Herba Maharani | Khasiat Ayam Hitam = Ayam Selasih

Herba Maharani ialah ubat herba tradisional Cina ini mengandungi 16 jenis ramuan berharga dengan pati ayam hitam (Bai Feng Wan) sebagai ramuan utama.

Ayam hitam ni nama saintifik dia Gallus Gallus Domesticus juga dikenali sebagai ayam selasih atau ayam cemani atau ayam didik dikalangan masyarakat Melayu dan Indonesia (waah.. banyaknya nama).

Ayam hitam ni memang digunakan sebagai amalan perubatan tradisional orang Melayu, Indonesia dan Cina. Banyak khasiatnya ayam hitam atau ayam selasih ni untuk wanita terutama yang telah berkahwin dan melahirkan anak.

Ayam Hitam

Ayam hitam ni memang rupanya hitam legam. Bulu of course la hitam. Kulit, mata, paruh, kaki termasuklah daging dan tulang pun kehitaman jugak.

Ayam Hitam

Kalau nak makan ayam hitam fresh ni *walaupun dimasak rendang atau gulai* memang sangat cuak sebab kulit daging hitam segala. Masa raya Haji hari tu my mother in-law masak rendang ayam hitam ni. I makan pejam mata tapi husband I langsung tak lalu makan he..he

Nasib baik ada Herba Maharani Te Zhi Bai Feng Wang ni!

Herba Maharani = Ayam Hitam + 15 Ramuan Herba

Kalau ayam hitam di Malaysia ni semuanya hitam termasuk bulu, tapi ayam hitam di China berbulu putih bak salji! Sebab tu ayam hitam ni jugak dikenali sebagai White Phoenix.

Herba Maharani – Te Zhi Bai Feng Wan ini mendapat pengiktirafan Halal oleh Pertubuhan China Islamic Association (salah satu badan Islam luar negara yang diiktiraf oleh Jakim).

Pengeluar Herba Maharani iaitu Tong Ren Tang merupakan tanda perniagaan yang bersejarah melebihi 300 tahun. Merupakan pembekal tunggal ubat-ubatan kepada kerabat Maharaja semasa Dinasti Qing.

Tong Ren Tang Te Zhi Bai Feng Wan diperakui sebagai Produk Terkenal di China pada tahun 1994. Diiktiraf sebagai Spesis Ubat Herba yang Terpelihara pada tahun 1998.

Ayam Hitam = Ayam Selasih

Walaupun ayam hitam digunakan untuk mengubati masalah wanita seperti kitaran haid tidak tetap, senggugut, monopouse dan makanan dalam pantang selepas bersalin, namun ayam hitam ini banyak juga kegunaan lain.

Lain-lain khasiat ayam hitam seperti yang terdapat dalam Herba Maharani Te Zhi Bai Feng Wan ini ialah

  • Melancarkan peredaran darah seterusnya menghilangkan kelesuan
  • Melegakan sakit pinggang, sendi & lutut
  • Melegakan migrain & angin dalam badan
  • Menguatkan hati & buah pinggang
  • Melegakan asma
  • Baik untuk pesakit diabetes ( kencing manis )
  • Menyelesaikan masalah buasir kecil
  • Menaikkan seri muka dengan mencantik, menegang & melicinkan kulit

 

Diluluskan Oleh Kementerian Kesihatan Malaysia – MAL 20014419T
Disahkan Halal oleh Pertubuhan China Islamic Association (salah satu badan Islam luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM).




Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  7 comments for “Herba Maharani | Khasiat Ayam Hitam = Ayam Selasih

  1. 26/01/2011 at 9:52 AM

    Kalau saya..conpirm!conpirm tak makan.tengok pon dah geli-geli.hehe 😉

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    puan capa,

    memang geli pun tengok ayam hitam ni.. semua benda hitam..eeeei

    [REPLY]

  2. 12/03/2011 at 11:22 AM

    Ayam cemani / ayam selasih yg kita guna utk perubatan ,mistik , ritual atau pelbagai kegunaan adalah ayam yg beza dari ayam yg di jual di pasar tu.. Ayam yg di pasar atau pasaraya adalah ayam selasih cina dari keturunan mirip silkie white / silkie black.
    Ayam cemani atau selasih kapan atau ayam kintamani adalah ayam hitam legam dari bulu,mata,balung.daging ,lidah malah berdarah merah coklat & ada juga yg berdarah coklat kehitaman.
    Ayam ini bernilai ribuan RMserta 100% hitam .
    iA SERING DI GUNA BAGI TUJUAN RITUAL SERTA amat di gemari penduduk alam ghaib. Kami menternak ayam ini secara komersial
    RAZAK 0122269119 ..Liza 0122169119

    [REPLY]

  3. 12/03/2011 at 11:29 AM

    Ayam berdaging hitam yg di jual di pasar pasaraya adalah ayam yg berbulu putih. Kadang2 terdapat yg berbulu hitam di antara ribuan ayam tersebut. Ayam ini adalah ayam seperti ayam daging komersial biasa . Ia tidak di gunakan bagi tujuan mistik atau magis.

    [REPLY]

  4. 28/05/2011 at 9:38 AM

    Ayam selasih ni mahal harganya boleh mencecah rm 2,ooo.00…. seekor.

    [REPLY]

  5. zainal osman
    25/06/2012 at 11:34 AM

    saya ada menternaknya dan menjual..berminat hubungi saya 0167717406- Tuan Hj zainal Hj Osman

    [REPLY]

  6. apple.hijau
    11/10/2014 at 2:04 PM

    assalamualaikum..sy berminat ingin mencuba pil maharani..cuma sya was2 dengan penggunaan ayam hitam dalam pil maharani..adakah halal dan disembelih mengikut syariat Islam?

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

😉 😐 😡 😈 simple-smile.png 😯 frownie.png rolleyes.png 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge