KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak-Kanak!

Masa check in kat airport KidZania, Izzah dapat sekeping cek bernilai 50 kidZos. Cek ini memang sudah termasuk dalam harga tiket kanak-kanak. Kegunaannya? Untuk kanak-kanak berbelanja dalam KidZania lah.

Penting! Kanak-kanak perlu pergi ke bank CIMB dalam KidZania KL untuk tukar cek kepada duit kertas kidZos.

Bank CIMB ini adalah sangat kecil dan comel sesuai untuk kanak-kanak sahaja. Akak ulang ye. Kanak-kanak sahaja!

kidzania kuala lumpur bank 01 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Parents jangan pulak menyibuk pergi beratur dalam bank CIMB tu. Kena halau nanti..he..he.

KidZania adalah sebuah bandar dengan ekonominya sendiri. Jadi bank adalah satu tempat yang sangat penting. Antara aktiviti yang kanak-kanak boleh pelajari dan alami sendiri ialah:

  • belajar bersabar dan beratur mengikut barisan
  • berurusan dengan pekerja kaunter bank
  • menukar cek kepada duit kertas kidZos
  • membuka akaun bank dan menyimpan duit kidZos
  • menggunakan mesin ATM untuk menyemak baki dan mengeluarkan duit

kidzania kuala lumpur bank 02 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Menarik bukan?

kidzania kuala lumpur bank 03 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Bagi akak aktiviti berurusan dengan bank dalam KidZania KL ini boleh membentuk kanak-kanak yang lebih berani dan berdikari.

kidzania kuala lumpur bank 04 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Bayangkan budak berumur 4 tahun kena beratur sendiri dan berurusan dengan pekerja kaunter bank. Bukan mudah kalau anak jenis manja.

Izzah masa pertama kali masuk bank CIMB dalam KidZania KL ni pun siap tarik tangan akak sekali. Tapi lepas tu bukan main seronok setiap kali pergi bank.

kidzania kuala lumpur bank 05 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Masa sesi pertama di KidZania KL, Izzah berjaya mengumpul sebanyak 82 kidZos. Jadi dia ke bank CIMB untuk membuka akaun bank bagi menyimpan duit kidZos tu.

kidzania kuala lumpur bank 06 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Selepas membuka akaun bank, Izzah dapat sekeping kad ATM yang macam kad ATM betul. Kad ini boleh digunakan di mesin ATM untuk semak baki duit atau keluarkan duit.

kidzania kuala lumpur bank 07 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Tapi kad ATM bank CIMB ni hanya boleh digunakan dalam KidZania KL sahaja. Lepas masukkan kad, terus boleh tekan butang transaksi. Tak perlu masukkan password macam ATM biasa.

kidzania kuala lumpur bank 15 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Mesin ATM dalam KidZania KL ni pun rendah dan mudah digunakan oleh kanak-kanak macam Izzah. Transaksi yang boleh dibuat pun terhad macam semak baki dan keluarkan duit sahaja.

kidzania kuala lumpur bank 12 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Kanak-kanak tak perlu tahu lebih dari itu pun kan? wpml wink KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

kidzania kuala lumpur bank 13 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Kali kedua kami ke KidZania KL, Izzah berjaya mengumpulkan sebanyak 188 kidZos!

kidzania kuala lumpur bank 17 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Wah! Banyaknya duit kidZos Izzah.. he he he wpml yes KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

kidzania kuala lumpur bank 14 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Malangnya duit kidZos hanya laku dalam KidZania sahaja. Kalau boleh tukar jadi Ringgit semula kan best. hik..hik.

kidzania kuala lumpur bank 081 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Next time ke KidZania Kuala Lumpur, Izzah kena berbelanja di outlet yang memerlukan pembayaran seperti menjadi customer di beauty salon, buat face painting atau shopping bagi menghabiskan duit kidZos tu.

kidzania kuala lumpur bank 09 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Simpan banyak-banyak pun nak buat apa kan?

kidzania kuala lumpur bank 16 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!

Disclaimer:

  • KidZania KL Review ini adalah review bebas hasil dari pengalaman Ros Ibrahim dan anaknya Izzah di KidZania Kuala Lumpur.
  • KidZania KL Review ini TIDAK dibayar oleh mana-mana pihak dan hanya bertujuan untuk berkongsi pengalaman, pandangan peribadi dan gambar-gambar yang merupakan hakmilik penuh Ros Ibrahim.
  • Pembaca boleh berkongsi pautan (link) mana-mana entri KidZania KL Review di Facebook, Blog, Twitter atau lain-lain medium tanpa perlu meminta kebenaran.
  • KidZania KL Review juga boleh didapati dalam Bahasa Inggeris di blog Izzah.
dp seal trans 16x16 KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak Kanak!This content has been Digiproved © 2012 Ros Ibrahim



Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  1 comment for “KidZania KL Review | Bank CIMB Untuk Kanak-Kanak!

  1. ainin
    March 17, 2013 at 6:57 pm

    apa maksud urus niaga lain dan kalau ade kat ATM nak masukkan duit kat mane ???

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif