, sy malas nk ambik kesah walopon tanda2 utk kena sponsor apa yg patut tu dh nmpk. mcm ni jelah- anak bongsu pon dh xterurus pelajaran. kt darjah 3 tp anak sy yg jd cikgu jika belajar sekali. ni pon sy dh risau sbb kalu anak sy boleh dihantar ke kolej, pasti kami jg yg kena tanggung anak bongsu td yg sudah nmpk kelabu masa depannya. bukan apa, sorg drp adik ipar (pompuan tunggal) mahu ke kolej gomen tp dek result spm yg hampeh, maka syarat minimum sj mmg dh xlepas. tp MIL kata sy dan suami MALU utk daftarkan anak kesayangannya. susah sgt ke nk terima hakikat yg she was not good enough to register…payah nk berckp ng org yg xpaham bahasa!

    2) sy juga bukanlah jenis yg suka ampu tp kalu stakat nk bg tudung ke/ kain ke KT MIL, sy penah la buat. cuma yg sy rs xbest tu biler MIL sy dh mula membuat delivery order menerusi anak sy. kalu perlu sgt, ckp je la directkan. ni anak sy jg yg jd posmennye. dh msg tu akan dituju terus pd sy. br2 ini MIL membuat pesanan yg dia mahukan beg sebegini sebegitu. beg tgn yg diberi sblm ni KECIK dan xmuat. mak aihhh… besar mn lg beg tgn dier nk sbb beg yg diberi sblm ni dh boleh masuk batu bata dh pon. xcukup ng beg tgn, dier nk beg travel roda pulak… :roll:

    3)itu br cerita beg. xkira lg brg lain. yg heran tu sy ng suami yg sering menjadi sasaran. anak2 yg lain juga berkerjaya tp disuruhnya simpan duit. dgn kami, mrk minta mcm2 drp sofa berukir smpi la ke pakej astro yg ada pelbagai pakej. FOC ok bukan share-share byr tau. ingat aku ni cop duit ka! br2 keta breakdown kt highway on t wy balik kg hasben lor. terbang la 1000. tp itu masalah kami. tiba je kt kg, pesanan khas utk sy bermula dan nilai keseluruhannya 1000. menantu dan anak yg berkerja O&G tidak pulak disuruh beli apa2. sy juga menjadi sasaran. xcukup dgn itu, tiket bas mrk 5beranak (sumernyer 250 SAHAJA)juga harap disediakan. adik2 nk skolah hr isnin, jgn xbeli lak. nnti tiket habis…WTF? sy ni mesin atm ke mastercard? sy berdebat ng suami ttg perkara ini krn sy rs mmg over k. my family xpenah buat mcm ni sbb they consider that i have my own life. MIL lak selamba badak jek main order2…

    4)psal bab mkn lak- sy ni suka masak chinese n western food(family sy bground cina). kalu mskn melayu, boleh la gak masak tp xniat pon nk challenge mskn siapa2 yg ‘sedap giler’. walopun sy kurg gemari masakan asam pedas atau ikan masak air kunyit MIL, sy redah je sbb nnti sy gak yg lapar. tp yg pasti sy xpenah komplen walopun ia masak air semata. tp kalu sy masak, serba xkena – tok seh nk makan lah, apa lg lah. kut ye pon xreti makan, jamah la sikit. ni langsung xnk makan… ni bukan stakat FIL je, bahkan IL yg lain juga begitu. penah la skalik 2 blanja mcd/ big apple. niat sy nk bg diorg merasa sbb bak kata MIL – dier xpenah masuk kedai mcd/ big apple.so kita pon beli la… tp hampeh dikondem la pulak. dorg kata tokseh nk makan tp habis jugak. susah sgt ke nk ckp terima kasih. bukan suruh byr pon. ni x, mesti komen negatif…tensen k.

    5)kalu dtg umah kita, dorg suka bwk perangai hampeh dorg. tau la sumer org bz giler kt kg kan, sbb keadaan rumah dorg mmg mcm tongkang pecah. drp tangga depan rumah smpi la ke dapur, mmg —- no komen. nak harap kita yg balik sekali sekala ni gak yg bersihkan. dapur? astaghfirullah…sy cuba sedaya upaya utk ignore keadaannya tp apakan daya. kalu dh ada maggot/ kulat di pinggan mangkuk dek sisa mkn yg sudah berhari2 xdibersihkan, siapa yg tahan. biras ada sorg, adik ipar pompuan pon ada sorg. tp sumer lebih rela bersauh layan citer tamil dr mengadap utk bersihkan dapur…

    itu kalu stakat rumah dorg kt kg, xpe gak. ni dorg bwk perangai dewa dorg kt umah kita. boleh bygkan x trauma sy yg bakal menjengah hujung minggu ni. :shock: 24jam semestinya tv akan terpasang. mandi? dr mula mrk smpi, sehingga mungkin sejam sblm majlis bermula, then they will take their bath. anak bongsu MIL lak akan buat spot check pd fridge dan pantri dapur. kalau ada yg dia berkenan, jgn heran la benda tu lesap. pastu kulit sampah buang kt bwh katil. bilik tidur, lenjun dek tuala mandi yg basah (air menitik k)dan byk lagik…arrrgghhhh…

    6)sy cuba menanam rs geram tp apa kan day. kalu nk g travel, xleh nk bgtau langsung. sbb confirm MIL mmg nak ikut. tp dr A smpi Z mmg FOC la. dier kata sbb abg long ajak…boleh ke mcm tu…br2 ni MIL hint teringin nk g sabah – lawat besan (mak kta). dier suruh sy beli tiket utk FIL dan anak bongsu skalik. what the heck! sy nak balik pon kena plan bajet baek nyer, MIL lak senang2 jek order… hish… kalu dtg kl pon sama, nk tiket free. drp FIL smpi la ke pakcik sedara, sumer nk sponsor…wei ini suda lebeh!:evil:

    7)ntah la sy bukan nk kata tp sy dh ada rs xsuka sgt pd keluarga suami. susah sgt ke dier nk fikir yg sy jg ada komitmen lain yg perlu ditanggung mcm loan keta, umah, bas skolah anak, nurseri. ingat kt kl, sumer benda tu free ke… dh tu kalu dtg umah, ada je MIL sebok nak buat audit – ni berapa? itu berapa?…helo, itu sy beli sendiri k, bkan pkai duit anak dier pon! ingat apa gaji hasben sj sudah cukup utk kami 4 beranak. kalu la mmg besar gajinya, xperlu la sy bgn awal utk pergi kerja kan! arghhhh

    itu sj la keluhan rasa sy utk hr ini. sy xboleh tido dek memikirkan keluarga suami yg akn dtg hujung minggu ni. apa plak dorg nk buat kali ni…aduh :sad:

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    dear didie,

    susah betul kalau keluarga mertua macam ni..harap teruskan bersabar demi anak-anak.. saya tahu memang sangat payah dan menyakitkan untuk bertahan

    [REPLY]

  44. Didie
    September 26, 2010 at 2:53 am

    seperti yg dijangka, they did it again! sometimes to be nice in front of them bukannya berbaloi, tp menyakit hati! i thought that if i respect them, then they respect me back. tp HAMPEH! kalu dh mmg hati keras tu, mmg hati keras gak la. fyi, sy br sj meluahkan rs hati pd suami – betapa keciknya hati ngan keluarga dier yg saya labelkan sebagai RUDE! yes, i used that word in front of my husband. so this is what had happened along the day…

    1) spt yg tlh diramalkan sblm ini, lantai parquet ruang keluarga/ tv sy basah lenjun. MIL membasuh tuala dan menyidainya di ruang tersebut. mmg menitik2 la air atas lantai parquet tu. masa ni secara auto nya, ayat IDIOT! keluar dr mulut sy. kt tepi ruang menonton tv, ada balkoni yg berlantaikan mozek. susah benak sgt ke nk jemur kt luar. nasib baik la ada karpet yg menyerap sebhgn besar air. kalu x dh mmg banjir la. bila kiter tny, dier buat dek jek (umah ni kan umah ANAK dier! siapalah sy utk bertny). kiter pon balas balik lak – lantai kayu ni xleh kna air. kang kalu rosak, saya ni yg kena kluar duit. bukan murah! – itulah ayat komentar sy di pagi hari.

    2) dewa2 bangun jugak akhirnya – menunggu utk breakfast. goyang kaki mcm VIP. nasib baik my mum ada tolong prepare breakfast sumer org. anak dan mnantu kesayangan yg dtg ke umah kiter ni langsung xbgn2 lagik. masa tu dh kol 9pg. boleh imagine x! habis jek dorg breakfast, sumer dok bertandang kt depan rumah. MIL bz reheat gulai kambing. tang2 ni, anak n menantu join skalik FIL yg ada kt situ. bygkan dr kul 9.30 smpi 12.30tgh, dorg selamba jek bersauh – borak. catching up gossips back at kg la konon. sy, suami dan adik2 sy termasuk parents sy – sibuk membuat persiapan akhir dr mengambil meja/kerusi sehinggalah kepada menggoreng popiah dan mengopek buah nangka. xde sorg pon dewa2 yg syok berborak offer nk tolong. hampeh k! kata nk dtg tolong, hancus!

    3) cukup time majlis dh nk start – 12.30tghr. sy, suami dan keluarga sebelah sy sudah bersiap sedia. but my stupid in laws still bz chit-chatting. guest dh nk dtg at any time, tp dorg masih lg dlm keadaan BELUM MANDI. biler sy minta secara elok utk bersiap, auto jek so called adik ipar perli saya balik. ini majlis keluarga dan bukannya majlis sy sorg. susah sgt ke utk mereka respect event ini dgn bersiap (sekurg-kurangnya mandi) dan memakai pakaian yg kena ng tema majlis doa selamat. kata kuat agama. then apahal kerek sgt! yg paling sy xleh terima tuh, FIL selamba jek menjwb yg dia tuck-in jek baju pagoda dier, then siaplah! hahaha…kelakar tahap BullS##t k! My parents tny napa IN LAWS sy berperangai mcm tu…sy diam jelah sbb sy mmg xleh nk defend dah perangai buruk tahap kampung dorg!

    4) ustaz dh smpi, so majlis doa selamat dh nak mula. everybody was here incl. my parents, brothers and husband. but, my IN LAWS – semua kat bilik tidur lg. ingatkan tgh bersiap. anak sy pg la panggil tp this was his respond – atuk tgh tidur! IN LAWS sy yg lain – langsung xnmpk batang hidung – dh tido mampus kot! :evil: mcm ni ke perangai org kampung apb ikut event di bandar. sy rs background family sy pon drp org yg susah. why my parents dr sabah boleh ikut adat budaya sini but my ILS yg so called terkenal dgn budaya best dr east coast ada perangai yg sgt RUDE!

    5) Tetamu smpi ke umah in few batches dr pukul 2 hingga 4pm, dan disambut oleh sy dan keluarga. dewa2 bangun sbb dh time utk makan tghr – lapar sgt, tido xkusyuk kut! after they had their meal, my ILS went to a spot dkat basketball court tepi rumah and had their chatting session di bawah pokok. boleh bygkan xperasaan sy masa ni. kalau keluarga sy xdtg dr sabah, mmg sy pengsan la sbb xcukup tgn nk layan tetamu. and what did my IN LAWS did – they went on with their chit-chatting. so bloody rude! :evil:

    6) cukup kul 6, dewa2 lapar skalik lg. went on with another meal – dinner la kut. penat borak kt bawah pokok, so kna la tambah energy. lepas tu jek, u know what… they duduk goyang kaki tgk kitorg bz packing up leftovers. menantu kesygn MIL sy hilang trus…hampeh sey!

    7) slps sy dan adik membuat delivery food ke rumah2 jiran, my bro, hubby and i went to our neighbours house. my family dh penat sgt. so dorg nak rehat awal. my IN LAWS yg ‘sibuk membantu sepanjang hari’ sgt segar bugar dan menyambung quest mrk melayan astro dan movie…ini termasuk menantu kesygn yg sgt manja dan segar (cukup rehat dh tu). mmg bloody heck k. my mum xberhenti2 to clean/ wash everything tp dorg mmg c@@@@a tul la…sy mmg xleh terima kalu family sy dibuat mcm ni k. tahap kesabaran sy semakin tipis.

    8) slps sj selesai menziarah umah jiran dan melayan batch terakhir event pd mlm td, kita yg letih ni mmg la nk rehat. hasben pon nmpk sgt penat tp dia diamkan jek. by the time kitorg naik ke tingkat atas, the tv was on, and the IN LAWS ws sleeping. spt yg dijangkakan, dorg ni mmg org senang kut. duit byr bil bersepah smpi semuanya masih terpasang. :shock:

    agaknya inilah last straw kesabaran sy. sy meluahkan pd suami yg sy sgt berkecil dgn keluarga dia. selaku menantu dan kak sulung (konon la kan) sy langsung xdihormati. kalau sy boleh cuba terima keadaan hidup dorg yg mmg low grade tuh, nape xleh terima cara hidup sy. this is my home and my family. takkan lah nk kena bayar bape juta br dorg boleh belajar terima cara hidup org lain. sy cuba mendidik dorg utk upgrade la sket standard kan (ini pon suami yg suruh) tp hampeh! ajar kucing buang air besar kt toilet lg senang k! sy nk blend in kan dorg dlm majlis yg rata2nya jemputan suami dan sy. tp ntahlah…mcm nk sabotaj majlis adalah! salah ke kalau sy cuba menjaga air muka suami dan keluarganya di hadapan tetamu agar mrk sekurang-kurangnya sama ‘par’ dgn keluarga sy. bukannya sy suruh berspeaking english dgn tetamu tp dosa besar ke kalau sy minta mrk berpakaian elok dan blend along dgn tetamu kami?

    sy nekad yg ini adalah kali terakhir diorg menjejakkan kami ke rumah sy. atas dasar hormat pd suami, sy cuba melawan prinsip sy utk bertindak ‘sec sewajarnya’ dgn dorg. kalu mrk bukan mak bapak/ adik suamui, mmg siapla sy tabur dgn ayat-ayat best. sy hilang rs respek dan x mahu langsung tgk muka dorg. esok, dorg mesti blah!
    suami perasan yg sy mmg dh smpi boiling point dh tp bak kata sy – kalu mmg hidup tahap gua dan tak mahu berubah, mmg hidup cara gua gak. dh tu kalau megah sgt cara hidup mcm tu, toksah sebok nk dtg umah saya dan mengaku sy ni sgn ahli keluarga. sy xmahu smpi tahap nk berpisah dgn suami, tp tgk lah sabar ni boleh tahan smpi bila…suami terkedu melihat air mata saya berlinang jatuh dek geram yg terlampau amat!so tgk la esok.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    dear, didie.. melampau betul..

    [REPLY]

  45. Didie
    September 27, 2010 at 9:01 am

    Dear Little Mama,

    suami telah membuka sesi hati ke hati ng keluarganya. sy ingat suami akn menggunakan cr dia berkomunikasi dgn keluarganya dan sy xperlu berada di situ krn sy hanya akan mengeruhkan keadaan. namun begitu, the worst happened – sy telah ‘diperbetulkan’ di hadapan ahli keluarganya.

    sy xtau la nk kata apa perasaan sy skrg.
    cukuplah sekadar jiwa sy rs kosong stlh di’brainwash’kan.
    sy meluahkan rs hati pd suami dgn harapan biarlah dia menggunakan approach tersendiri yg boleh diterima oleh ahli keluarganya esp MIL dan FIL. tp skrg ni MIL mmg xpandang muka sy langsung… saya tlh mohon maaf drp MIL spt yg diarahkan oleh suami tp ntah la…

    xpe la. skrg ni pn sy dh xtau nk luah pd siapa. suami dan kelaurganya sentiasa betul. sy yg xbetul dan yg membuat onar pd ahli keluarganya. nasib baik adik sy ada utk mendgr rs terkilan sy sbb sy dh rs tak tau mcm mn nk menatap muka semua org. sy rs dimalukan, kecewa. jiwa sy mmg kosong skrg. sy tengok wajah suami tp rs sayang, hormat dan percaya pd dia sudah tiada. even my eldest son pon sudah sy tidak kenal krn dia xmahu mndgr kata2 sy lagi dan hanya mahu mndgr pd FIL dan MIL sahaja.

    sy rs biarlah sy teruskan sj hidup. tiada lg rasa utk berkongsi/ berterus terang dgn suami… tgk saja lah mcm mn perjalanan hidup sy sbb sy pon dh xrs mcm hidup ni bermakna lg…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    dear didie,

    kalau tahap macam ni suami pulak salahkan kita.. susah nak cakap.. kalau orang yang diharap faham perasaan kita pun sama-sama menuding jari pada kita.

    the best thing to do now ialah sama-sama pergi jumpa kaunselor perkahwinan.. apa makna perkahwinan kalau tidak ada saling sokong menyokong antara satu sama lain.. take care and make the best decision ya

    [REPLY]

  46. sygmama
    September 28, 2010 at 6:48 pm

    Salam..semua…
    saya rasa terharu sangat diatas apa yg terjd pd korang…dan sy sendiri pun pernah merasakannya…tp lain skit citer nya..masa sy bkwn ngan my hubby pun sy dah rasa can x best je ngan mil ni..coz bila time sembang bila ada sedara pompuan dia rancak le dia duk citer kisah hubby ku kat budak tu ngan sy xde plak nak cito nye..

    tp bab tu x kisah le maybe bila dah kawin nanti ok kot…dah kawin samo gak cito kat org lain gak..ni cito pasal laki sapo sebenarnye ni..laki aku ke laki org lain..compius…tgk pd luaran tu nampak mil cam baik le kohnon lembut jo ckp ngan org…pastu suka masak lakiku memang puji le masakn mak dia..klu bleh nak mkn mak dia masak je le sedap…

    awal perkahwinan memang kami tinggal di rumah sewa mil&fil dorang plak duk kuarters…tp rumah tu cam tmpt kami letak brg je ler..coz my hubby selalu ngan nak p tdo umah mak dia…ujung minggu je mesti p tdo sana..ada cuti apa2 pun kesana le..tdo reramai..dah le umah kecik pastu adik bradik dia pun ramai gak 8 org..camno sy nka tdo tu…

    tp dorang bg le kami duk kat bilik..tp ye le..dah sah2 kena layan adik2 dia semua tu baru leh tdo..pastu kan dorang suh aku pun duk tdo terguling gak dpn tv cam dorang..camno tu…tp xde nye buat sakit bdn je sbb sy memang xbleh tdo kat lantai..baik sy duduk je le..sampai dah ngantuk tersengguk2 baru masuk bilik…

    my mil ni memang suka masak..memang masakan dia sedap le..tp pedas..mana le sy thn dorang org utara mkn pedas yg amat kdg dlm hati ni dorang nak bg aku mnk ke nak bg aku mati…dipendekkan citer sblm sy peknen dorang memang le baik sangat..masa peknen pun layan je sy x bg masak le apa kan..dah org x bg buat keje sy pun duduk je le…

    time peknen ni memang sy duk ngan umah mil sampai le nak bersalin coz my hubby takut jd apa2 dia x tau so klu duk umah dia mak dia ada…so ok lah sy ikut je le…sy jenis yg x ckp byk..apa sy org ckp sy diam senyum jerk…nampaknye dorang ambik kesempatan ke atas kelurusan sy ni…bila sy dah bersalin mak ayah sy dtg sini tunggu sy ok skit bawa blk kg sy..na dijdkan citer..anak sy ni masa bersalin ari tu vacuum..

    bila dah blk kg tak sampai seminggu tiba2 blk sini blk coz leher anak sy cam senget sebelah cek klinik kat kg dorang ckp kena operate..isyh hbby sy x percaya so dia ajak blk kl p jumpa dr yg masa bersalin tu blk..dr pakar kanak2 yg jaga my baby masa tu…tp ALHAMDULILLAH ler..anak ku skang ni dah 5 thn tp kepalanye x teleng pun..syukur…

    so berpunca drp tu lah…maka sy kena le berpantang dirumah mil…masa mak sy ada lg kat sini..ok lg..sy bawa baby tdo kat bilik sama2 ngan sy and my mum…masa mula2 ritu sy tdo kat luar seminggu pertama tu bayangkanlah camne sy nak pantang kat luar tu dpn ramai..camne nka nenekan baby..dah le x reti sy main selak je..dah hubby ku ckp bg je le baby nene nak malu apa..bengong tul..dah le dorang semua pun berkerumun tdo kat luar tu semua adik2nye laki pompuan mil,fil…

    sy pun ngan pasrah buat je lah..kdg tu geram je adik2 laki dia time kita nak bg nenen dorang sibuk nak main ngan baby..ni nak main ngan baby ke nak apa ni dlm hati walaupun dorang skolah rendah and men…ok ni dah nak mula kisah sedih dah ni…bila mak sy blk kg jer..dorang mula tunjuk belang…dorang pisahkan tempat tdo sy ngan baby..gilo btol…dorang ambik baby tdo kat dlm buai kat luar…kalau sekali dua xpe..sampai sy abis pantang..

    masa ptg hari2 sy nangis dlm bilik…bayangkanlah..sy nak bg baby susu bdn..boleh dorang p bg susu tin time susu sy tgh membengkak…mula 2 tima baby nak nyusu dorang bawak le baby masuk bilik bg sy..pastu yg x thn siap pesan nanti klu baby dah abis nyusu panggil erk..kurang asam tul…tp sy x panggil pun..tp bila dorang rasa lama ngat dorang yg dtg tanye baby dah ke nak ambik…korang bayangkanlah..

    camne prasan sorang ibu yg baru lahirkan anak time tu..anak 1st lak tu..sedih ke tak sedih…sy ckp le kat hubby sy dia ckp sabar ler..dia nak main ngan cucu dia..sakit nye hati…dah le dia slalu keje blk lambat yg nanggung nye sy..pastu ada gak hubby ckp..mak nak tlg ayg..dorang kesiankan ayg sakit…byk le nko punye kesian..nko buat aku camtu lg aku menderita tau tak..ops lupa nka ckp my hubby anak sulong so my baby cucu sulong…tu yg parah sangat tu…

    pernah satu hari tu bila sy dah mula keje…blk je keje mandi mkn smua..sy trus bawa baby masuk bilik main ngan dia kat bilik…tiba2 dia nangis2 ckp ngan hubby sy kata sy x bg dia main ngan cucu..dia kata time ni je le nak main pun nanti dia mati x sempat dah..

    ada plak camtu dia ngadu kat hubby sy..dia ckp sy yg buat hal…my hubby tau apa yg dorang buat kat sy slame ni so sib baik hubby paham dia backup sy..syukur lega sangat sy..dan sy pun berjaya le pujuk hubby pindah duk umah kita blk..lps pada tu memang mil masam muka je ngan sy salam pun x nak..sy plak yg disalahkan..

    dia x sedar apa yg dia buat selama ni…kot syg cucu pun jgn le melampau sampai nak pisahkan tmpt tdo..memang le dia jaga sy masa pantang semua tp kebaikan yg dia buat tu kebaikan yg melampau…anak sy ni memang suke menangis…time maghrib je nangis..susah nka berenti isyak baru dia berenti…time anak sy anngis pun dorang berebut nak pujuk..x bg can sy pujuk sendiri..

    masa ngan nenen pun suka tanye ada susu ke..kuar ke..bengong btol..nak tau snagat tanye le baby..mana baby x nangis klu dia nka minum org sebuk duk tanye itu ini..bila baby nangis je masa ngan nenen pun dorang ambik dr sy…pernah gak hubby sound mak dia…biar le sy yg pujuk sy kan mak dia..klu asyik ambik je camne..ntah2 budak tu nak manja ngan mak dia….sambung nanti erk…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    symama,

    erkk..MIL camtu pun ada..ish..ish..mcm ada pernah terkena je kat i.. i dulu balik keje tetek bengkak nak bagi susu kat baby, MIL suruh buang susu dalam tetek tu sebab takut basi.. susu yang fresh duduk dlm tetek pun boleh basi ke..he..he kecik rasa hati ni tau

    [REPLY]

  47. mariam
    September 28, 2010 at 11:18 pm

    buruk2 MIL kita pun syurga ditelapak kaki dia jugak…kita mengumpat mengata hal yang tak elok kita berdosa besar……so janganlah jadikan ini isu besar..sabar separuh dari iman…doa MIL doa termakbul..bila sampai masa kita nanti ntah2 kita akan lebeh dari itu..biar apapun layanan mereka terhadap puan2 tuhan yang akan mengadilinya esok…kita bercakap hal mertua seperti kita bercakap hal mak kita sendiri..
    sekadar berkongsi…

    [REPLY]

  48. MENANTU PLASTIK
    September 29, 2010 at 12:51 pm

    hi didie & sygmama, sian korang.. kalau jadi kat i tak tahulah.. tapi didie lagi kesian sbb hubby tak backup… betul ckp Little Mama, go for councellor before jadi lagi parah..

    i sekarang kalau tak puas hati i straight to the point to hubby.. hubby i jenis tak byk soal, so apa mak dia suruh dia ikut jer, tapi bila i question balik apa yg mak dia suruh tu tak masuk akal, dia ikut ckp i balik.. tu yg maybe my MIL kureng ngan i.. my MIL selalu puji menantu sulung dia tak pernah sakitkan hati dia langsung, etc etc depan i.. maybe bermaksud yg i ni selalu sakitkan hati dia…

    what everlah kan. kalau kitorang balik rumah parents i suka telefon hubby i tanya bila nak balik rumah dia.. padahal rumah dia lagi selalu balik dari rumah parents i. kengkadang hubby sampai malas nak angkat phone mak dia. pastu before balik KL singgah rumah MIL, MIL nangis2 cakap takde orang balik pun weekend.. oh puhlease laaaa… i tak pujuk pun sbb dlm hati i, my parents tak pernah suruh kitorang balik.. kitorang yg nak balik sbb rasa dah lama tak balik.. i rasa my MIL jealous sbb anak kesayangan dia balik rumah my parents.. dulu dia buat kat laki dia camtu (tak kasi balik rumah parents laki dia) so dia ingat i akan jadi camtu gak. anak2 perempuan dia slalu jer balik rumah dia, i tak pernah dgr dia suruh balik belah laki pun? agaknya dia seronok anak2 perempuan dia tak balik belah laki kot???? hmmm tak faham lah orang selfish camni… kesian..

    [REPLY]

  49. Didie
    September 30, 2010 at 10:33 am

    buat kengkawan yg sudah berkongsi rasa & pendapat…

    bukanlah niat sy memburukkan MIL atau keluarga mrk…jauh sekali suami. tetapi sy mmg lonely/ desperate utk didengari. itu sj. sy tidak mahu apa yg sy takuti terjadi, berlaku… sy sudah menjangkakan something sms bertunang lg. bahkan sy sendiri sudah berkata dgn suami (masa tu tunang la kan) yg sy takut utk berkahwin dgn dier due to his family. sudah ada undeclared competition yg bakal sy harungi kelak.

    mungkin jika takdir sy begini, xpe la…sy akn harungi je la competition ini. demi anak-anak…

    [REPLY]

  50. sygmama
    October 6, 2010 at 9:07 am

    salam..semua….
    sy pun x bermaksud utk mengutuk..sekadar meluahkan apa yg terpendam…coz sy kat sini cuma ada suami sy saja..ada benda sy boleh ngadu ngan dia ada benda tu x bleh..tambah2 lg kalau pasal family dia dah tentu apa2 pun dia akan salahkan kita blk or suruh mengalah je…dgn family sy jauh sekali..sy memang x suka mengadu ngan mak sy sendiri dr kecik lg..coz sy pikir selagi sy boleh tanggung sy tanggung dan x nak nanti disebabkan masalah sy mak sy jd susah hati..mak sy dah tua ayah plak dah xde..pastu jauh tinggal di kg sana…blk kg pun sy jarang2…raya thn ni genap 2 thn baru sy blk kg setelah sekian lama..tp xde le 2 thn x jumpa mak..coz sy suh mak dtg sini…sib baik mak memahami…sy share citer sy kat sini..sekadar utk melepaskan apa yg terpendam..kurang2 nya jiwa sy rasa tenang..ringan skit beban di jiwa…kalau nka citer tu memang mcm2 le jd kat sy bermuala dari sy dpt anak 1st tu..anak s tu sampai skang dorang suka dok manjakan..bila p umah dorang je anak sy mesti x nak dengar ckp sy..kalau dulu nampak je muka kami nak p ambik di..punya le nangis2 mcm nampak org jahat pada padahal mama dan abah yg dtg..menangis2 x nak blk tiap2 hari camtu…yg suami sy pun pandai jugak…emm xpe lah tinggal anak..bila mula dah ajar tinggal2 anak camni le jd nye…tp skang ni bila dia dah besar dah paham skit..dah jarang dah nak duduk umah tuk dia dah x nangis2 sangat dah bila akmi ajak blk..pernah jugak satu hari tu pasal adik dia..tp sy plak yg kena…satu ahri mil sy suh suami sy hantar adik pompuan dia p keje..pastu kami dtg lambat..nak dekat kul 8..punya le mil masam muka marah risau kot anak dia tu masuk keje lewat…abistu kami ni tak kira plak..padahal dia dah tau dah anak dia tu (suami sy) jenis susah nak bgn pg..pastu saper suh suruh hantar..anak yg lain ada bknnye xde pun..tiba2 bila kami sampai..dia marah2..pastu x nak salam pun dgn sy..teruk btol..sy dah x nak salam..sudahler..nak salam pun cam mintak sedekah…sue buat sy camtu..ikut kan hati tu malas nak salam hari2..tp coz dah jd cam rutin tu buat je le…tp skang ni bila sy dah terkena ngan semua tu..so skang kalau ada apa2 sy buat x tau je..x nak masuk campur..buat muka kering je..dorang ckp apa2..sy buat x dengar je..masuk telinga kanan kuar telinga kiri..walaupun dlm hati ni hancur luluh…start drp sy dpt anak kedua…sy ckp kat suami kalau x bg sy pantang kat kg…abg jaga sy kat umah,…sy x nak duk umah mil x kisah le xde org layan pun..sy suh mak sy dtg sini supaya dorang x terasa yg sy x nak duk ngan dorang…bila mak sy ada dorang x brani le nak kacau my baby..ALHAMDULILLAH…sy dpt menyusukan anak sy yg kedua ni sampai dia umur 2 thn lebih..tp skang ni pun dia masih curi2 nak nyusu gak lg..time baby x minum skang dah umur 4 thn..dia jauh berbeza dr abg dia..apa2 mesti mama x nak org lain..mama dtg ambik je dia sronok bkn mcm abg nangis..anak sy yg ke3 pun sy buat cam yg ke-2 juga..syukur…xde lah kepala ni berserabut sangat..baru2 ni sabtu lepas mertua sy sakit..so suami sy cuti seminggu jaga anak..tp adik dia anatar je anak kat mil…anak kesayangan dia mak sakit pun antar..anak pompuan ada 2 org sorang praktikal..ok le kalau x dpt cuti sorang lg keje..katanye cuti dah tinggal skit..tp bleh je ambik mc time2 camni le nak ambik pun..last2 kami juga le yg duk kehulu kehilir..p masak kat dia..mana semua anka2 yg dibanggakan ngat tu..yg selalu terkena ni jugak le yg kena buat..hari mula2 tu suami sy p masak sendiri bawa anak2..sy keje so x ikut le..tu pun asyik duk tanye blk tak nak ikut x..saje je buat hati kering..tp esok tu sy ikut juga le..ponteng keje ptg…sy ni xde le kejam sangat masih ada prasaan lg..mcm tu le sy mudah cair..tu yg senang sangat kena buli walaupun dlm hati ni rasa sakit sangat mengenangkan apa yg suami buat kat sy..cam berat sebelah..masa ayah sy sakit tenat dulu..mak duk tipun semua tipun tanye blk ke tak..blk ke tak..dia berkeras x nak blk xde budget katanye..time2 camni pun x bleh ke mintak tlg ngan saper2..last2 dpt call ayah dah xde..puas hati..baru kelam kabut nak mencari..boleh plak..tp kalau blk tgk mayat je sama je le dgn x blk..sy btol2 terkilan time tu, pastu jd sekali lg…thn lepas anak buah sy plak meniggal accident..dia bg sy blk sorang dia x ikut..tp sy dpt rasakan berat je dia nak lepas sy blk..kalau btol2 bg sy blk..mesti bgn pg2 p antar sy trus ke airport mesti sempat..tp x nak p antar anak umah mak dia dulu pastu baru antar sy apa salahnye bawak je anak tu semua..sy ingat semua tu…tp time dia sy ngah keje pun sibuk nak ajak p tgk mak dia..dari minggu lepas blk keje je p masak mkn bg dia..nampak le sihat skit..kalau harapkan anak2 yg lain x mkn org tua tu..sampai kena gastrik plak…tp lepas ni bila dah sihat nanti x hargai lg apa yg kami buat tu x tau lah..masa hari mula2 tu suami sy marah2 sy sbb x nak ikut dia x nka tgl masakkan mak dia..dia ckp emm keje lah keje..keje penting kan..x plak nak marah2 sy..dia x ingat apa yg dia buat kat sy..bila time dia tau risau..mak dia duk dekat je mak sy jauh..mak sy sakit pening ke apa kat kg tu ada dia kisah..mkn ke x mkn ke…ada pikir..tau mak dia je sakit..kalau apa2 jd kat mak sy..dan sekiranya sy x sempat juga jumpa mak sy nanti..mcm ayah..memang dorang semua kejam…sesangat kejam….

    [REPLY]

  51. syahnaz
    October 15, 2010 at 12:06 pm

    My dear MIL passed away early Tuesday morning.
    She died at 57 with kidney failure.
    It has badly affected my husband, so am I but I have to be strong to support him..and that is not easy..
    My MIL wont be able to meet our child if ever granted one day and that point is really killing us both..
    My MIL is such a wonderful person, that makes you feel that you have not being given back enough to her..what she deserves from her children..
    No matter how our mothet/MIL, they are still the key to our/husband’s existence..and life is too short!
    Pray and try hard for better relationships, to be cherished while we still have time..be thankful to have kids that can get to know their grannies..forgive them..and always seek their mercy..their blessings..some of us may find it through hard times but Allah will surely give one day if we work it out!Believe me, it feels like there’s a broken pieces in the heart when they are gone.. :sad:

    [REPLY]

  52. October 15, 2010 at 12:26 pm

    sy tinggal dgn mak mentua, sbb baru lg kawin kan, so errr.. ok kot… huahuahua.. tak tahu lah nnt bile dah dok umah sendiri. tp bile tgk abg ipar tu, even dok dekat tak de pulak selalu pegi lepak or selalu suh blk.. datang kejap2 je :razz:
    Seorang Blogger bernama fara´s last blog post post..My Thursday

    [REPLY]

  53. Petite supermom
    November 18, 2010 at 5:24 pm

    Salam pd sume yg berkongsi experience & luahan hati d cni…

    Saya kagum sgt2 pd menantu2 yg SUPER DUPER TABAH m’harungii dugaan dgn pe’el MONSTER IN LAW.

    Saya terkedu bila baca luahan korang sume… ada yg lebih dasyat dr apa yg saya alami (rasanyer la).

    Tp…saya setuju…bkn nk bukak AIB mak mertua…berdosa. Tp sbg MANUSIA BIASA yg dikurniakan perasaan, ada kalanya kita ‘break down” juga di saat2 GETIR ujian begitu melanda….kita hanya manusia biasa yg terkadang KUAT, terkadang LEMAH, punya perasaan SEDIH, KECEWA, HAMPA & GEMBIRA!!!!!

    Kisah saya begini…
    Di awal perkenalan suami sering mengecewakan saya….how? kejap couple..kejap clash…gitu lah utk beberapa kali sampai la 1 tahap tu saya sendiri PUTUS dgn dia krn rasa mcm bola.

    Since dr tu…it was a wake up call pd dia. Dia bersusah payah “kejar” saya semula & terus berjumpa family sy utk hntr rombongan meminang….

    W/pun arwah ibu saya ketika tu cm berat hati je nk proceed…tp dia akhirnya terima dgn hati yg terbuka…..tutup buku lama katanya…setiap org patut diberi peluang kedua..

    Sumenyer ok….not until on my engagement day!
    Pakcik saya seorang yg tegas…. saya akui caranya agak “direct & keras” bila pihak lelaki tidak membawa 1/2 duit hantaran. Dia berpendapat seolah2 pihak lelaki x serious “mengikat” janji pasal x bwak 1/2 duit hantaran. (dicerita semula oleh kakak saya)

    so…bila mcm tu…MIL saya ni sentap tahap cipan! Dia rasa malu coz diperkata begitu…dia rasa dia & family hubby mcm SENGKEK sgt x bawak duit (padahal bkn soal sengkek…maksud pakcik saya x serious letak 1/2 hantaran sebagai “cagar janji”).

    FYI..MIL sy ni mmg jenis suka membangga keturunan dia sket. Katanya dia ni dulu cucu sorang wakil rakyat kt 1 daerah ulu, negeri Pantai timur….mmg ulu lah tmpt tu pon…rimau pon still ada lagi.

    so, dipendek citer…dek rasa malu dicakap gitu, jatuh ego dia…dia pon menangis ler kt majlis b’tunang tu.

    My late parents pon kesal gak insiden tu t’jadi. Masa wedding saya..depa slow talk dgn pakcik saya tu not to show up dpn MIL…takut dia jadi bengang & melalak cm dulu…hihihihi…ok, pakcik saya akur….coz nk silaturrahim sume baik.

    Lepas kawen, ibu saya sakit teruk (x ble berjalan). Sy lah yg mandi, suap makan sume.

    Time tu sy masih keje di KL & hubby di P.Timur.

    Tiap2 w/end sy akan berkejar naik bas utk jumpa hubby. Sy pon hanya ada 1hari off sj. lepas keje..dgn penat terus kejar bas, harung 5hrs journey ke P.Timur.

    Adakala sy x basuh bj hubby sebab x byk….tp sy ada pesan spy hantar je dobi dr mengelakkan mak dia dibebankan m’buat tanggungjawab saya….sbb saya jauh dr hubby…i think it’s unfair. tp MIL komplen sy malas, x basuh baju laki, pertikai sy reti solat ke x coz x nmpak sy solat (x mcm menantu sulung yg suka bwk Quran ngaji kt tengah rumah lps solat).

    MIL tau ibu saya sakit…tp x pernah bukak mulut langsung bertanya khabar. sy dpt rasakan dia masih menyimpan sakit hati & dendam dek inside b’tunang dulu.

    x lama lps tu..ibu saya meninggal & di saat ni bermulalah KESENGSARAAN hidup menjadi menantu & isteri!!!!

    Fmly hubby sibuk suruh sy pindah keje di P.timur. Suami kerap kali desak sy suruh tinggal dgn dia. Akhirnya rezeki saya murah…dpt la keje kt P.Timur setelah 1thn mencuba.

    Sy dh dpt sense awal2 lg yg my MIL ni dh “lain mcm” dgn sy sejak b’tunang dulu. So, sy awal2 ckp kt hubby … nk duduk sndiri bila start keje di P.Timur. Hubby agree & start hntr notice utk vacant-kan rmh flat my MIL utk kami duduk…(kitorang byr sewa ke MIL..hokayyyy).

    Bila pindah ke P.Timur, hubby kata kena dok dulu rumah mak dia coz rumah flat tu rosak teruk…byk kena repair…mkn 2bln.

    Haaa…2bln ni paling HELL dlm hidup saya.

    Sy x pernah jd menantu yg kekwat or mulut laser or muncung muka or cakap belakang. Sy xtau dia cm x suka sy…tp x jd kudis bg sy (maybe time tu jauh kot).

    Bila pindah rumah MIL, sy excited start keje & life baru di sana. Tp 1 problem besar sy masa tu….sy dlm DEPRESSION dek ibu meninggal. sy terlalu syg & rindukan ibu.

    Bila sy berbual & meluahkan keluh sedih di hati, suami buat deqq. Dia mmg hati batu yg seolah2 x simpati langsung dgn kesedihan melampau saya. Lama2 sy naik angin & kecewa dgn sikap hubby yg membatu je bila sy perlukan kata2 semangat & a LISTENER!

    Sudahnyer sy berubah m;jadi seorang yg x tentu emosi. Hubby silap sket, sy mudah marah & bengang. Ada disagreement dgn hubby, saya mudah nk melenting. Tp sy x sekali2 masam muka or kurang ajar dgn MIL & ipar2 w/pun ketika saya tgh stress giler babi gaduh dgn hubby. Saya mmg control spy x babitkan 3rd party…x mau heret org x berdosa dlm konflik kami berdua.

    Pd 1 mlm…sy & hubby bertelagah pendapat. Tp kami tidak lah bergaduh memekik2. Adik ipar sy yg ada menonton di luar bilik tiba2 berteriak…suruh kitorang diam! aik??? pasang telinga ker kt pintu bilik???

    x sampai semenet, MIL sy dtg gendang pintu bilik, pekik2 suruh sy keluar dr bilik. Sy pelik & terkejut…terus lah keluar. Nmpak jer muka sya terus hambur mcm2 kata nista.

    Suma adik beradik hubby pon datang dekat berkumpul bila mak depa memekik histeria. Sy dituduh masuk neraka pasal menderhaka pd suami, dia kata “rumah ni x pernah aman sejak ko jejak cni!!!” (exact words)…”jgn menyusahkan anak makcik lagi!!! ”

    Makcik?????

    Adik beradik & hubby plak hanya jd penonton teater mak depa. Hubby siket pon x b/up sy bila mak dia maki hamun saya. LULUH HANCUR & DITIKAM BELAKANG oleh hubby rasanya.

    Setelah pergaduhan tamat, sy msk bilik & confront hubby kenape sume tu t’jadi? nape mesti mak dia masuk + dn hanya salahkan sy sorang?
    Sy tekan hubby ada mengadu apa2 psl sy ke mak dia x…akhirnya hubby (mmg silly old mama’s boy) mengaku. Dia x suka sikap sy sebegini, sebegitu….so, dia luahkan kt mak dia. Pe lagi..org mmg dh benci kita….jd laharlah benci meluat dia pd kita nih bila hubby sendiri MENGUMPAT buruk sy pd mak dia!!!! I should have not married this silly old mama’s boy at the 1st place!!!!

    OK..dh lah gitu…bila sy luahkan sy x puas hati dibuat mcm tu…maruah sy jatuh dpn adik beradik dia…hubby ble jwb..”mmg patut mak ajar awak cara mcm tu….supaya cepat sket awak berubah. Buat ni bkn suka2…nk mengajar, menegur awak.”

    Ajar??? Tegur?? Byk la p*****k dia cara gitu.

    Allah maha kuasa, rmh flat tu siap awal….so, cpt2 aku push keluar pindah.

    Sejak pd tu, byk makan hati dgn perbuatan hubby & family yg sama2 bersekongkol torture sy sampai stress & sakit.

    > hubby x pedulikan sy
    > masih MENEGAKKAN perbuatan mak dia pd sy adalah BETUL & WAJAR
    > bila ke rumah mak dia…dia masih join group (mak+adik beradik) mengumpat keji saya
    > paksa saya berbaik2 semula dgn mak dia
    > Hubby ckp saya “pompuan giler” bila sy naik stress terlampau yg hampir2 nk tikam dia dgn gunting!!! Hubby ckp dia malu dgn sikap giler saya bila sy ckp sy nk dptkan khidmat stress management & kauselor di hospital/klinik.

    Tahun ke2 marriage kami, keadaan siket reda bila sy slowly mengubat stress kehilangan ibu & krisis dgn MIL dgn beriadah, mencari kawan2 baru di P.timur, menceburi aktiviti baru, dismping dekatkn diri dgn Allah.

    Insiden kedua…
    Kwn ofis sy mengenali boyfren adik ipar sy krn kes nk beli kereta. Dr situ kwn ofis sy tau yg si “Malek: (bkn nama sebenar) adalah boyfren adik ipar saya. tp kawan ofis sy x rekomen org kawan dgn si Malek ni dek sikap pisau cukur. Kwn ofis sy soh nasihat & warning adik ipar sy jgn kawan dgn Malek ni.

    Sy ingin menguji hubby & family. Sy slow talk baik…ceritakan sebijik apa yg kwn ofis sy bgtau. Tp sy pesan supaya hubby (sbg abang) siasat kebenaran citer kwn saya…jgn terus2 percaya…takut org bawak mulut & dengki. Sy hanya MENYAMPAIKAN sj.

    Selang 3hari..adik ipar muncung giler dgn saya. Suami pon dh lain mcm dgn saya…cm bengang. Sy dh x sedap hati. Sy tanya betol2 pd dia nape dia bersikap gitu dgn saya. Sy sekali lagi terkejut & kecewa & semakin benci pd hubby bila dia ckp:
    “Sy dh citer kt adik saya….dia pon dh tanya si Malek tu betol ke x citer2 tu…Malek kata tu sume fitnah.”

    ” Dan awaklah yg suka bawak mulut, jaja citer org. Awak tu dengki dgn adik saya coz sakit hati & dendam x sudah dgn family sy.”

    MEMANG BAGAI DISAMBAR PETIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!

    Ntah kenapa sy masih ble bertahan dgn suami & keluarganya yg sebegini…mungkin jodoh masih ada.

    Thn ke5 marriage..baru lah kami dpt anak. Masa mengndung & dlm pantang…MIL x pot lansung. Nasib sy pantang di rumh nenek…siap ada maid lg tolong….syukur.

    Fmily hubby amik sikap “wait & see” bagaimana sy – a city girl….membela, manage & membesarkan anak tanpa tunjuk ajar. Alahmdulillah…ramai kawan, auntie2 & kakak yg sgt supportive & ringan tangan memberi tunjuk ajar & tenaga.

    In d end..bila baby sy membesar dgn sihat, pakaian sentiasa teratur, well managed & behaved….diorang jeles lah… ingat sy akan “mati” or tumbang bila diorang x tolong. I survive.

    1 lagi ujian pd perbuatan MIL & family hubby…
    Thn lps hubby dpt offer keje oversea. Kami pon dh x lagi menyewa rumah flat…dh pindah rmh sendiri….teramat bahagia tiada tandingannyer pasal semakin jauh sket….ala 20minit jer dr rumah MIL.

    Sepjgn sethn hubby di oversea….MIL dtg 2x je..tu pon rasanya buat syarat BERLAKON dgn hubby…jgn tidak dtg tengok2kan sy & anak.

    Adik beradik hubby x pernah langsung jenguk….w/pon sekadar nk jumpa anak saya (if benci sgtlah dgn saya).

    Tp bila balik Mesia…hubby lupa diri…beli mcm2 ke family dia. x kisah lah nk bersedekah…tp tau x yg family dia x pernah tau susah payah rebah bangun sy & anak sepanjang hubby tinggalkan pegi merantau. Again…pd kawan2 & family saya lah sy harapkan p’tolongan.

    Kali ke2 hubby pulang…sy x tahan & cerita perihal family x m’jenguk sy spt yg hubby pernah pesan sebelum merantau dulu.

    Kini…sy lihat ada hubby mcm mula nampak sedikit “perbuatan mulia” family dia. Dibagi baju mahal2, dibelikan perkakas rumah mcm2…duit ringgit ke MIL & adik beradik…tp anak bini dia sendiri dipinggir & dipulaukan oleh mereka.”

    Sy berdoa semoga Allah memberi peluang utk menguji kasih sayang & keadilan suami pd saya sekali lagi setelah setahun merantau & jauh dr hasutan & “virus” family dia. Jika suami masih berpihak pd family dia yg sah2 hmpeh & menindas saya dr emoasi….saya nekad utk tidak bersama suami….simple reason becoz…saya dh semakin hilang RESPEK, SAYANG & SABAR pd hubby & family. Saya x perlukan LELAKI YG TAK MAMPU BERLAKU ADIL & MENJADI KETUA KELUARGA DGN BIJAKSANA…infact..jd culprit to all this crisis!

    Maaf…saya benar2 telah menjadi “org lain” setelah terlalu byk didera hati & perasaan ini. Utk tidak membuat dosa & menjadi sebahagian dr manusia keji spt mereka…biarlah saya hidup sendirian….asalkan bahagia….biar hina di mata manusia…asal mulia dia mata Pencipta kita….mudah2an..insyaallah.

    [REPLY]

  54. MENANTU PLASTIK
    November 22, 2010 at 9:17 am

    sakitnya hari baca luahan petite supermom. tak tahulah kalau hubby saya camtu… tapi so far, apa bila saya tak puas hati dgn perangai mil, (mil buat2 sakit tepon hubby nangis2) sya bgtau jer.. kalau hubby kata saya ngada-ngada (bila gaduh saya selalu drive keluar rumah 4-5 jam) saya perli balik, at least saya tak buat2 sakit and berdoa supaya jatuh sakit macam orang tu (hb saya diam jer- maybe faham yg saya kata mak dia)

    [REPLY]

  55. anje
    November 23, 2010 at 5:37 pm

    sye pun ade mak mertua..bru2 ni blk raya..hari yg nk blk k.l tu die punye sakan suruh saye basuh semua cadar2, sarung bantal, selimut…3 bilik pulak tu…dh tu die suruh ganti yg baru cadar yang ditukar td…x hbs dgn tu, cadar2, selimut n sarung bantal td die basuh pakai mesin, disuruhnya plak kte sidai..sampai 2 bakul plak tu sye kene wat kje sorg2…dh la sarat mengandung 8 bulan…bukan ape, mulanya kata die yang nk buat sbb kte nk blk k.l dh…pastu jd cite lain palk…sye tau la die xbpe larat nk wat kje tp kalo die rajin sgt, buat la sorg2…die xnmpk ke sye mengandung…nk bgun berjalan pun xlarat…ape tah lg tertonggang tonggeng wat kje time nk blk…

    [REPLY]

  56. Didie
    November 30, 2010 at 2:31 pm

    Dear Petite supermom,

    saya boleh bayangkan keadaan yg petite supermom lalui. sbg manusia, sy juga akan rasa teraniaya, ditikam dari belakang dan macam-macam lg jika diperlakukan seperti begitu. sy juga faham yg sememangnya berdosa jika kiter membuka pekung di dada tp selagi tiada nama yg disebutkan, maka niat utk berkongsi masalah di sini diteruskan krn bg saya, sekurang-kurangnya keluhan saya boleh didengari oleh rakan-rakan hawa.

    bg rakan-rakan yang bernasib baik, enjoy your moment. sy juga ada impian yg saya get along with my in laws selepas berkahwin but from what had happened, i dont think so.

    statement yg mengatakan – when u get married to a man, u r marrying the family as well: mmg ada kebenarannya. namun begitu jika saya BOLEH menerima kehadiran/ cara mereka, then mengapa mereka tidak berbuat begitu dgn saya. A GOOD RELATIONSHIP works both way. susah jika kita perlu menelan semuanya tpp mereka bebas berbuat apa sahaja. sy masih lg seorg manusia yg ada perasaan…

    spt sy, susulan insiden lepas, sy jd xbape betul utk 2-3 hari. bayangkan biler balik rumah, sy rs kosong esp biler tgk muka suami. xde feeling… my parents had to step in to help me back to who i am now sbb sy mmg ‘system-crashed’ after the black incident. nasib baik masih waras kerana silap langkah mungkin boleh suicide.

    sy dengan hasben membuka isi hati masing-masing di hadapan keluarga sy. mungkin sbb parents sy lebih ‘terbuka’ berbanding … maka, mereka bertindak neutral. at the end of the session, sy dan suami berbaik. i am still healing at this moment. sy boleh bercakap dgn suami ttp sya maklumkan pd suami, it will take me some time (maybe longer) to trust him. suami masih lagi berusaha utk baiki hubungan dan sehingga kini, rumahtangga so far nampak ok sec kosmetik tpp sec dalaman, mmg ada parut lg.

    my mum penah tny ttg hubungan sy dengan IL ttp sehingga hari ini, mmg tiada sorg pn yg telefon bertanya khabar dsb. so u figured la status sy mcm mn kan…

    tp xkisah lah sbb as long they r out of my life, im ok. suami pun sudah nampak yg his family esp the ‘mum’ ada sorts of ada expectation yg tinggi terhadap dier. he wants to clear the picture to his family tp sya kt xperlu sbb nampak mcm sy mengatur skrip supaya suami defend sy pula. apa yg dh jadi, dh jadi dh pun…sekurang-kurangnya dh nampak true color masing-masing.

    apa-apa pun, kepada yg bernasib baik, im happy for you. kpd yg perlu menghadapi cabaran dlm menghadapi keluarga suami, semoga kekuatan diberikan agar untuk mengharungi hari esok pula…

    [REPLY]

    Lisa Reply:

    @Didie,
    hi didie, we’re on the same boat.

    Nak menangis sy baca kisah didie more or less mcm kisah seey juga.
    Sy terlalu bz dan stress jg hal rumatangga smpai tinggalkan kawan2. Dulu sy ceria skrg im a different person asyik marah smtimes menangis smtimes clp sorang2, dada sy berat mcm lelah pdhal sy x pnah sakit mcm ni. Im miserable ost of the time m

    [REPLY]

  57. sarah
    January 24, 2011 at 3:15 pm

    salam…
    bukan ingin memburukan MIL, mungkin kadang2 ada kalanye dia juga berperikemanusian.. saya sudah berkhawin selama 6 tahun di kurniakan seorng cahaya mata. Sebelum ni saya dan suami tngal di bandar J, sepanjang tingal sbumbung bersama suami hidup saya cukup bahagia dan sempurna..dan saat yg tidak saya inginkan dalam hidup saya akhirnya terpalit jua…sejak ayah mertua saya meningal segala kebahagiaan saya telah berubah..kita hanya mampu merancang tp tuhan telah menentukan segalanye, syarikat suami saya telah menghadapi masaalah hingga bankrupt..sejak dari itu suami telah melaku kan bermacam2 kerja tp tidak mencukupi. Oleh kerana ibu mertua tingal seorang di rumah, suami telah mgambil keputusan untuk tingal di kampung tanpa berbincang dengan saya terlebih dahulu. Tiba2 saya pulang dari kerja telah tersedia kotak2 dan beg baju milik suami..terkejut dengan tindakan suami saya terpaksa akur dengan keputusannye. Saya masih bekerja di bandar J sehingga sekarang dan suami di kampung bersama ibunya..Niat di hati ingin megikuti suami..kerana saya tahu tmpat isteri adalah di sisi suami. Pada awalnya saya sangkakan MIL sayang pada saya, kerana sebelum ni kami x da masaalah..hanya kerana masaalah kecil jdi x perlu la saya ambil hati. tetapi sejak suami tingal bersamanya sikap suami dan ibu mertua betul2 berubah…MIL hanya inginkan anaknye (suami) sahaja di sisi nya tnpa ada ganguan dari saya dan anak. MIL sering menyalahkan saya sekiranya ada pertengkaran berlaku antara saya dan suami, MIL juga turut masuk campur sekiranye berlaku perbalahan antara kami..segala hidup kami di atur oleh MIL dan masa untuk kami bersama juga di tentukan oleh MIL..suami juga hnya mgikut telunjuk, seolah2 apa yg di kata kan MIL itu smua benar..luluh hati saya melihat suami begitu..sedangkan saya dan anak masih dahagakan kasih sayangnye. Bukan setakat itu sahaja, sekiranya hujung minggu sabtu dan ahad saya balik kg, MIL akan suruh saya beli belanja dapur..sekiranya saya x laku kan itu smua abes cerita saya di jaja di kalangan anak2 mereka. Ada duit atau x da saya terpaksa adakan juga supaya puas hatinya..sedangkan itu adalah tangungjwb suami.
    Sekarang suami benar2 berbeza, segala tangungjawab sebagai suami di abaikan begitu sahaja, dan smuanye di tangung oleh sya. Nasib baik saya bekerja..selama ini mertua ingat saya bnyak menghabiskan duit anaknye. Untuk pengetahuan smua saya la menantu yg gaji paling kecil dan hidup susah. Menantu2 lain smua mertua bangakan kerana memiliki gaji yg lebih dari 5K.. dan selalu meghulurkan duit kepadanya. Sedangkan saya hanya cukup2 makan untuk menangung anak.. Ia berlanjutan hingga kini, perasaan sedih sering menghantui saya dan saya terlalu tertekan..ikut kan hati ingin saya pergi jauh membawa anak untuk memulakan hidup baru..tp saya terlalu mnyintai suami..hnya kepada Allah saya berserah segala2Nya..suami pula selalu menceritakan keburukan saya kepada MIL, itu lagi membuatkan MIL semakin benci kepada saya.. kadang2 saya x faham kenapa suami bersikap sedemikan sedangkan dia tahu betapa saya menyayanginya, dan saya sangup berulang alik ke kampung semata2 bertemu dengan nya. Sekiranya ini habuan yg perlu saya terima saya redha..dan berharap ada kebahagiaan menanti saya sementara MIL masih hidup..

    [REPLY]

    iesya Reply:

    sabar ye…..mmg kekadang ada MIL yg penting diri….

    [REPLY]

  58. iesya
    January 24, 2011 at 9:40 pm

    saya ada MIL talam dua muka..depan saya kutuk menantu yg ketiga….menjadi saya tertanya2 mesti dia ada kutuk saya jugak kat menantu lain…redha jer

    [REPLY]

  59. Az-Zahra
    March 19, 2011 at 1:14 am

    Salam semua….
    Hal ehwal MIL in macam2. Slalu perang ngan suami pon al kisah family IL ni. Kalau saya mengadu ape2 pon kat dia, jwpannya….sabar jelah. xpon dia marah2 sbb saya xpuas ati ngan family dia.
    Kwn saya pernah ckp, ape pun kita mengadu, suami akan tetap bela mak dia, kerana MIL adalah mak dia, mak dia sentiasa BETUL…..kita cuma isteri yg kononya dia tahu segala perangai kita, dan kita tetap SALAH….n akhirnya terpaksa mengalah.
    Mmg serba tak kena if melibatkan family IL ni. Tension!! macam mana la ada orang boleh tahan sampai 10 tahun….my mom said, kunci penyelesaian adalah “kesabaran dan doa”. Apa yg perlu dilakukan kalu ada masalah ngan MIL ni adalah
    1. SABAR….
    2. Banyakkan berDOA supaya perangai MIL or ipar duai berubah
    3. Buat solat hajat minta ALLAH.
    4. Bergantung harap dan mengadu/ luah perasaan pada ALLAH semata2, bukan pd suami(mesti en suami bela family dia esp. his mom).
    5. Terima hakikat yg en.suami adalah anak dia. Syurga suami pada ibunya, syurga isteri pada suami.
    Itulah yg mampu saya lakukan, dan ALLAH bg ketenangan pada saya. Motivasi saya adalah bila saya pk yg kalau saya buat baik pada suami, ALLAH akan beri syurga utk ibu bapa saya. Amin…..
    Sama2la kita mencuba. try to be happy n sabar!!!!
    (mummy…sabar pun ade limit!)

    [REPLY]

  60. farah
    March 20, 2011 at 10:11 pm

    sabar ye..petite supermom,sy pun kena mcm tu jgk,tp bkn dgn mak merta tp dgn abg ipar,mmg geram lah,dia duk serumah dgn family saya,jd sy rasa amat2 kurang senang,brtmbah pulak,ble abg kndg sy mrh sy tutup aurat dpn abg ipar saya,dia cakap takut hbgn dgn dia terjejas,tp sy rasa x selesa..pndg sy pun mcm lain mcm…ee..sy takutlah..sy nk sindir pun takut sbb dia prnh tndg sy,lps tu sy pulak yg kena mintak maaf dgn dia..sy pun x tau dh nk buat ap

    [REPLY]

  61. AntiMIL
    April 19, 2011 at 4:13 pm

    Pengalaman aku……

    Mulanya ok, tapi perangai cerewet MIL terlihat juga lepas aku bersalin. Rupa-rupanya bab cucu memang dia cerewet. Baru aku tau sikap terpendamnya tu. Oleh sbb aku tinggal berdekatan dengan family MIL (jarak umah pn dlm 5 minit je) aku ambil keputusan untuk bersalin di situ je sbb nak senangkan hubby uruskan segala hal lepas bersalin nanti. Dan ikut perjanjian kami laki bini, lepas beberapa hari dia akan hantar aku balik ke umah mak aku (lain negeri). Biasalah, setiap anak mesti nak berpantang kat umah mak sendiri kan, sbb mak masih ada..

    So lepas je bersalin, aku pantang kat umah MIL dulu tapi bukan MIL yg jaga aku ok,maknya(tok) yg jga..sbb fmly MIL ni sibuk ngan bisnes dorang..sepanjang berpantang kat umah MIL tu betapa rimasnya aku tuhan sja yg tau. Bayangkan la, kita baru lepas bersalin mesti nak rehat2 sbb tenaga dah banyak kuar. Tapi dorang 1 family asyik berlonggok kt tepi katil mngadap baby jer..aku nak baring pun jadi segan!

    Dah la mlm2 terbongkok susukan anak, sampai sakit tulang belakang, dorang langsung x paham. Yg dorang tau main ngan cucu! Kadang aku hangin gak la, aku paham anak aku cucu sulung dorang, tp jgn la over sgt sampai x hingat privacy menantu..baby tu pn cucu sulung fmly aku gak, tp aku confirm fmly aku xkan macam dorang.

    Feel aku ms tu mmg bengang la, lebih2 lg hampir sebulan baru dorang lepaskan aku balik umah mak! Bayangkan la! Punya kawal cucu sampai x hiraukan perasaan aku n mak. Tp aku tetap respect mak aku, wlupun aku cite macam2 kt dia pasal fmly MIL, dia x penah marah. Paling x pun dia soh aku bersabar. So, xpe demi mak..aku bersabar lg..

    Untuk pengetahuan semua, aku nie rupa paras besa2 jer, kulit pun x cerah2 cam dorang. Hubby blh dikata hensem la..bila dapat anak(baby boy), nampak comel dan cerah daripada aku n hubby, MIL bertambah pulun la..canang merata kisah cucu yg membanggakan tu..sakit ati bila 1st time MIL tgk cucu kt spital, dia cakap “em..cerah cucu tok”..bukannya nak ucap syukur sbb cucu selamat ke hapa ke..adui..mak aku gak best. Aku call mak n bgtau, cucu mak tembam pipinye..tp mak jwb “mcm mn pun xpe, asalkan sihat tubuh badan dia”..hu..lg buat aku membandingkan sikap MIL ngan mak sendiri.

    Kesabaran aku tergugat lg bila MIL sibuk2 hal anak aku. Daripada baju, stoking, minyak n sebagainya kalau boleh kena ikut cakap dia. Bmakna hak aku sebagai ibu dah tergugat! Aku pun teringin juga nak hias n bentuk anak aku ngan cara sendiri, tp MIL sebok2 masuk campur. Aku ingat lg ms bpantang, biras MIL dtg, then hadiahkan baju untuk anak aku.

    Baru je birasnya tu balik dia terus masuk bilik dan belek baju yg birasnya bagi tu..dan dia ckp kt aku, kain tu panas, so jgn pakaikan kt anak. Pulak! Sampai brand baju pun dia cerewet, susah aku camni! Kalau brand anakku ke, baby kiko ke xpe..jenuh la macam tu..aku sendiri zaman kecik hidup ngan baju pasar malam je..so, aku pekakkan telinga je..depan dia aku ikut la,nk jga ati (wlupun ati sendiri tercalar) tp belakang dia aku pakaikan juga walaupun sekali baju2 yg xde brand yg org hadiahkan. At least aku hargai pmberian org..lg satu, aku perasan yang MIL nie nampak cam x suka kalau anak aku pakai baju yang bukan dari dia.

    Baju yang dia x penah tgk, mesti dia akan tanya sapa yg beli..sekali dua tanya xpela, bila terlalu kerap naik menyampah jugak la..tp aku simpan jer apa yg tbuku dlm ati tu tanpa bercerita pada hubby. Sbb bg aku, cmna skalipun aku cite, hubby mesti akan sebelahkan mak dia kn..tp nasib baik hubby x mcm tu..aku tau dlm byk perkara, dia utamakan aku, Cuma mak dia je yg aku xleh hadap skg ni..

    Sampai masa hubby hantar aku bpantang kt umah mak, aku rasa release sesangat. Jauh dari dorang yg menyesakkan fikiran. Sbulan lebih aku tinggal umah mak,tenang hidup..nak jd cite, masa kt sna anak aku plak kena measles. Awal2 dah kena, kesian sampai merah muka anak aku. Mengelupas teruk n Nampak macam kena penyakit kulit. Kebetulan masa tu jugak la aku kena balik. Xkan nak tinggal hubby lama2 kan..mulanya mmg aku berat ati nak bawak balik anak dalam keadaan camtu, lebih2 lg sikap MIL yg nak perfect je tentang cucunya. Tapi hubby ajak balik jugak,terpaksa la aku balik.

    Sampai je kat umah, mlm tu jgak MIL call nak dtg tgk cucu. Xpala maybe dia rindu cucu dah sbulan lebih x tgk. Tp macam yg aku jangkakan, dorang tgk je muka anak aku yg kena measles tu, dorang terkejut. X aku nafikan mmg aku sendiri x sanggup tgk n kesian,dorang pn sama..FIL nangis kesiankan cucu. Tu tanda dorang amik berat n syg cucu, so xpela..MIL ni plak jenis yg suka communicate mcm2 ngan cucu seolah2 anak aku leh balas apa yg dia ckp.

    Xpe lg, yg buat aku hangin dia ckp kt anak aku “kenapa ni..balik sana jd camni cucu tok..mcm mn depa jaga ni..depa x reti jaga syg..kesian cucu tok..”. Bengang sungguh aku dengar ayat dia! Tension aku ngan MIL, dah measles tu mmg jenis penyakit, klu nak kena tu akan kena jgak la x kira kat mana..Aku tau, dia mmg nmpak jeles tiap kali aku bawak anak balik umah mak aku. Peduli apa kan, dorang blh hadap anak aku tiap2 ari..aku nk blek kg sbulan sekali pun susah. Dorang leh bunyi plak! Mau aku x hangin. Apapun semuanya masih lg aku simpan dalam ati.

    Sejak tu dorang dtg umah aku hampir tiap mlm semata2 nak main ngan cucu. Aku mula rasa rimas tp tetap maniskan muka depan dorang. Btul la ckp orang, kesabaran manusia ada batasnya. Sampai la 1 ari, aku hilang sabar n rasa perlu aku citekan pada hubby. Mlm tu abis aku hamburkan segala2nya perasaan aku pd dia. Hubby nmpak terkejut, maybe dia x sangka aku yg selama nie diam dgn sikap MIL blh keluarkan perkataan yg x enak didengar!

    Baru dia kenal siapa aku! Aku katakan pada hubby yg privacy aku dah terganggu. Aku rimas klu setiap malam bertandang 2-3jam sampai hidup aku terganggu. Dorang bkn fikir aku penat ke,nak rehat2 ke,buat keje umah ke masak ke..yg dorang pentingkan cucu! So, lepas je sesi luahan ati mlm tu, hubby pujuk n ckp nak cari pengasuh. Sbb selama aku keje hubby tinggalkan anak kt umah MIL, makin terukla mulut MIL tu kuarkan ayat menyakitkan ati..sbb cucu dorang dapat jaga..esoknya terus aku register anak kt umah pengasuh yg just selang beberapa umah dari umah aku.

    So aman sket la hidup ni x kena ke umah MIL tiap ari utk antar dan ambil anak. Sejak tu pn dorang dh jarang dtg, dlm seminggu sekali dua je. Maybe hubby dh tegur dorang. Cuma mulut still mcm tu..
    Lepas hampir 2 bulan, aku ingatkan dah aman hidup ni..rupanya ada lg cite yg xbest aku dengar. 1 ari, masa ambil anak kt umah pengasuh, aku dok sekejap sembang2 ngan pengasuh2 kt situ..x sangka terkeluar plak cite psl MIL.

    Daripada cite pengasuh tu, aku dapat tau rupanya masa 1st week aku antar anak kt umah pengasuh, MIL dtg mcm wat ‘spot-cek’. Tgk2 n tanya mcm2 kt dorang. Yg aku bengang tu, MIL blh nangis2 cita kt org ngasuh pasal aku letak anak kt stu n x hantar kt umah dia. Kecik ati ngan aku katanya. Pengasuh yg xtau apa2 n baru je kenal aku masing2 heran kenapa org tua tu(MIL) mcm tu..pengasuh pn sbnrnya rimas MIL asyik potpet2 x henti cita pasal cucu n aku..depan pengasuh aku senyum2 je, tp dlm hati mmg geram kt MIL.

    Balik mlm tu skali lg aku hamburkan rasa meluat ngan perangai MIL kt hubby. Hubby mcm x ska aku kutuk2 mak dia, tp aku lepaskan jgak. Aku ckp aku mmg xska MIL sibuk2 hal aku smpai jiran2 pn tau pasal tu. Bengang la kan..Teruk kami gaduh mlm tu, sampai aku ckp kt hubby, jgn disbbkan MIL kita laki bini cerai-berai.

    Hubby terus call MIL n tanya, tp cam besa la sapa nak ngaku klu dah berak tgh jln kan..MIL ckp kt hubby, mmg dia g umah pengasuh n nangis pun sbb cucu je..aku sakit ati sgt masa tu, klu rindu n syg cucu sekalipun nape sampai nak nangis2 depan org lain yg xtau apa? Dtg umah aku x nagis pun? Pandai sungguh MIL berlakon,klau nk tunjuk kt jiran2 aku yg dia tu syg cucu sekalipun, x payahla sampai mcm tu skali..depan dia mmg la jiran2 iyakan je, tp blakang dia jiran2 sampaikan cita pada aku dan suruh aku bersabar je ngan sikap cerewet MIL tu..aku malu ada MIL mcm tu.

    Lpas kejadian tu, aku diam je tiap kali jumpa MIL. Aku buat x tau je ngan dia. Mmg aku dah tawar ati nak beramah mesra ngan MIL mcm dulu. Skg ni pun, sepatah dia tanya sepatah la aku jwb. Malas aku nk sembang lebih2 ngan dia. Dia tau aku marahkan dia,tp dia tetap xleh buang sikap cerewetnya tu..skg aku biarkan je dia,biar dia sedar sikap dia yg terlalu sibuk2 hal anak cucu tu x semua orang suka. Hubby aku pun x kata apa dah pasal tu, sbb dia tau aku dah terlampau tension ngan mak dia!

    Aku syg hubby, aku sentiasa igt salah satu ciri2 isteri solehah adalah menghormati suami,ibu bapa dan kuarganya..aku dah cuba, tp MIL yg musnahkan smuanya. Aku harap la MIL berubah sbb x lama lg aku akan dapat biras(perempuan). Takut nanti biras aku pn rasa camna aku rasa plak. Apapn aku tngu apa reaksi biras aku tu nanti sbb belum kawin ni pun dah mcm2 cite yg aku dengar dari bakal biras ku itu…..

    [REPLY]

  62. Tensionis
    July 6, 2011 at 5:31 pm

    My MIL ok kot kat depan sy, kat belakang rasanya KO. MIL ada semua anak lelaki and my hubby yg keja paling elok so my hubbylah tmpat meminta itu ini… And sy plak x mcm biras2 lain yg bleh hidup dalam uamah yg bersepah2, sy type yg suka umah bersih, teratur and well maintain, so bila sy asyik mengemas maybe they feel uncomfortable wh my life style.

    Sy rajin gak smbang2 ngan MIL, tp sentiasa dia sentiasa ngadu x puas ati ngan my hubby. Dia kt my hubby kedekut nak beli keta besar or pakai yg branded (mmg betul pon), tp niat dia lak tak betul, selalu kata dia malu kat kawan dia anak keja besar tp nampak sengkek. Dia kt my hubby x pernah beli apa2 kat dia and my FIL, walhal keta yg diaorg selalu naik dari Manjung – Penang setiap minggu tu pemberian suami, sampai rosak or nak amik road tax pon my hubby yg tanggung. Dalam empat beradik my hubby je yg dia mintak beli gelang emas sepasang RM5k (5yrs back), tp still claim kt sy my hubby kedekut ngan dia. Patut ke mcm tu????

    Best part bila sy tanya pd hubby,my hubby akan kt MIL mmg tak tahu syukur tp anak taat dia ttp lyn my MIL dengan baik. Kadang sy yg kena marah sbb selalu tnya btul ke dia abaikn my MIL.

    Yg membuatkan sy kadang fedup wh my hubby, ipar+biras and MIL is mcm diaorg jer yg tahu family gathering. MIL dtg on Friday this week and balik on Sunday next week, so my 2x weekend kn lepak wh hubbby family. My biras yg sorang tu mmg malas nak masak n jg anak, so klw MIL datang mmg dia suka sbb my MIL akan masak untuk semua n anak2 dia akan menetap kat mana my MIL ada. Umah sy ngan umah biras yg lg satu lah jd mangsa. Umah dia x ada lak nak ajak MIL lepak.

    Actually my house and my another 2 biras dekat2… Mmg rimas umah macam tongkang pecah, kami lak baru berpindah so dengan nak ngemas lg, yg my MIL tak sabar2 nak masak kat umah baru, even hari ke-2 kami pindah. Periuk belanga and pinggan mangkuk msh kat dalam kotak, bayang kan betapa sakitnya ati dan letihnya sy… MIL snggup pinjam dr my biras as long dia org dpt gathering at our new hse. My hubby family 16orang + kami 3 beranak = 19 org. My MIL lak jenis suka memasak tp bukan jenis pembersih, mmg bersepah dari dapur smpai ruang mkn, tak kering sinki… Sy dah le tngah sarat ngandung anak no 2, mahu x mahu kena ngemas umah and dapur setiap hari even letih sngt…

    Every month 2x weekend my MIL kat sini, weekend seterusnya dptlah sy rehat or blik jenguk my parent, the next weekend my hubby akan ajak balik manjung… Itulah rutine setiap bulan. In a month only 1 weekend jer sy ada masa utk diri sendiri and family.

    Sakarang pon dah boring baru 2 thn setengah kawin. Harap sy dapat terus bersabar… MIL mmg baik dngn semua menantu tapi kadang2 sikap dia yg suka ngutuk my hubby and menunjuk2 mmg sy x suka.

    [REPLY]

  63. lidaya
    July 8, 2011 at 1:41 am

    Agaknya nk tanya kt bumi belah mnpun menantu ngn meertua memang x pernah dpt nk akur,MIl sy pun jenis muka dua talam.Dpn kak ipar n adek ipar buruk2an sy,dpn sy dia buruk2an kak ipar n adek ipar,dpn adek ipar pulak burukan sy ngn kak ipar.Akhirnya satu ms kami sesame ipar bertembung brlah fham mulut my MIl ni jnis cm mn.Yg heranya ni anak kandung dia hak num 2 curang kt istri xnmpk pun d buruka2nya.Dia kata bini jugak yg salah kata x pandai jaga laki.

    Pasal cucu pulak memng tak buleh kurang brg ckitpun.Masa sy berank ank sulung sy, dia dah cerita mcm2 pasal sy,kata xpandai jga ank,klu cerita kt adek ipar ke kak ipar saja xpa,ni p cerita kt org kampung.ada lah yg menyampai kt sy.ya allah…..dah jadi ibu ni xyah dok ajar,memang naluri ibu akan otomatic kluar.sy mengadu kt hubby ,betol jgk mn ada org mengaku berk tgh jln,yg si hubby ni pulak jnis dok bwh ketiak mak dia,kot mn pun mak dia ja betol.hubby kata sy ni percaya sgt ckp org,hbs klu xdak angin xkan pokok nk bergoyang.

    alhasil kami gadoh masa tu sy br 10 hr dlm pntg.mana x perih hati br 10 hr dlm pntg hubby dah caci maki sy kata x hormat org tua.hubby kata istri buleh cari ,mak x buleh cari.klu betulpun mcm tu xkan mak mulut mcm tu pn nk bela jgk,sapa nk hormat orgtua jenis mcm tu.suka perburuk menantu,xmau mengaku pulak tu.dlm segala hal dia ja yg betol kadang2 dia rasa lg pandai drpd org hospital yg belajar tinggi…Kata saya dok dlm pntg xmau mkn jamu,sedangkan doc pun ckp klu mak bg susu badan jgn sskali2 ibu mkn jamu,nti efek kt ank..

    lpas 2,3bulan ok dah,sampai satu masa ada lg satu cerita pasl bajuyg sy pakaikn untuk ank sy,mak mertua pulak x berkenan.MIl tegor,dah xlarat sgt nk cover segala sakit dlm hati,memng rasa hati dh hampeh.sy panton balik lah.time tu hubby ada,lepas ja MIL balik pd umah kami,hubby maki sy abeh2,berckp elok pn dh xguna kami bergadoh laki bini pasal apa PASAL MULUT MAK MENTUA!!!! hubby pukul sy terok2 dpn ank kami yg time tu br 3bln2mggu.

    Ya allah…allah saja yg tahu penderaan suami sy terhadap sy semata2 nk bela mak dia yg jenis talam dua muka.sampaikan dia nk halau sy pada umah sedang time tu ank sy tgh menyusu badan sy lg.hubby kata “xpayah nk nti susu ang,akupn bule beli susu tin kt dia”hubby kata nk bawak ank sy p umah mak dia nk suruh mak dia jaga,dia kta pulak ank sy xperlukan ibu mcm sy.

    sanggup suami sy lontarkan kata2 mcm tu,nk pisahkan ank ngn mak masa bayi umur 3bln lbh semata2 nk bela mak dia.tp sy keraskan hati jugak untuk tak mau beranjak dari rumah tu.sy akan terus bertahan untuk anak sy,walaupn muka sy ni dah biru lebam kena penampar ngn hubby tp xpa asalkan ank sy xjatuh kt tangan MIL sy yg jenis mulut mcm tarzan tu.

    skrg ank sy dahpun 6bulan lebih,family adek ipar sy pun puji sy pandai jaga ank,ank montel sbb sy xberhenti bg susu badan.Padam muka si MIL yg jenis mulut tarzan n talam dua muka tu…ank sy lebih berharga dari segala apapun…xpa lah kena tahan sakit dlm hati ni,nk tgk ank membesar kt tangan sendiri..dr dlm pntg kena uruskan semua sendiri…..

    [REPLY]

  64. e-in
    July 14, 2011 at 11:51 am

    Bila baca post dan semua entry di atas, satu saja kesimpulan yang aku dapat buat, nerakalah hidup menantu kalau pasangan tak memberikan sokongan.

    MIL aku dikategorikan sebagai baik layanannya terhadap anak menantu cucu. Cuma dia mulut laser. Malah mulut laser MIL aku tu turun ke SIL aku yg belajar di Poli. SIL dan BIL lain pun ada juga laser tapi terkawal lagi.

    Satu sj aku tak suka dgn IL aku ni ialah mereka marah dan pukul anak2 aku tak apa, tapi kalau aku atau suami yang buat, mesti kena zaas.

    So pada 13 Julai 2011 jam 1800 petang ketika penat balik dari kerja, MIL dan FIL aku dah membuat andaian aku pukul anak sehingga luka sedangkan aku pun baru tau anak luka. Maka meletup la aku dan keluarlah ayat2 yang tidak enak didengar dari mulut aku. Semua yang aku tak puas hati selama ni aku ungkit satu persatu. Untungnya aku ialah suami mmg back-up aku. Pada tarikh dan waktu keramat itu juga akhirnya suami dapat tau selama ni aku sembunyikan kes IL marah dan pukul anak2. Demi menjaga air muka mereka, aku berbohong dgn suami. Tp akhirnya aku yang dituduh.

    Entahlah. Rasa kekok pula bertemu IL selepas kejadian tu. Nak pula kami berjiran dan ank2 mmg MIL yg asuh. Tinggal tak tebuk dinding tengah tu sj lg. Kalau tebuk, maka serumahlah kami semua.

    Apa2 pun, suami perlu menjadi penyokong walaupun isteri salah. Lepas tu bila dlm bilik tidur, pandai2 lah suami tegur. Jgn tegur depan IL atau anak2. Makin egolah mereka.

    [REPLY]

  65. liana
    May 24, 2012 at 4:12 pm

    saya ada 2biras perempuan..sorang tinggal dgn MIL dan sorang lg dok asing..masalah saya pulak MIL & SIL suka mengata pada biras2 saya..tapi setiap kali MIL camtu..saya akan diam je..memang kdg2 biras ada yang xbetul..

    tapi better MIL terus terang dari mengata belakang..MIL & IL suka datang umah kami, & setiap kali datang dia mesti jadikan umah kami ni sebagai tempat dia luahkan perasaan..saya lemas dgn sikap dia, dan terpikir ntah belakang saya mcm mana pulak..

    lagi 1, dia suka sgt dtg umah saya berbanding biras sorang lagi..SIL pulak perang ngan biras yang tinggal serumah tu..smpai sekrang masih xbercakap..saya dengar 2’2 belah pihak (MIL & biras)..dan saya bersikap berkecuali dengar je apa diorang ckp..

    saya rasa biras pon tau pasal MIL suka mengata dia..husband pulak suka je ajak saya balik umah MIL..jadi saya jadi serba salah..nak jaga ati husband, MIL & biras..penah sekali MIL pujuk kami mintak nak jaga my son (7month) seminggu..

    saya ikut hati memang xmau bagi (saya xbiasa renggang dgn my baby), pas biras tau, biras sms saya, mengadu MIL xpenah pon nak jaga anak dia even masa tu dia dlm pantang anak ke2, mak dia kena masuk wad (biras dah terasa)..saya ni dah jadi menantu kesayangan lah pulak..xsuka la situasi saya sekarang..MIL saya xadil..

    [REPLY]

  66. nur
    July 16, 2012 at 5:43 pm

    sy dr sy kawen sy mmg nampak MIL mcm xbrapa suka dgn sy.. tp ms bkawan.. dia ok ngn sy.. tp da stat nk btunang dia jd xsuka.. smpi nk kawen.. smpi suru husbn sy cepat2 buat uma yg kami nk duduk.. uma da siap buat.. MIL lak nk duduk.. smpi suru ktorg tundakan majlis ktorg kawen.. sbb xde org kawen pki braces.. tp husbn sy dlm diam da set tarikh kawen..

    sblm kawen.. MIL da ckp kalo ktorg kawen dia x duduk uma husbn dyg da.. tp da kawen.. duduk je lg.. smpi lama2… mcm ktorg lak mnumpang.. smpi bab2 mkn pun ktorg lak tpaksa mkn kt lua..
    ingtkn dia brubah stelah tau menantu dia nih pregnen.. tp mkn truk dia perli sindir sy.. sy sabar je.. smpi kn dia set tarikh pg umrah ms tarikh sy due.. tp Allah maha kuasa bg sy bsalin awl sblm dia g umrah.. baik mak sy dtg jg sy dlm pantang..

    da anak sy org jg.. tiba dia bersara.. dia nk jg.. smpi bgtau pngasuh nk jg.. tp sy kalo bole xnk dia jg.. sbb da tau perangai dia xbrapa suka budak sebenarnya..

    jangkaan sy mmg btol.. ms dia jg.. mmg mcm2 komplen.. xlarat.. penat.. skt lutut dukung budak.. anak nakal.. nk kene pegang je.. mcm2 lg la ckp.. smpi ckp bnda yg sy rs MIL xpatut ckp mcm tu.. 3 4 kali bturut ckp.. ‘kalo korg ade anak lg.. bg kt org lain la.. jg yg sorg ni pun x larat’ last2 ari yg ke 4 dia ckp mcm tu.. MIL ckp ‘korg kalo ade anak lg bg kt org la.. kak ngah ke (anak dia ke 2).. mest dia nk”

    tu rupenye dia nak.. amboi senang2 je nk bg org budakkn.. sy sbg menantu diam je..

    tp dia dpt pg haji.. bsyukur sgt.. dpt la nk suru org lain jg budak kn.. xde la dgr dia ckp yg bukan2 lg lpas tu..
    tp rupenye x setle lg.. dia p ckp kt org2 lain..’ kata menantu dia xkasi jg cucu dia.. dia nk jg.. org lain jg xbagus.. asyik demam je budak tu’ mcm2 dia kata kt sy neh..

    smpi call kakak bg tau mcm2 benda xelok.. kata sy slalu gaduh ngn suami.. keje rumah suma anak dia(suami sy) yg buat.. :|

    sabar je la.. sy xbgth ape2 kt kluarga.. dia p bgtau.. sy tpaksa la bgtau pkara yg blaku..

    lpas2 tu ade je crita dia wt.. sy diam je.. tp dia dgn rs xmalu.. asyik dtg uma sy.. dah la kt uma sy pun dorg ade bilik.. dgn brg2 dorg.. bilik tu mmg ktorg x kacau pun.. smpi kn bj anak dia bg dia amik.. bj yg dia bg dia amik blk (btol2 buruk siku kan)rupenye MIL ms ktorg keje dia msk bilik ktorg selongkar…pkara tu sy diamkn je..
    byk lg pkara yg ntah pape dia buat kt sy.. MIL suka mfitnah..
    da blk dr haji mkn jd perangai memfitnah dia tu..
    smpi kita nk buat kenduri pun buat crita… last2 kita yg xjd wt kenduri.. bengang giler..
    yg terbaru nih.. ktorg dgn baik hati bg tau dia ktorg beli rumah.. rumah lama nk sewa.. rupanya jd satu isu besar bg dia..

    last2 rupanye dia nk duduk ctu.. kalo duduk byr sendr xpe la.. ne kita lak nk kene tanggung… eee geramnya.. dah la tu br sbulan ktorg process beli uma.. dia nk duduk.. kalo x cmpur.. kluar dr uma.. mcm ktorg anak branak lak menumpang kt uma sndr..

    nasib baik owner uma br bole considr.. ktorg nk duduk dulu.. sewa.. dia kasi.. alhamdulillah..
    smpi mak mertua suru bwk sume brg ktorg… nnt adik brdik bole ganti.. org lain bole ke ganti sume.. grill/tail/cabinet dapur…. ktorg angkut sume.. tp byk gak tinggal..
    tp lepas tu call lg.. kata xya bwk sume brg.. suru husb sy beli lain sbb da kaya.. sbnya dorg nak rumah ktorg tu je.. tp xnk byr pape.. geram x… eeeee

    [REPLY]

  67. liana
    August 30, 2012 at 11:37 am

    beratnya konflik nur dengan MIL…banyakkan bersabar ye..Allah uji kita…xpelah insyaAllah Nur akan dapat kesenangan di kemudian hari…….

    [REPLY]

  68. Lisa
    July 1, 2013 at 11:39 am

    at least uols duduk berasingan..ok ape suami dah penuhi segala keperluan seperti makan, pakaian dan tempat tinggal. tempat tinggal pun ada syaratnya termasuklah di dalam rumah tu tiada orang yang tidak disukai isteri atau memusuhinya. Tujuan nya adalah untuk menjauhi perbalahan dan menjaga hubungan ikeluarga.

    Segelintir orang yang macam saya ni, lagi kurang bernasib baik sebab dh bermertuakan seorang Datin yang cerewet, kaki kontrol dan byk kerenah. Dalam rumah tu sama ahli keluarga sendiri pun selalu bergaduh, inikan dengan saya orang luar. Father in-law jenis takut bini, suami jenis tak ambik port, lagi teruk sister in law (yang dah kahwin) perempuan gedik yang tak reti hormat kakak ipar 8 tahun lagi tua dari dia!! Brother in law yang bongsu materialistik..kalau tak bagi duit merajuk tak bercakap. Satu family ni bagi saya memang gila!!

    Sebelum kahwin mak mertua dah bagi syarat, must stay with her, coz my hubby is the eldest. Saya ni sebenarnya org yang sporting so I thought takpelah kalau itu dah menjadi tanggungjawab. My sis in law tu kawin dulu dari kami ingatkan dia nak pindah after we got married. Tak pindah2 jugak sampai anak dua pun masih nak melekat bawah ketiak mak. Si Diva ni mulut celupar suka bossing around, dia je yang betul yang perfect, tak boleh kena tegur dah melenting. Dah la berlagak, pernah sekali dia halau saya sebab saya tegur dia bila dia tuduh saya tak tutup flusk air ketat2. Padahal Mak mertua sendiri dah mengaku. Mengadu kat hubby pun tak guna, suruh saya mengalah je sebab saya mesti berperangai lebih matang. Setiap kali sister dia tak puas hati dengan saya, mesti dia repot kat hubby saya. Cuba bayangkan betapa bengangnya saya! Hubby saya ni biasalah tak ambil port konon tak side sesapa.

    Mak mertua saya ni berlagak alim, semua benda konon ikut ajaran Islam. Tapi kuat menipu..dia menipu boleh! Asyik nak cari kesalahan saya, tapi bila dia silap dia cuba nak cover. Pernah sekali dia repot kat hubby saya sbb saya beli ikan tiga ekor saja padahal saya beli byk. Itu nak buat issue kononnya saya ni kedekut lah tu. Hubby ni pulak percaya call saya suruh sy beli ikan lebih lagi next time. Kemudian bila mak mertua dah sedar sebenarnya ikan tiga ekor tu dia yg beli sendiri dan ikan2 yang saya beli sebenarnya dah habis masak, bole plak dia suruh maid saya mengaku dia yang makan ikan belian saya tu. Saya pun agak rs malu so belilah ikan asing untuk maid saya tu. Dah lain pulak cerita, marah saya lagi sebab pandai2 nak asingkan barang makanan dlm fridge. Barulah maid saya cerita sebenarnya Datin suruh dia mengaku sebab dia ni bengang jugak kena tuduh menghabiskan makanan.

    Ini cuma sedikit contoh jelah kejadian ntah apa2 yang sy nak share sebab kalau nak cerita semua memang boleh buat buku okeh! yelah dah 6 tahun duduk sekali ape taknya! Saya ni tension dari awal menapak kat rumah tu. Pernah sekali my parents bagi rumah untuk selamatkan saya tapi disebabkan hubby saya sanggup pulang balik ke rumah Mak Mertua untuk beri peluang kedua. Keluarga saya bukan orang susah lagi banyak duit walaupun tak berpangkat datuk dan datin. Nasihat saya supaya bersabar shj. walaupun kecik hati bapak saya sebab saya berhenti jadi pensyarah universiti sebab mak mertua tak bagi selalu balik lewat mlm dan sibuk memanjang. Saya sekarang menumpang kerja dengan keluarga saya gaji tak sebanyak mana, buat online bznes sebab nak spend time lebih dgn anak dan suami sambil membantu suami yang terpaksa menanggung hutang mak bapak dia yang beribu2. Rumah pun hampir kena lelong. Father in law dah bertahun-tahun takde income duduk rumah melayan bini padahal sihat tubuh badan. Bapak saya yang lagi tua pun masih gagah bekerja! Suami saya seorang yang tolong ambil pinjaman, adik ipar tak tolong pun walau pun laki anak orang kaya. Dia cuma tau bagi duit untuk seronok2 dan shopping2. Memangla tak nmpk pengorbanan hubby saya sebab dia bukan jenis yang nak buat announcement satu kampung banyak mana dia menolong. Lagi bangang, saya pun kena bagi duit jugak kata adik ipar saya tu! Sorry lah bitch..saya tolong suami menabung kalau tak satu sen pun takde baki dlm bank. Fikirlah kami ada anak jugak!

    Selama ni hubby banyak tak ambil pusing, biarkan saya menangis, biarkan saya meronta2 keseksaaan, saya kena telan semuanya kerana anak kami. Tapi satu hari anak kami mengadu kena pukul di muka dan kepala. Siapa yang buat? Si adik perempuan my hubby lah! Tuhan nak tunjuk agaknya, dia lorongkan melalui anak kesayangan kami. Takde sorang pun yang percaya kecuali saya dan hubby sebab kami tahu anak kami mcmana bila berbohong atau tidak. Budak umur 4 tahun stengah tetiba mengadu mcm ni berapa besar kemungkinan ini cerita yang dibuat2? Walapun semua ingat saya yang mengajar anak menipu, hubby saya akhirnya buat kali pertama dia percaya kepada saya. alhamdulillah…. Sebab apa tau? adik perempuan dia buat senyap je. Suruh laki and mak dia yang tolong jawabkan untuk dia konon sanggup bersumpah junjung quran. Obviously..kalau kita buat salah kita takut nak cakap sendiri kan? Laki dia maki2 hubby saya marahkan tindakan saya cerita di FB. Yang lawaknya saya tak sebut pun dlm status FB sapa yang pukul anak saya tu, so kenapa plak memalukan? Saya buat mcm tu sebab berhari2 takde reaksi mcm anggap benda kecik (yelah sebab tak hormat abang dan kakak). Lagipun sy hanya nak melihat pendapat org budak umur 4 tahun bole menipu ke perkara mcm ni. Hubby saya sendiri pernah melihat dgn mata kepala si adik tolak saya sampai terjatuh sebab tak puas hati dgn sy. Dia tu memang physical so tak heranlah kalau mmg dia pukul anak kami.

    Akhirnya hubby saya halau adik ipar keluar dari rumah sebab diorang taknak bertoleransi dan berbincang, tahu nak maki sj. Nak dijadikan cerita, rumah tu dah transfer nama kepada hubby sebab dia kena ambil pinjaman bank untuk selesaikan hutang parents. Jadi dia mmg ada hak lah nak suruh diorang pindah. Rumah mak mertua dia lagi besar dan agam kat kelab golf pergilah duduk sana, Apsal menyibok kat rumah ni lagi dah dua orang anak pun. Pastu suka cari pasal dgn saya pulak! Ingat tak sy kata tadi si adik pnah halau sy keluar? Sekarang dia plak kena halau padan muka! Aku tak takut la dgn kekayaan kau tu pompuan gedik. Dahla gatal pergi gym melepak2 dgn lelaki bukan muhrim. Mentang2 la laki kau buruk kau kawin sebab harta dia je dan kontrol laki kau sampai dia jadi bodoh! Sekarang kau rasakan bukan semua org ikut telunjuk kau sekarang!

    Rumah kami semakin tenang sekarang tak kedengaran suara yang menyakitkan hati lagi. Tapi parents my hubby terutama my MIL menyalahkan hubby memutuskan silaturrahim adik beradik. haha salah saya lagi, ingat saya dh bomohkan hubby. Lagi satu lawak, diorang tabur air garam dalam bilik kami sampai basah lantai katil almari kami semua. Agaknya ingat byk sgt hantu kot habis lembab segala, bila tanya diorang kata nak hapuskan anai2. Tapi later cakap tukang kebun depan rumah kata nmpak lembaga hitam depan rumah.

    Saya bukanlah nak menuduh sebarangan tanpa soal siasat, in fact sy jumpa seorang ustaz perawatan Islam yang sendiri mengatakan mmg anak saya dipukul oleh pompuan tu mengakibatkan mental torture. Bukanlah teruk dari segi fizikal, mmg itu yang sy risaukan sebab sy ni berpendidikan psikologi so sy fahamlah akibatnya pada kesihatan mental seoarang budak kalau dipukul tak pasal2. Saya sendiri melihat kesannya kepada anak saya yang menjauhkan diri dan kurang bercakap. Bila dipanggil oleh makciknya dia lmbat menjawab dan buat tak tau, tak nak duduk di rumah tanpa mama atau abahnya.

    Saya serahkan kepada Allah untuk membuktikan kebenaran. Saya sedia berubah pendirian sekiranya keluarga hubby berubah sama. Kalau nk saya bersabar shj, mungkin saya ni patut pergi kaunseling stress management supaya saya boleh terus bersemangat untuk hidup dan membesarkan anak saya serta menjaga rumahtangga saya dgn lebih baik. Syukur kepada Allah hubungan sy dgn hubby semakin rapat, kerja sy baik, rezeki hubby smakin bertambah walaupun masih tinggal di rumah yang penghuni lainnya memberi cold treatment kepada saya. Kami tak boleh berpindah selagi hutang rumah tak habis dibayar.hah lagi 30 tahun la nmpaknya! Maknya tak benarkan kami menjual rumah tu sebab nilai sentimental kepadanya. Sabar sajelah mungkin ada hikmah yang lebih besar di masa akan datang..

    [REPLY]

  69. leen
    August 27, 2013 at 11:45 am

    entahla, aku rasa buat awak bodoh je… janji hati kita dan anak2 happy, tapi kalau bab duit ni mmg kita rasa sakit hati, walhal adik2 ipar laki aku dah kawin dan semuanya bekerja, mentua pula ada pendapatn sewa kedai dan rumah, apa lg dorang nak. aku pun tak faham, kalau aku berjalan sekeluarga, ade je mentua talipon. buat aku tak de mood, tapi aku geram juga dengan laki aku ni sbb suka melayan kerenah kluarga dia. Keluarga dorang ni tak habis2 pasal duit je.. lepas tu baking dorang pulak tu..

    [REPLY]

  70. sarah
    September 3, 2013 at 10:38 pm

    sarah pun sama…masalahnya bukan dengan ibu mertua tapi ibu sendiri yang selalu dtg…bukan sebulan 2 kali…tapi hampir setiap hari dan setiap weekand…wawawa…stressnya…!

    Husband sarah keje luar negeri..so, balik jarang2…kalu husband xde xpela..mak nk dtg sarah xkisah…tapi ni setiap minggu nk dtg umah sarah…time husband balik pun mak dtg jugak..siap dtg dengan abg, kakak ipar…anak-anak dtg rumah sarah..weekand memang full la…sdey…duduk berhari-hari, selagi cuti tak habis..selagi tu xbalik….sdey sbb xdpt pun berdua2an ngn husband…

    sarah selalu nanges depan hubby…hubby terkejut bila sarah cerita ngn dia pasal mak sendiri…hubby kata xpe…bukan org lain mak sendiri. Btolla mak sendiri tapi sarah pun nk privacy jugak…bukan slalu dpt jumpa husband kot..bila mak + family abg semua dtg…off coz la kitorg kena entertain..n pastu penat…xsempat nk bual ngn husband…abes weekand husband dah kena pegi keje…sdey…

    Mmg setiap weekand mak dtg rumah..minggu ni pun mak dah gtau kata nk dtg…siap cakap nk buat jamuan makan panggil saudara mara kat umah sarah!erm….doakan smoga diberi kekuatan hadapi semua ni…Im exhausted…

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif