Kerang Bakar at Pantai Remis

We have been living in Meru like more than a year already. But, it never occured to me that we’re living so close to a beach!

I always thought that Meru is located on top of a hill. Because, the road from Puncak Alam to Meru is zip-zapping through some hills. And, there are lots of palm trees plantation here and there. There’s no way for palm trees growing near a beach, yea?

So, when my hubby told me to get ready for a beach trip. I was like, hmm.. where are we going honey, Port Dickson?

He said, “No… the beach is only 10 minutes from here.”

I thought he was joking. But it was true! Pantai Remis – that’s the name of the beach…ha..ha..ha

Pantai Remis

There were a lot of sea shells scattered on the beach – hence, the name: Pantai Remis. Agaknya la, betul ke tidak, me don’t know la, hiks.

Many kids and adults were playing kites. There were also many shops selling kites, kerepek, salted fish and much more. The beach is like any beach located on this side of Semenanjung, full with brownish sands and black rocks. Can never beat the white sandy beaches in the East Coast – my hometown…he..he..

We have seafood for dinner at Selera Corner, where every fish, crabs, prawns, sotong and kerang were so fresh and yum!!

See picture below: Izzah was waiting for the food that we ordered – kerang bakar (so big and juicy), sotong bakar, ikan bakar and udang bakar. Pendek kata, semua bakar-bakar la…he..he..he.

Pantai Remis

Aku paling suka kerang bakar kat situ. Kerangnya besar-besar dan yang penting sedap! Kena pulak cicah dengan air asam… phewit…makan tak hinggat!

Seafood @Pantai Remis

This is the Selera Corner restaurant and the fresh seafood.

Pantai Remis




Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  • No Related Posts

27 Comments

  • Diah says:

    sedap nampak.. hehehe…
    .-= Diah´s last blog post..26 months Pasha.. =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    diah, nampak sedap dan memang sedap!

    [REPLY]

    mohamad ashraf Reply:

    boleh bagi adreess ataupun landmarks utk sampai ke ikan bakar ni…thanks..

    [REPLY]

  • Wanida says:

    Salam….ala hai best nyer mkn kerang nak mkn jugak…sini susahnya nak dpt kerang! 😥

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    salam wanida, alahai siannya pulak..nak kena export kerang ke perth la ni kot. 😀

    [REPLY]

  • neeza79 says:

    kat Perak pun ada Pantai Remis kalo tak silap saya la..

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    neeza, o ye ke? tak tau pulak saya.

    [REPLY]

  • bitt says:

    lapa terus tengok udang ituw…heehehehe
    .-= bitt´s last blog post..Medan : Wedding Recepation Tiara Hotel =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    bitt, i pun lapa bila tengok balik gambar ni..makcik posa..aiya..tergoda dengan posting sendiri

    [REPLY]

  • eliss says:

    alahai..terliurrrrnyaaa sama itu kerang bakar 😛
    .-= eliss´s last blog post..Get Well Soon Bro! =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    eliss, memang sedap!!

    [REPLY]

  • Along says:

    Huhuhuhu…dah la lama x pekena seafood ni. Terliur la tengok gambar…blum kena bau dia lagi…pergh!!
    .-= Along´s last blog post..ABC Blog Tag =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    along, apa tunggu lagi, weekend ni pegi pekena seafood!

    [REPLY]

  • sya says:

    ish, pantai remis tu kat mana ye?
    macam biasa dengar je…

    kitorang jarang makan makanan laut ni..
    sebab, saya tak makan kerang.. huhu..
    hilang satu nikmat dunia, kan? 😛
    .-= sya´s last blog post..MomBloggersPlanet Cutest Baby in CAR SEAT Contest =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    sya, pantai remis ni kat area Kapar, Klang…dari rumah i 10 minutes drive je rupanya.

    dulu kan i pun tak minat makan kerang ni tau, pastu masa pregnant izzah tu i tak cukup hemoglobin (blood count), so kena makan benda nak tambah darah.. antaranya KERANG..

    hari2 makan kerang.. naik pening makcik dibuatnya.. tapi kerang rebus je la.. bila dapat try kerang bakar ni…fuyohh.. sedapnya lain u…he..he

    eh, napa ek tak makan kerang? alergik ye.

    [REPLY]

    sya Reply:

    saya pun doktor suruh makan jugak pasa pregnant dulu.
    tapi, entah kenapa, memang tak boleh masuk..
    bukannya alergik pun… hehehe..

    saya pun baru tau meru dekat dengan pantai… 😛
    .-= sya´s last blog post..cerita misteri =-.

    [REPLY]

  • D says:

    salam..i tot that pantai remis is located at perak..bukan eh?curious plak..sbb member baik D duk pantai remis,perak..but there’s no pantai there..hoho..peliks woh~
    .-= D´s last blog post..esok aku demam =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    D, ni Pantai Remis kat Klang.. memang pantai betul..he..he
    yg pantai remis kat perak tu nama kampung je kot, tak de pantai?

    [REPLY]

  • Hanif says:

    seafood? mkn kt manhattan fish market lae..sedapp…
    mmmmm 😉
    ceh, promote ex-tmpt kerja lak

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    hanif, seafood kat manhattan fish tu masak style western, yg ni pure melayu style.. cicah air asam.. leleh air liur tengah tulis ni (cik de posa ni weh)..

    kat manhattan fish suka makan Sizzling Louisiana Prawn…ooo..sodapnya!!

    [REPLY]

  • SOHO Mama says:

    Waduh grumbling perut tengok gambar2 ni! I pun suka kerang..but I only started liking it when I was 18, i think..kerang rebus cicah dgn sos cili. Fabulous!

    Suka kerang tapi jarang sekali beli kerang & rebus sendiri kat rumah..bolehh??
    .-= SOHO Mama´s last blog post..Just like Martha Stewart..? =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    millie, i lagik grumbling.. puasa tapi pegi post cerita makan..ha..ha

    [REPLY]

  • farah says:

    laahaii saya org klang dah nak 27thn baru tahu Meru tu dekat ngan pantai hahaha..thanks for the info..sedapnye kerang bakar tu!

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    farah, lagi dasat..27 tahun tu..ha..ha.. eh pegi lah pantai remis tu..pekena kerang bakar..

    [REPLY]

  • kakyong says:

    pantai remis perak adalah tempat jeti nelayan (kg makbonda ku ).. memang takde pantai sbb byk lumpur… hahah…
    .-= kakyong´s last blog post..Mama_Aqish Giveaway – My Cute Lil Princess =-.

    [REPLY]

  • raja says:

    Kami pernah makan kerang bakar ni. Memang sedap dan feymes pun. Tapi bungkus aje. Bawak balik makan kt rumah. Hehehe.

    Tapi sebab jauh dari rumah, xboleh nak pegi selalu. Sekarang bakar sendiri kat rumah je. Senang dan sedap jugak 😉
    .-= raja´s last blog post..Grilled Cockles for Sunday Lunch =-.

    [REPLY]

  • siti rahmah says:

    wah mmg nampak soDAP,,,,NK G CARI MGU NI 😆

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

😉 😐 😡 😈 simple-smile.png 😯 frownie.png rolleyes.png 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge