Gempa Bumi di Padang, Indonesia

Indonesia tak henti-henti diduga dengan gempa bumi yang hebat. Me rasa sejak beberapa tahun ni asyik kena gempa je kan? wpml unsure Gempa Bumi di Padang, Indonesia

Adakah peringatan bagi manusia-manusia yang sudah lupa akan Tuhan Yang Maka Kuasa? Adakah petanda yang dunia ini hanya tinggal beberapa detik sahaja? Meremang bulu roma bila fikirkannya. Apatah lagi, kalau tengok gambar-gambar kemusnahan gempa bumi di Indonesia tu.

Me masih ingat subjek Geografi time sekolah dulu (me lebih minat fakta alam dari tarikh bersejarah). Ada beberapa negara yang Tuhan jadikan terletak betul-betul atas Lingkaran Api Pasifik (Ring of Fire).

800px Pacific Ring of Fire Gempa Bumi di Padang, Indonesia

Lingkaran Api Pasifik merujuk kepada kawasan yang terletak mengelilingi Lautan Pasifik, yang kerak buminya pecah dan bergeser atau apa yang dikenali sebagai plat tektonik. Kawasan ini berbentuk seperti ladam kuda dan merangkumi wilayah sepanjang 40,000 km. Kawasan ini juga sering disebut sebagai plat gempa Pasifik.

Hampir 90% daripada gempa bumi yang terjadi dan 81% dari gempa bumi terbesar terjadi di sepanjang Lingkaran Api ini.

Indonesia adalah salah satu negara yang sentiasa ditimpa gempa bumi akibat lokasi yang memang dah ditakdirkan sejak dulu. Ingat tragedi gempa dan tsunami di Acheh? 200,000 ribu orang mati.

Gempa bumi di Padang beberapa hari lepas? 1,100 orang. Mungkin juga lebih sebab operasi menyelamat dan mengeluarkan mangsa masih berjalan.

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU 2 Okt. – Jumlah kematian di kawasan malapetaka gempa bumi di Padang, Indonesia sudah mencecah kepada 1,100 orang dan akan terus meningkat, kata Ketua Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), John Holmes semalam.

“Jumlah kematian terbaru sudah mencecah kepada 1,100 orang dan kami menjangkakan ia akan terus meningkat,” katanya pada taklimat kepada media.

“Kebiasaannya kebanyakan daripada ratusan mereka yang cedera kini akan menjadikan jumlah kematian akan terus bertambah apabila hubungan maklumat berjaya dipulihkan,” katanya. – AFP

Me ada share satu comic strip pasal gempa bumi kat China in 2008. Komik tu tentang pengorbanan seorang ibu. Korang boleh baca kat sini.

Dan, me rasa mangsa gempa bumi di Padang, Indonesia pun ada cerita-cerita menyentuh hati macam ni. Apa pun, me doakan mangsa gempat bumi Padang yang selamat dibantu segera.

 Gempa Bumi di Padang, Indonesia

Lupakan sebentar pasal ganyang menganyang tu. Tak ada maknanya nak ganyang kita sebab Allah dah ganyang diaorang dulu. Lagi pun, tak baik bergaduh sesama sedara.. wpml wink Gempa Bumi di Padang, Indonesia

Oh ye.. masa gempa bumi di Padang ti berlaku.. time dia 6.15 petang waktu Malaysia (30 September)… masa tu me ada kat klinik (Izzah bengkak mata akibat ruam). Tepat time tu tiba-tiba Izzah macam tergelincir dan jatuh ke lantai. Yang peliknya, dia tak bangun tapi terus baring sambil tekap telinga kat lantai.

Dan, senyum-senyum. Bila me angkat, dia sengaja jatuhkan badan lagi dan baring lagi kat lantai klinik. Rupanya, dia sedang detect gempa bumi..ha..ha.. wpml yahoo Gempa Bumi di Padang, Indonesia

 Gempa Bumi di Padang, Indonesia


Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  • No Related Posts

  8 comments for “Gempa Bumi di Padang, Indonesia

  1. eus
    October 3, 2009 at 10:51 am

    huh.. ngerikn ujian DIA! kita xtau ktmne plak ujian kita… Ya ALLAH, KAU lindungi lah hamba2 mu ini… ammmiiinnnn…… :sad:
    .-= eus´s last blog post.."MOBS & Fashionista Mom Giveaway Contest" =-.

    [REPLY]

  2. October 3, 2009 at 1:54 pm

    alhamdulillah kita masih lagi selamat idup bahagia di bumiNya ini…
    bibik ann pg tagi bergenang air mata mengenang nasib masyarakat kat sana sebab kejadian xjauh dari kg dia… even kg x kena, dia terasa gak sedeynya.. :cry:

    [REPLY]

  3. October 3, 2009 at 5:50 pm

    Nauzubillahhiminzalik,…semoga kita sentiasa dilindungiNya.
    .-= unlisted_one´s last blog post.."MyKhalish – Contest Ikut Muka Sape?" =-.

    [REPLY]

  4. sya
    October 5, 2009 at 12:03 pm

    salam kak..
    dah dapat dah.. terima kasih.. :D

    hmm, masa gempa tu, saya di atas katil.. tengok katil bergoyang2.. terkenang kan orang yang berada di pusat gempa.. hmm, kita pun ketakutan, apatah lagi diorang…
    .-= sya´s last blog post..rehatkan minda di ulu yam… =-.

    [REPLY]

  5. mastura abu samah
    October 12, 2009 at 11:27 am

    Alhamdullah, kita kat malaysia masih selamat sebab terlindung. Tapi ingat wahai org2 islam semu, jgn alpa dgn rukun sembahyang tu. Di indonesia mereka2 ini kebanyakan nama aje islam tapi merapu2 agama2 dia. Kalau dah islam mana bole keja dan pegang babi. Lagi pun mereka2 ini selalu membuat sesuatu yg syirik.

    [REPLY]

  6. edy
    October 21, 2009 at 3:47 pm

    kasihan nya kawan-kawan kita yang berada di indonesia tu kan??harap-harap di jauh kan segala bencana-bencana seperti itu di negara kita. ;-)

    [REPLY]

  7. November 10, 2010 at 8:56 pm

    :sad: saya sangat sedih kerna berlaku tsunami dan gempa bumi di indonesia.

    [REPLY]

  8. Naura
    December 1, 2010 at 9:08 pm

    saya dari indonesia,, sangat sedih lihat…kerna gempa itu buat/sebabkan lubang… berbentuk lingkaran pula…,, sedih nak lihat kawan2 kita itu… :sad: :sad: :sad: :sad: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif