Gempa Bumi di Padang, Indonesia

Indonesia tak henti-henti diduga dengan gempa bumi yang hebat. Me rasa sejak beberapa tahun ni asyik kena gempa je kan?

Adakah peringatan bagi manusia-manusia yang sudah lupa akan Tuhan Yang Maka Kuasa? Adakah petanda yang dunia ini hanya tinggal beberapa detik sahaja? Meremang bulu roma bila fikirkannya. Apatah lagi, kalau tengok gambar-gambar kemusnahan gempa bumi di Indonesia tu.

Me masih ingat subjek Geografi time sekolah dulu (me lebih minat fakta alam dari tarikh bersejarah). Ada beberapa negara yang Tuhan jadikan terletak betul-betul atas Lingkaran Api Pasifik (Ring of Fire).

Pacific Ring of Fire

Lingkaran Api Pasifik merujuk kepada kawasan yang terletak mengelilingi Lautan Pasifik, yang kerak buminya pecah dan bergeser atau apa yang dikenali sebagai plat tektonik. Kawasan ini berbentuk seperti ladam kuda dan merangkumi wilayah sepanjang 40,000 km. Kawasan ini juga sering disebut sebagai plat gempa Pasifik.

Hampir 90% daripada gempa bumi yang terjadi dan 81% dari gempa bumi terbesar terjadi di sepanjang Lingkaran Api ini.

Indonesia adalah salah satu negara yang sentiasa ditimpa gempa bumi akibat lokasi yang memang dah ditakdirkan sejak dulu. Ingat tragedi gempa dan tsunami di Acheh? 200,000 ribu orang mati.

Gempa bumi di Padang beberapa hari lepas? 1,100 orang. Mungkin juga lebih sebab operasi menyelamat dan mengeluarkan mangsa masih berjalan.

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU 2 Okt. – Jumlah kematian di kawasan malapetaka gempa bumi di Padang, Indonesia sudah mencecah kepada 1,100 orang dan akan terus meningkat, kata Ketua Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), John Holmes semalam.

“Jumlah kematian terbaru sudah mencecah kepada 1,100 orang dan kami menjangkakan ia akan terus meningkat,” katanya pada taklimat kepada media.

“Kebiasaannya kebanyakan daripada ratusan mereka yang cedera kini akan menjadikan jumlah kematian akan terus bertambah apabila hubungan maklumat berjaya dipulihkan,” katanya. – AFP

Me ada share satu comic strip pasal gempa bumi kat China in 2008. Komik tu tentang pengorbanan seorang ibu. Korang boleh baca kat sini.

Dan, me rasa mangsa gempa bumi di Padang, Indonesia pun ada cerita-cerita menyentuh hati macam ni. Apa pun, me doakan mangsa gempat bumi Padang yang selamat dibantu segera.

Gempa Bumi

Lupakan sebentar pasal ganyang menganyang tu. Tak ada maknanya nak ganyang kita sebab Allah dah ganyang diaorang dulu. Lagi pun, tak baik bergaduh sesama sedara..

Oh ye.. masa gempa bumi di Padang ti berlaku.. time dia 6.15 petang waktu Malaysia (30 September)… masa tu me ada kat klinik (Izzah bengkak mata akibat ruam). Tepat time tu tiba-tiba Izzah macam tergelincir dan jatuh ke lantai. Yang peliknya, dia tak bangun tapi terus baring sambil tekap telinga kat lantai.

Dan, senyum-senyum. Bila me angkat, dia sengaja jatuhkan badan lagi dan baring lagi kat lantai klinik. Rupanya, dia sedang detect gempa bumi..ha..ha..

Izzah

Forever Living Malaysia
PERHATIAN: Produk Aloe Vera Forever Living boleh didapati dari Pengedar Forever Forever Living yang sah, atau boleh BELI ONLINE, atau anda boleh JADI AHLI untuk dapat diskaun 15%! Daftar ahli hanya RM105 & dapat FREE 1x Aloe Vera Gel.

Anda boleh BELI ONLINE dari mana2 lokasi di Australia, Belgium, Canada, Cyprus, Czech Republic, Spain, United Kingdom, Greece, Northern Ireland, Ireland, Luxembourg, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Philippines, Portugal, Singapore, Slovak Republic, United States and South Africa. Produk akan dihantar terus kepada alamat anda di negara tersebut!

Beli Produk Forever Living Online
Jika anda berada di mana2 negara yang tersenarai di bawah, anda boleh BELI ONLINE dengan klik pada bendera negara berkenaan. Jika negara anda tidak tersenarai, sila hubungi saya dengan mengisi borang ini. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.
Australia Forever Living Products Buy Online Czech Republic czec-republic Netherlands Netherlands New Zealand New Zealand Slovac Republic Slovak Republic   Belgium Belgium Spain Spain Ireland Ireland Philippines Philippines United States United States Canada canada United Kingdom United Kingdom Luxembourg Luxembourg Portugal Portugal South Africa South Africa Cyprus Cyprus Greece Greece Malaysia Malaysia Singapore Singapore
 

DISCLAIMER: Pernyataan dalam laman web ini adalah pendapat penulis, berdasarkan pengalaman peribadi menggunakan ALoe Vera, pengalaman orang lain dan hasil pembacaaan dari buku, majalah dan laman web lain. Produk yang dibincangkan tidak bermaksud untuk mendiagnos, merawat atau mencegah penyakit2 tertentu. Anda disarankan berbincang dengan doktor jika mengalami apa2 masalah kesihatan atau sebelum memutuskan untuk mengambil supplemen dari Aloe Vera dan lain2.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula dari RM1,550 -RM1,800 sahaja. Dapat 20+ produk pada harga ahli. Next belian diskaun/untung 35%! Boleh taja ahli. Yang *BETUL2 SERIUS NAK BISNES* sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli
Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
http://BisnesAloeVera.com
http://rosibrahim.flp.com

Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  • No Related Posts

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

😉 😐 😡 😈 🙂 😯 🙁 🙄 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge