KidZania KL Review | Pakar Endoscopy di KPJ Specialist Hospital

Hmm.. endoscopy? Bunyi sama macam photocopy…ha..ha!

Akak pertama kali tahu pasal endoscopy masa pergi KidZania KL dengan Izzah. See.. bukan anak sahaja dapat belajar perkara baru di KidZania KL. Mak pun sama.

Dalam KPJ Specialist Hospital di KidZania KL ada 3 tempat di mana kanak-kanak boleh menjadi nurse dan doktor pakar iaitu Nursery, Surgery Room dan Endoscopy Room.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Akak sudah cerita tentang Nursery dan Surgery Room. Kali ini nak cerita pasal Endoscopy Room pulak. Bukan photocopy tau… endoscopy!

Apa itu endoscopy? Kalau kita bukan kerja di hospital atau tak pernah kena prosedur endoscopy mesti tak tahu. Confirm punya lah.

Endoscopy adalah prosedur yang membolehkan doktor untuk melihat organ dalam badan kita. Ia menggunakan peralatan yang dikenali sebagai endoscope atau scope. Scope ada kamera kecil yang diletak pada hujung tiub yang panjang dan halus.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Doktor masukkan scope berkamera melalu lubang pada badan untuk melihat dalam organ. Ada banyak jenis endoscopy. Antaranya ialah

 • Arthroscopy: joints (sendi)
 • Bronchoscopy: lungs (paru-paru)
 • Colonoscopy and sigmoidoscopy: large intestine (usus besar)
 • Cystoscopy and ureteroscopy: urinary system (saluran kencing)
 • Laparoscopy: abdomen or pelvis
 • Upper gastrointestinal endoscopy: esophagus and stomach (saluran pencernaan dan perut)

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Kanak-kanak boleh belajar dan merasai menjadi doktor yang melakukan prosedur endoscopy di KPJ Specialist Hospital KidZania KL. Memang mengujakan!

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Aktiviti di Endoscopy Room boleh dibuat oleh kanak-kanak berumur 4 tahun ke atas. Seramai 6 orang kanak-kanak dibenarkan memasuki Endoscopy Room pada setiap sesi selama 20 minit. Aktiviti ini dibayar gaji sebanyak 10 KidZos.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Seperti Surgery Room, katil pesakit dalam Endoscopy Room KPJ Specialist Hospital KidZania KL ini agak tinggi. Nasib baik ada troli yang Izzah boleh pijak masa masukkan tiub dalam mulut pesakit.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Lepas masukkan tiub, Izzah boleh tengok keadaan organ dalam badan melalui komputer. Macam prosedur endoscopy yang sebenar tetapi organ dan pesakit sudah tentu plastik.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Pastinya pengalaman yang menarik untuk setiap kanak-kanak.

KPJ Selangor Specialist - KidZania KL

Nota Penting – Pakar Endoscopy di KPJ Specialist Hospital

 • Aktiviti di KPJ Specialist Hospital tidak memerlukan pergerakan fizikal yang banyak. Hanya perlu berada dalam hospital sepanjang masa aktiviti dijalankan.
 • Pakar Endoscopy KPJ Specialist Hospital KidZania KL dibayar gaji sebanyak 10 KidZos.
 • Umur 4 tahun ke atas. Masa 20 minit.

Disclaimer:

 • KidZania KL Review ini adalah review bebas hasil dari pengalaman Ros Ibrahim dan anaknya Izzah di KidZania Kuala Lumpur.
 • KidZania KL Review ini TIDAK dibayar oleh mana-mana pihak dan hanya bertujuan untuk berkongsi pengalaman, pandangan peribadi dan gambar-gambar yang merupakan hakmilik penuh Ros Ibrahim.
 • Pembaca boleh berkongsi pautan (link) mana-mana entri KidZania KL Review di Facebook, Blog, Twitter atau lain-lain medium tanpa perlu meminta kebenaran.
 • KidZania KL Review juga boleh didapati dalam Bahasa Inggeris di blog Izzah.
Forever Living Malaysia
BARU DAPAT GAJI TAPI DUIT DAH HABIS?? BAYAR BIL HUTANG HINGGA KENA IKAT PERUT?? ANAK NAK MAKAN PUN TERPAKSA CATU?? TAK ADA SIMPANAN??

Ekonomi sekarang sangat tidak stabil. Harga barang semuanya naik. Jangan mengeluh saja tanpa berbuat apa-apa. Hidup mesti diteruskan. Jom sama-sama tambah pendapatan. Yang kerja makan gaji boleh buat part time. Yang menganggur, suri rumah, tengah belajar dan sudah bersara boleh buat sepenuh masa.

Kalau tengok baki akaun bank RASA NAK NANGIS atau bila buka purse/wallet/beg duit rasa susahnya nak survive hidup, tu maknanya dah kena cari jalan buat side income. Bila peluang bisnes tanpa modal besar datang depan mata baik ambik cepat-cepat. Anda boleh mulakan bisnes Aloe Vera Forever Living dengan hanya RM105 sahaja!! FREE 1x Aloe Vera Gel bernilai RM96 dengan setiap pendaftaran agen baru.

Whatsapp AHLI ke Ros Ibrahim 016-888 6740.

Boleh juga isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli

RM105 pun tak ada? Jangan risau. Saya juga membuka peluang bisnes tanpa modal dengan menjadi agen dropship Aloe Vera.

Whatsapp DROPSHIP ke Ros Ibrahim 016-888 6740.

Boleh juga isi borang di http://khasiataloevera.com/borang-dropship/

Maklumat Lanjut:
http://BisnesAloeVera.com
http://JusAloeVera.com

http://rosibrahim.flp.com

Semoga dimurahkan rezeki kita semua dalam memenuhi keperluan dunia yang serba "MAHAL" hari ini. Ameen.

Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

😉 😐 😡 😈 🙂 😯 🙁 rolleyes.png 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge