Harga Minyak Naik Lagi? RON95 RM3.70 seliter!

Tak tau la berita ni kisah benar ke kisah rekaan semata-mata. Menurut email yang terima, harga minyak RON95 akan naik dari RM1.80 ke RM3.70 seliter bermula May ini!!

Giler apa!! Lebih dari double tu.. wpml unsure Harga Minyak Naik Lagi? RON95 RM3.70 seliter!

Tak mampu mak bawak kereta ke ofis hari-hari camtu. Sekarang ni pun dah semput. Apa lagi kalau harga minyak naik ke RM3.70 seliter.

minyak Harga Minyak Naik Lagi? RON95 RM3.70 seliter!

Kalau harga minyak naik, harga barang keperluan semua MESTI naik punya lah! Boleh ke survive hidup cam ni. Dah la gaji tak naik…huwaaaaa!

Walaupun konon harga kereta akan berkurang dengan banyak, tapi takde maknanya walaupun Toyota Camry berharga RM65 ribu.

Bukannya hari-hari kita beli kereta. Pastu kalau harga kereta drop, tak malang ke nasib orang yang masih ada hutang kereta (dah beli kereta sebelum harga kereta jatuh)?

Cannot jual balik lor. Rugi manyak maaaah!!

PUTRAJAYA, Jan 8 The mechanism for fuel pricing in Malaysia has finally been finalized and controlled under one mechanism, which also takes the high and lower income group people into consideration, according to Finance Trade Minister Tan Sri Anuar Ali.

“From May 1, the fuel will be pegged at RM 3.90 per litre for RON97, while RON95 will increase to RM 3.70 per litre. However, the prices of national-made vehicles will be lowered by at least 40 percent. For example, a full-spec family sedan Proton Persona 1.6 litre engine will cost around RM 23,000.00 excluding road tax and insurance. Import tax and excise duty will be revised to only 30 percent, from the current 200 percent. Imported vehicles such as the new Toyota Camry 2.4 litre engine will cost around RM 65,000.00.” he said.

The mechanics has been said to be undertaken by a team of experts from Australia and Canada who were earlier briefed on the issue of subsidy in this country, whereas after consideration by the transport minister, they have signed the constitution that the system will be made on May 1, the day it goes into effect.

Under the new system, there will be a major effect on the existing consumers who have already purchased a vehicle and to those who are in the midst of repaying the loan of their vehicle to their financial institutions.

Ahmad Tajuddin said the government might also re-introduce a cash return annually to Malaysians who own a 1,500 cc and below vehicle. The amount have yet to be decided but he assured that the amount will compensate the price of fuel by at least half to eligible Malaysians based on bumi quota.

SkyNet News – Asia

Disclaimer:
Berita di atas di copy dari email yang di forward oleh rakan-rakan.
Me tidak tahu kesahihannya. Dan juga tidak tau samada agensi berita
SkyNet News - Asia tu wujud ke tidak. Tapi info ini di share supaya
kita semua berfikir - mampukah kita kalau ini benar-benar terjadi???
Huwaaaa! wpml cry Harga Minyak Naik Lagi? RON95 RM3.70 seliter!



Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  • No Related Posts

  28 comments for “Harga Minyak Naik Lagi? RON95 RM3.70 seliter!

  1. January 18, 2010 at 4:15 pm

    arghh!!! biar betul email nie!!!!!!!!

    tp i rasa betul la nie… kalau kerajaan nak menafikan pun, i doubt it.. hari nie nafi, 2 3 hari lepas tu naik jugak
    .-= mama emma®´s last blog post..-SILHOUETTE- =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mama memma, tu la.. macam betul je.. die lor camni.. kena buat timbang tara samada jadi wahm atau pegi keje

    [REPLY]

  2. January 18, 2010 at 4:22 pm

    OMG!!!!!

    If this is true…die la!! Seriously…die!!

    Kena kaji balik cara nak ke tempat keje, kena car pool…takleh balik lambat…kena on time..sebab car pool kan..jangan nak soh stay back..cepuk kang!!

    Eh, baru rumours…dah emo terlebih lak..hehehe..but hoping not true la. Hoping sesangat…
    .-= Along´s last blog post..Why Women Rule =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    along, shocked kan! car pool? malangnya me takde sesiapa yg tinggal sesama dekat klang sana tu, nak carpool camano?

    takpe emo dulu.. tapi harap tak betul la

    [REPLY]

  3. January 18, 2010 at 4:39 pm

    I google skynet… nmpk Littlemama listed heheh. Byk forum pun rasa email ni tak betul. Nway, I doktor gomen yg finally naik dr 41 to 44, even if naik UD48 pun, rasa baik la I quit keje utk jimat petrol and duit makan…suh laki finally go all out keje (now kene sacrifice while bini ni yg bercita2 tinggi sambung belajar). Dahler tahun lepas takmau kasi bonus… teruk betul keje gomen baru ni. Keje penat lelah tak setimpal.. hopefully dgn niat yg betul, balasan ALLAH setimpal :)

    [REPLY]

    sue Reply:

    setuju sgt ngn hanim. mmg teruk keje ngn gomen skrg nih. penat tak hengattt! macam2 nak dibuatnya. gler kena kerahan tenaga. bonus tak de. lagi plak ada rumors yg sue dgr elaun COLA nak kena potong..! wut the heckkk.!! kena suspend tak bg komen cani.. hahaha..
    .-= sue´s last blog post..Cutest Baby Of The Planet 2009 =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    hanim, tu la pasal.. kalau naik cam gitu sekali tak berbaloi datang ofis keje… maybe gomen kene enforce semua company swasta bagi staff keje dari rumah.. kat negara luar banyak dan practise cam gini

    jimat petrol, jimat elektrik ofis, pastu kurang stress trafic jem dll tu…

    tapi kalau keje doktor tu payah gak la kan.. takkan patient suruh dtg rumah pulak

    apa kata mak-mak sekalian? he..he

    [REPLY]

  4. January 18, 2010 at 5:04 pm

    biar betul!!
    melampau sangat kalau naik banyak tu
    memang kena gi keje naik basikal la
    kereta pun tukar pakai kancil jer
    makan… hmm.. makan maggi jer (maggi pun sure naik harga jugak)

    .-= h4ni3´s last blog post..Why I Like It Longer =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    hanie, naik basikal? he..he sampai je ofis kena ambik 1 jam dulu bagi rehat ;)

    kereta kena tukar paling kecikk.. er..kancil dah takde jual kan sekarang?

    makan.. maybe sebab harga naik, makan pun kena catu so mak-mak semua slim kalah model kot

    [REPLY]

  5. January 18, 2010 at 5:34 pm

    adehhh…masak aaaa cenggini…pakai minyak masak bley?

    cuba kalo PM pun bayar sendirik duit minyak dia, ok tak?

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    ida, kalo boleh nanti harga minyak masak lak naik..he..he

    [REPLY]

  6. January 19, 2010 at 9:18 am

    ayohhh..mahalnya…dah la minyak mahal, ader tol lagi. kalu satu tol tak per la, ni kalu nk pg opis wajib 2 tol, kalu tak mmg tak sampai la opis. camner ni

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    huda, a ah tol tu patut kena roboh je.

    [REPLY]

  7. January 19, 2010 at 10:56 am

    Nini ada dengar pasal berita harga minyak nak naik.. Tapi takdela dengar sampai RM3.70 untuk RON95. Dengar2 dalam RM2++ je sebab dah tak kasi subsidi.. BUT diorang akan kasi duit subsidi tu macam tahun lepas yang minyak naik giler-giler tuh.. :)

    Tak tahu la betul ke idak…
    .-= UmmiKhayra´s last blog post..~ Saya Nak Tanya, Cara Bagaimanakah Untuk Berforum? ~ =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    nini, memang ada ura-ura naik la ni kan.. tapi kalau tarik balik subsidi memang sah naik RM3.70.. sebab subsidi memang double from current oil price…

    mati wooooo

    [REPLY]

    UmmiKhayra Reply:

    wahhh.. kalau cenggitu tol2 tu sume kasi roboh.. mana nak bayar minyak lagi.. mana nak bayar tol lagi.. Dah la kami sehari je, 5 tol kena terjah…. Huhuhuhu

    [REPLY]

  8. AdD
    January 19, 2010 at 10:59 am

    Adeh!!! mintak2 lah ini hanya rumors… kalau betul2… memang confirm yg hidup sederhana jadi merana, yg hidup memang susah jadi bertmbh payah, yg hidup senang dah xberapa nak senang…
    Yg gemuk boleh kurus sbb terpaksa naik basikal n ikat perut…
    Ke harga RM3.90 tu harga sebelum subsidi… sbb dgr citer pasni nak isi minyak kena tunjuk ic then br boleh dpt subsidi… pastu depend on vehicle, kalau cc 1.00 ke 1.6 dpt sekian2… kalau cc 2.00 keatas sekian2… ni pun rumors jugak kot… xtau ler… we wait and see…

    sbb slogan br tulah (“rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan”) org keje gomen jadi mangsa, dan tempiasnya terkena juga pada org yg keje badan berkanun mcm den ni ha… dah nak masuk bulan 2 bonus ngan increament x nmpk btg hidung pun lagi…
    .-= AdD´s last blog post..Cutest Baby of the Planet Nomination =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    AdD, tu la pasal.. risau beb.. nanti nak balik kampung pun fikir banyak kali..

    i pun tak dek increment tahun ini..hu..hu

    [REPLY]

  9. zuelhuzz
    January 19, 2010 at 9:03 pm

    Skynet News??? apesal takde dalam google pun… :sad:

    [REPLY]

  10. Mohd Suhaimi
    January 25, 2010 at 12:33 pm

    Assalamualaikum,

    Adalah menjadi harapan Al-Fikrah.net agar ahli-ahlinya dapat mencuba membudayakan amalan “memastikan kesahihan sumber berita”.

    Adapun artikel yang dipetik di atas, mempunyai beberapa keraguan fakta yang jelas:

    1) Di Malaysia, tiada sebarang jawatan yang digelar Finance Trade Minister, yang paling hampir ialah Finance Minister (iaitu Najib, Husni Hanazlah) ataupun Domestic Trade and Consumer Affairs Minister (Ismail Sabri) atau International Trade and Industry Minister (Tok Pa)

    2) Tiada sebarang menteri kabinet bernama Tan Sri Anuar Ali. Paling hampir adalah Prof. Tan Sri Anuwar Ali, presiden Open University Malaysia

    3) Sekadar carian google, tiada sebarang laman mahupun pautan bagi rangkaian berita “SkyNet News Asia”

    4) Kenyataan rasmi terakhir kerajaan, daripada kedua-dua Husni Hanazlah dan Ismail Sabri, bahawa harga minyak mungkin akan direview pada Mei 2010 mengikut harga pasaran. Harga pasaran sebenar bagi RON95 diumumkan kerajaan sekarang adalah RM2.10, diberi subsidi 30 sen, lalu pengguna membayarnya dengan RM1.80
    _________________
    “Bahkan mereka terburu-buru mendustakan perkara yang fahaman mereka tidak dapat meliputi segala isi pengetahuannya,” (Yunus 10:39)

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    saya bukan ahli al-fikrah.. lagi pulak tak baca ke disclaimer kat bawah article tu?

    [REPLY]

  11. an2
    February 1, 2010 at 10:26 pm

    jom masuk pakatan rakayt la..

    [REPLY]

  12. an2
    February 1, 2010 at 10:33 pm

    bagus la tu.. nanti guna air jee isik keta… haha..

    [REPLY]

  13. hamba
    February 2, 2010 at 2:14 pm

    diriwayatkan di akhir zaman berlaku kenaikan harga barang2,muzik banyak dimainkan,hiburan & maksiat beleluasa.Dan sesunguhnya Kami akan timpakan sedikit ketakutan,kelaparan, kekurangan harta benda menjadi peringatan kepada kaum yang beriman.marilah sama2 kita kembali ke jalan Allah semoga penghuninya hidup dalam keadaan makmur & tenteram

    [REPLY]

  14. February 4, 2010 at 2:18 pm

    Emmm nie rumors nie.. Do we have Finance Trade Minister???.. wujud ke jawatan tu???.. kita just ada Finance minister and trade minister separate.. plus Tan Sri Anuar Ali.. tak pernah pulak dengar.. Arwah Tan Sri Anuar ada la.. tapi dia bekas hakim bukan bekas menteri.. Our Trade Minister now – Datuk Ismail Sabri and our Finance Minister – Dato’ Seri Najib.. hem pelik betul berita nie
    .-= DeadLy´s last blog post..Celebrating New Year with Olds Dogs Movie =-.

    [REPLY]

  15. February 28, 2010 at 10:49 am

    Gua ada member kerja Petronas.
    Katanya besar kemungkinan adalah betul harga minyak naik melebihi Rm3.

    [REPLY]

  16. satu dunia dah tau
    July 17, 2010 at 5:39 am

    haaa tuu diaaa akhirnya naik gak harga minyak ni……tapi kalau dibandingkan dgn jepun kita masih murah lagi….walaupun gaji kita tak sama dgn gaji orang jepun…boleh ka kita katakan cam ni…biasanya kalau kita susah kita minta bantuan kat kerajaan…tapi macan kes ni…kerajaan pulak minta bantuan kt kita….tahniah untuk kita semua…

    [REPLY]

  17. pulutkuning
    May 8, 2011 at 1:17 am

    tula…suh tukar kerajaan tanak….dh terang lagi bersuluh masih tak percaya lagi…dh tiba mse kite tukar kerajaan…

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif