KidZania KL Review | Pakar Endoscopy di KPJ Specialist Hospital

Hmm.. endoscopy? Bunyi sama macam photocopy…ha..ha!

Akak pertama kali tahu pasal endoscopy masa pergi KidZania KL dengan Izzah. See.. bukan anak sahaja dapat belajar perkara baru di KidZania KL. Mak pun sama.

Dalam KPJ Specialist Hospital di KidZania KL ada 3 tempat di mana kanak-kanak boleh menjadi nurse dan doktor pakar iaitu Nursery, Surgery Room dan Endoscopy Room.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Akak sudah cerita tentang Nursery dan Surgery Room. Kali ini nak cerita pasal Endoscopy Room pulak. Bukan photocopy tau… endoscopy!

Apa itu endoscopy? Kalau kita bukan kerja di hospital atau tak pernah kena prosedur endoscopy mesti tak tahu. Confirm punya lah.

Endoscopy adalah prosedur yang membolehkan doktor untuk melihat organ dalam badan kita. Ia menggunakan peralatan yang dikenali sebagai endoscope atau scope. Scope ada kamera kecil yang diletak pada hujung tiub yang panjang dan halus.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Doktor masukkan scope berkamera melalu lubang pada badan untuk melihat dalam organ. Ada banyak jenis endoscopy. Antaranya ialah

 • Arthroscopy: joints (sendi)
 • Bronchoscopy: lungs (paru-paru)
 • Colonoscopy and sigmoidoscopy: large intestine (usus besar)
 • Cystoscopy and ureteroscopy: urinary system (saluran kencing)
 • Laparoscopy: abdomen or pelvis
 • Upper gastrointestinal endoscopy: esophagus and stomach (saluran pencernaan dan perut)

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Kanak-kanak boleh belajar dan merasai menjadi doktor yang melakukan prosedur endoscopy di KPJ Specialist Hospital KidZania KL. Memang mengujakan!

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Aktiviti di Endoscopy Room boleh dibuat oleh kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas. Seramai 6 orang kanak-kanak dibenarkan memasuki Endoscopy Room pada setiap sesi selama 20 minit. Aktiviti ini dibayar gaji sebanyak 10 KidZos.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Seperti Surgery Room, katil pesakit dalam Endoscopy Room KPJ Specialist Hospital KidZania KL ini agak tinggi. Nasib baik ada troli yang Izzah boleh pijak masa masukkan tiub dalam mulut pesakit.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Lepas masukkan tiub, Izzah boleh tengok keadaan organ dalam badan melalui komputer. Macam prosedur endoscopy yang sebenar tetapi organ dan pesakit sudah tentu plastik.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Pastinya pengalaman yang menarik untuk setiap kanak-kanak.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Nota Penting – Pakar Endoscopy di KPJ Specialist Hospital

 • Aktiviti di KPJ Specialist Hospital tidak memerlukan pergerakan fizikal yang banyak. Hanya perlu berada dalam hospital sepanjang masa aktiviti dijalankan.
 • Pakar Endoscopy KPJ Specialist Hospital KidZania KL dibayar gaji sebanyak 10 KidZos.
 • Umur 4 tahun ke atas. Masa 20 minit.

Disclaimer:

 • KidZania KL Review ini adalah review bebas hasil dari pengalaman Ros Ibrahim dan anaknya Izzah di KidZania Kuala Lumpur.
 • KidZania KL Review ini TIDAK dibayar oleh mana-mana pihak dan hanya bertujuan untuk berkongsi pengalaman, pandangan peribadi dan gambar-gambar yang merupakan hakmilik penuh Ros Ibrahim.
 • Pembaca boleh berkongsi pautan (link) mana-mana entri KidZania KL Review di Facebook, Blog, Twitter atau lain-lain medium tanpa perlu meminta kebenaran.
 • KidZania KL Review juga boleh didapati dalam Bahasa Inggeris di blog Izzah.
Forever Living Malaysia
PERHATIAN: Produk Aloe Vera Forever Living boleh didapati dari Pengedar Forever Forever Living yang sah, atau boleh BELI ONLINE, atau anda boleh JADI AHLI untuk dapat diskaun 15%! Daftar ahli hanya RM105 & dapat FREE 1x Aloe Vera Gel.

Anda boleh BELI ONLINE dari mana2 lokasi di Australia, Belgium, Canada, Cyprus, Czech Republic, Spain, United Kingdom, Greece, Northern Ireland, Ireland, Luxembourg, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Philippines, Portugal, Singapore, Slovak Republic, United States and South Africa. Produk akan dihantar terus kepada alamat anda di negara tersebut!

Beli Produk Forever Living Online
Jika anda berada di mana2 negara yang tersenarai di bawah, anda boleh BELI ONLINE dengan klik pada bendera negara berkenaan. Jika negara anda tidak tersenarai, sila hubungi saya dengan mengisi borang ini. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.
Australia Forever Living Products Buy Online Czech Republic czec-republic Netherlands Netherlands New Zealand New Zealand Slovac Republic Slovak Republic   Belgium Belgium Spain Spain Ireland Ireland Philippines Philippines United States United States Canada canada United Kingdom United Kingdom Luxembourg Luxembourg Portugal Portugal South Africa South Africa Cyprus Cyprus Greece Greece Malaysia Malaysia Singapore Singapore
 

DISCLAIMER: Pernyataan dalam laman web ini adalah pendapat penulis, berdasarkan pengalaman peribadi menggunakan ALoe Vera, pengalaman orang lain dan hasil pembacaaan dari buku, majalah dan laman web lain. Produk yang dibincangkan tidak bermaksud untuk mendiagnos, merawat atau mencegah penyakit2 tertentu. Anda disarankan berbincang dengan doktor jika mengalami apa2 masalah kesihatan atau sebelum memutuskan untuk mengambil supplemen dari Aloe Vera dan lain2.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula dari RM1,550 -RM1,800 sahaja. Dapat 20+ produk pada harga ahli. Next belian diskaun/untung 35%! Boleh taja ahli. Yang *BETUL2 SERIUS NAK BISNES* sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli
Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
http://BisnesAloeVera.com
http://rosibrahim.flp.com

Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

😉 😐 😡 😈 🙂 😯 🙁 🙄 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge