Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

I tau ramai readers my little blog ni yang jumpa blog I ni masa search pasal LPPKN atau IUI kat LPPKN kan? Ada yang dulu susah mengandung telah berjaya mendapat baby setelah membaca tips yang tak seberapa pasal LPPKN dalam blog ni.  Bagi yang tak berjaya jangan give up!!

So, I rasa better I kongsi semula pengalaman I tentang masalah susah mengandung nih. Harap dapat membantu.

Sedikit history tentang I yang dulunya susah sangat nak mengandung ni.

I kahwin tahun 2004 dan tidak pernah merancang keluarga (tak kenal pun pil perancang what so ever).  Tapi lepas 3 tahun masih belum ada rezeki anak. Hati dah tak tenteram dan sedih tu tak boleh cakap lah.

Terutama bila kena sindir ‘mandul’ dengan orang-orang terdekat. wpml cry Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

Terutama bila tengok kawan-kawan yang baru je kahwin terus bunting pelamin. Rasa dunia ni sangat tidak adil!!!

Pada tahun 2006, I dapat kerja di tempat baru (tempat kerja I sekarang lah ni). Masa tu ada seorang staff yang ada masalah susah mengandung juga bagitau dia sedang buat rawatan kat LPPKN. Masa tu adalah kali pertama I dengar tentang LPPKN!

Terus I bagitau Big Babah dan call LPPN pada akhir tahun 2006. Tapi I diberikan appointment dalam bulan Februari 2007. Berbulan-bulan kena tunggu!

Apa maknanya tu kalau lama sangat kena tunggu untuk dapatkan appointment kali pertama dengan LPPKN? Maknanya ramai lagi orang yang senasib dengan kita.

Doktor kata I ada masalah ketidakseimbangan hormon. Tensen sangat la kot masa tu..he..he wpml yes Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

Tapi period I memang tak ada masalah – regular je. Xtray HSG (Hysterosalpingography) pulak tunjukan tidak ada tiub tersumbat tapi ada masalah Pelvic Adhesion yang biasanya ada pada orang yang pernah kena bedah. Tapi I tak pernah pulak kena bedah sebelum tu…heran..heran.

I pun cuba rawatan kesuburan dengan makan Clomid (pil subur),suntik Gonal-f, Pregnyl dan seterusnya buat IUI.

gonal f Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

Berkotak-kotak Gonal-f kena injek kat perut..hu..hu

Gonal-F dan Pregnyl tu kena suntik sendiri pulak tu. I takut nak buat so Big Babah la jadi doktor..he..he

IUI 05 Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

IUI kali pertama gagal!! Memang sedih tahap moyang gaban dah masa tu. Tapi I tak give up. Terus buat IUI kali kedua bulan seterusnya.

iui Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

Alhamdulillah bulan September 2007, I mengandung anak pertama I. Izzah dilahirkan masa kandungan 34 minggu melalui pembedahan. Sebab Izzah tu tak sabar sangat nak keluar…dia tendang uri sampai pecah air ketuban..he..he

Lagi satu sebab kena bedah sebab I ada Placenta Previa – masalah uri di bawah menutupi saluran peranakan (cervic opening). So, baby memang takleh keluar ikut jalan biasa lah.

placenta previa Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

9 bulan lepas Izzah dilahirkan, tiba-tiba I disahkan mengandung lagi!!

Memang ajaib sebab I mengandung secara natural/semulajadi tanpa bantuan ubat kesuburan atau pun IUI. I masa tu tak de lah makan pil perancang atau sengaja merancang sebab I tahu I ni memang susah nak lekat punya.

Tapi sebaliknya, terbukti I boleh mengandung tanpa rawatan. Malangnya kandungan ke dua I tu gugur masa 11 minggu. Mungkin sebab masalah ketidakseimbangan hormon I tu.

Lepas keguguran anak kedua tu, kami decided buat family planning secara semulajadi tanpa pil perancang atau ikat saluran peranakan. Semulajadi adalah lebih bagus dan tidak ada kesan sampingan kan? wpml wink Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

Pada awal tahun 2010, kami pun mula berusaha untuk dapatkan anak lagi. Berbulan-bulan usaha tapi tak lekat juga. Malah I mula rasa sedih bila tengok kawan-kawan kat ofis mengandung masa tu.

Ingat nak terus pergi LPPKN lagi tapi masa tu LPKKN pulak tutup beberapa bulan sebab tengah renovate. So.. nampaknya kenalah usaha cara lain.

… sambung next entry la ye




Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  43 comments for “Diari Hamil | Kenapa I Susah Mengandung?

  1. Nia
    May 26, 2011 at 3:49 pm

    Pil kesuburan akan tambahkan berat badan tak kak?

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    nia, Clomid tu memang akan sebabkan badan ‘bam-bam’ he..he.. rasanya lepas ambik clomid tu ada gak I naik 2-3 kilo.. tak byk sangat ;)

    jgn risau.. exercise + kontrol makan should be ok

    [REPLY]

    Nisa Reply:

    Salam Nia,
    Rasanya ubt subur trsebut memberi kesan yang tidak sama pd setiap orng. Saya dah mkn ubat subur sejak beberapa tahun tapi taklah tiap2 bulan, (itupun ikut nasihat doktor). Apabila mkn ubat tu, selera mkn sya brkurangan, kdg2 kurang 1 @ 2 kilo.

    Cuma risau jg klu trlalu byk mkn ubat subur akan mmberi kesan sampingan lain pula, cntohnya pd ovari wanita.

    [REPLY]

  2. May 26, 2011 at 4:17 pm

    saya pulak kena merancang sebab senang lekat. so agak scary jugak kalau termengandung sedangkan kita tgh merancang tp terima dgn gembira if mengandung jgk. masing2 ada masalahnya.

    yang ssh nk lekat risau lain, yang senang lekat risau lain pulak.

    kwn2 saya yg ada mslh ssh nk preggy, saya suggest suruh jengah blog akak ni.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    faisya, macam-macam masalah perempuan ni ;)

    [REPLY]

  3. May 26, 2011 at 4:56 pm

    littlemama… setiap kali semangat berkobar2 untuk buat rawatan… ada jer apa2 masalah yang timbul. Last month dah buat 1st IUI dan xberjaya. The next cycle, kol klinik lambat so tak dpt proceed. This cycle plak… diorang tak kasi buat treatment … katanya diorang lebihkan yg nk wat IVF. rasa nak nangis!!!
    Seorang Blogger bernama Lady Mira´s last blog post post..What Rest

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    lady mira, tak pe la tu.. memang banyak dugaan bagi orang macam kita ni..yang penting jangan give up ye

    mungkin badan you memang perlukan rehat sebulan dua ni untuk prepare for the 9 months pregnancy soon… amin!!!

    [REPLY]

  4. nadyaharada
    May 26, 2011 at 4:57 pm

    Sy dah missed period 3 hari.tak penah ni dalam hidup miss period.cehh..ingat dah pregnant la tp takde la buat pregnancy test sbb nak tggu seminggu.sekali tengahari td lepas meeting dah period.sedih sangat..dah nak masuk 3 tahun kawen ni.pujuk hati sendiri, Allah Maha Mengetahui so redha je la.. :sad:

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    nadya, i pernah jadi macam tu a few times… ada sekali tu lewat sampai 8 hari.. lepas tu period…hu.hu

    [REPLY]

  5. May 26, 2011 at 5:25 pm

    takot tgk picagari tu :roll:
    sy try jugak nak preggie, early 2011 doc ckp luar rahim :( and mase tu gak miscarriage. kene operate sikit lah. maybe trying so hard and terlalu mengharap nak dpt second baby after 7 years kot kan, tu yg susah nak dapat? hmm.. ape2 pun tgh mencuba lagi, tp mmg dah ckp kat hubby tak nak buat iui tu cucuk sini sane.. sakit huhu
    Seorang Blogger bernama fara´s last blog post post..Do You Ever Do Your Childs Homework

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    fara, kena injek sendiri dengan picagari tu.. seram gak.. nasib husband i tolong he..he..

    i pun tak nak buat IUI dan injek banyak-banyak kat perut lagi

    [REPLY]

  6. May 26, 2011 at 9:26 pm

    kak ros, me myself tengah trying to conceive tak tau lah for so many years.. kdang2 in denial tak nak jumpe pakar.. mira dah pergi check last time, nothing is wrong with me… lagi tambahkan tak nak buat pemeriksaan lanjutan sebab mase mengandung first tu, tak de masalah pun.. “tiup tiup” terus dapat baby.. so my question.. what is ur opinion ? actually susah nak explain and susah nak zoom in nak tanye ape :D

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    mira, anak first umur berapa dah?

    memang ramai yg dapat anak first senang je tapi nak dapat anak seterusnya bukan main susah lagi

    i suggest kena check pakar buat HSG (xray rahim) + check darah untuk tgk kadar hormon dalam satu kitaran haid.. sebab lepas mengandung dan bersalin ada berlaku perubahan mendadak dalam rahim dan badan kita.. so sebab tu jadi susah pulak nak mengandung anak kedua

    macam I lepas bersalin kedudukan rahim jadi terbalik pulak (retroverted) :???:

    [REPLY]

  7. kem
    May 26, 2011 at 10:44 pm

    saya nak masuk 4 kali buat iui. next week kali ke 4 di lppkn. 2x di private tp kemudian tukar ke lppkn sbb rasa mcm dah xmampu. kat lppkn i boleh claim coz keje govt. harap2 kali ni berjayalah dah xsanggup nak berendam air mata lg. kalau ditakdirkan xdpt jugak proceed ivf je laaaa…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    kem, harap u berjaya IUI kali ni.. yang penting jangan give up.. memang susah nak teruskan lepas berkali-kali gagal tapi kalau kita tak teruskan mana nak tau lepas ni berjaya kan

    [REPLY]

  8. aliza talib
    May 27, 2011 at 8:55 am

    salam … saya pun mengalami masalah gak … dah 2 kali wat IUI kat Pakar and LPPKN . tak jadi gak …… nak wat apa lagi … IVF … mcm tak mampu je …. dgar kata leh kuar KWSP … betul ke ? camne caranya …..

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    aliza, yang KWSP tu rasanya baru cadangan kot.. i pun tak pasti camana

    jangan giveup.. terus cuba lagi

    [REPLY]

  9. lil
    May 30, 2011 at 4:56 pm

    salam. just nak share my experience. saya conceived dd within 1 month pas kawin. now dd dh masuk 4 thn tp lum berjaya conceived 2nd baby. we’ve been trying for 2 yrs. awal thn ari tuh dh try clomid 2 cycle, pun x berjaya jugak. dh buat HSG, doc ckp semua ok. hows that sound?ovari semua ok, period regular. any advice?thanks

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    lil, ada buat blood test untuk check hormon tak?

    [REPLY]

    lil Reply:

    blum lagi. td br baca ur latest post hormon test br terpk. my sister dulu gap 1st dd dgn 2nd dd almost 7 yrs due to hormone problem. yg hormon test nih kita bole buat kat mana2 jer ke?skang nih sy under consultation dgn dr leong-puchong fertility centre. tp pas mkn comid 2 cyle sy stop dulu. cuba blk natural way. pun x berjaya. pas amik clomid perasan berat bdn naik almost 3kg.

    [REPLY]

  10. lin
    May 31, 2011 at 10:29 am

    bila baca entry ni dan komen² readers yang lain, i rasa diri tak keseorangan dalam kes ni. i pun cam yang lain jugak. anak sulung bunting pelamin lagi! untuk ke-2 ni anak sulung dah nak masuk 3 years still tak lekat lagi..i dulu ada ovarian cyst.doc detect awal2 pregnant. and doc advise buang. dia cakap tak ganggu fertility. but now, i rasa risau. insyaallah this thursday i akan jumpa doc pakar untuk check semua. hopefully everything ok lah. i stress gak bila lately kawan² ramai dah conceive..i bila lagi??

    [REPLY]

    lil Reply:

    lin, you’re not alone. keep on trying ok. yup, anak sulung bunting pelamin, the 2nd time nih susahnya hai nak lekat. pelik btul.sama2 la kita berusaha+doa. insya allah…;p

    [REPLY]

  11. tonythen
    June 5, 2011 at 12:22 am

    littlemama sy dah kawin 5 tahun tp smp skrg pun x de baby…bini sy dah chek xray semua ok so pun sama jg x blh dpt baby jg so how ya??can help me how to doing??

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    tony, how about you sendiri ada pergi check tak *buat sperm test*? kena both husband and wife pergi check baru boleh tahu masalah apa ye.. jangan give up ok.. wife also kena check darah ye … good luck!

    [REPLY]

  12. Qamariah
    July 4, 2011 at 12:18 pm

    Little mama,
    I pn tengah buat fertility treatment di lppkn. doc asked me to take clomid 2 biji for 5 days and every alternate day kena inject dgn Gonal-F.
    Hari ni buat ultrasound utk tgk berapa biji telur ada and lucky ada 6 biji cuma belum cukup matang. So doc prescribed me again Gonal -F sekotak lagi utk boost kematangan telur…i ve been trying to get my second child for almost a year..tapi bila tadi tgk ada 6 biji telur takut pula jadi multiple pregnancies..am i ready or not…Doc cakap tak semestinya telur tu ada benih sebab thru IUI xdpt detect telur ada benih or not but i m still worry…
    nak tya u sb tgk u nyer kotak Gonal-F lagi byk..masa ultrasound sebelum buat IUI tu u punyer telur lebih dari satu ke?ada stgh org ada sebibji telur je yang betul2 matang…

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    Qamariah, telur i ada 4-5 camtu yang besar.. tapi lekat satu je pun.. you ada banyak telur kira bagus lah sebab setengah orang kena injek banyak dos Gonal-f baru ada 1 telur.. ada tu Gonal-f tak jalan maybe kena ubat jenis lain yang lagi kuat dan mahal…

    buat treatment ni kena tawakal.. kalau dapat anak kembar itu rezeki Allah bagi kan.. good luck ye

    [REPLY]

    Qamariah Reply:

    Ok thank s little mama..itu la tawakkal n i pray hard for it..thank u for ur reply and thumbs up for u in creating this kind of blog..at least mothers like us know where we can discuss about all this procedure,treatment…

    [REPLY]

  13. cdah
    July 5, 2011 at 9:38 pm

    i dah 3 thn kawin…dulu kne operate sbb ade cyst…ingatkan bile dah operate dah ok…rupa2 nye cyst tu dtg blk…sedih yg teramat2 sgt…i teringin sgt nak baby…so skrg i kne tggu,maybe bln 9 kne operate…kalu operate keluar baby tak pe la jgk…ni keluar benda yg kite tak ingini….dah check HSG ok…husband i punye sperma pun ok…so skrg i mmg tak boleh wat ape2 tok dptkan baby sbb i kena tggu operation…dah la operation ni amat menakutkan….REDHA :sad:

    [REPLY]

  14. ayu
    September 5, 2011 at 11:50 am

    thanks fr the info kak.. sya dh kawin almost 6 years…. pernah sekali pergi pakar t UMSpecialist n .. doctor kata sya n hubby normal.. biodex dh berapa kotak n mak cik urut dh dkt 5 orng… belum ada rezeki kot.. but last ramadhan masa iftaar with friend they suggestkan LPPKN…call n they suggest sya dtg masa first peroid.. nampaknya kena tgu akhir bulan ni laa sbb baru aje peroid…

    [REPLY]

  15. mama ditto
    January 17, 2012 at 11:32 am

    askum, teruja sgt dengar cerita2 kat atas. 1 perkongsian yg dicari2 selama nie. pengalaman yg dh lame x preggy stlh dpt anak pertama yg dh berusia 11thn skrg. mcm2 cara dr trdsional ke mknan kesuburan yg beratus2 harganye dan skrg hmpir putus asa coz umur pon dh meningkat (34thn). tp thn nie nk tnam azam baru iaitu nk pregnant. di sini sy nk bertanya kwn2 ttg klinik LPPKN yg mmbuat prosidur IUI nie n mcm mn cara2nya. n ttg ujian xray HSG tu dkt mn sy nk lakukannya ?

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @mama ditto, jemput ke blog khas untuk bincang pasal susah mengandung http://rosibrahim.com

    [REPLY]

  16. sue
    February 27, 2012 at 11:01 pm

    slm..kat mn nak bli ubat gonal-f 300 i.u?

    [REPLY]

  17. ena
    March 28, 2012 at 2:33 pm

    AS salam i da kawen 2 tahun lebih tp xda tanda2 pun nak mangandung sedey sgt2 :cry: ..stress bila memikirkan keadaan ni..byk tekanan perasaan yg sy lalui bkn hanya dr diri sendiri malah dr org lain hukhukhuk…skg ni tgh usaha jumpa doc mudah2han ada rezki AMIN..nasib baik jumpa blog ni terubat la ckit perasaan hati ini..sb semua masalah little mama cam same jer masalah ena..nasib la hubby seorang yg sgt memahami…

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @ena, jemput ke blog khas untuk bincang masalah susah mengandung
    http://rosibrahim.com

    [REPLY]

  18. Ayu
    May 7, 2012 at 9:28 pm

    i tk ada tempat nk mengadu…masalah i tiub block sebelah kanan..doc suruh buat iui..bila baca komen byk kata iui ni susah nk conceive..apa lg peluang yg i ada..sedihnyerr.. :sad:

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @Ayu, tak cuba tak tahu. iui ni ramai yang berjaya. ada yg dapat kembar empat. cuba iui kat LPPKN.

    http://rosibrahim.com/rawatan-kesuburan-lppkn-dr-jasmina-dapat-kembar-empat-melalui-iui/

    [REPLY]

  19. Ayu
    May 20, 2012 at 10:05 pm

    tq..i dah buat check up dgn lppkn..patut period hari ni tapi tak kuar lagi ni..kalau kuar period i nk buat iui kali pertama..harap lah ada rezeki. Umur ayu dah 37 tahun, kahwin dah 1 tahun 7 bulan.Doakan ayu yer…

    [REPLY]

  20. yati
    July 17, 2012 at 1:02 pm

    saya dah buat iui 2x..tapi masih belum berhasil untuk dapatkan zuriat….lepas raya ni,doktor tak suruh makan clomid lagi..kena injection plak..saya dan husband takder masalah..tp mungkin blum rezeki lagi (ayat sedapkan hati jer)…semoga iui kali ke3 ni berjaya…doktor suruh banyakkan berzikir,dan baca doa untuk tujuan dapat mengandung sepanjang bulan ramadhan nie…dah 6 tahun kahwin..seorang anak pun lom ada lagi..doakan saya semoga mengandung dalam tahun nie…Amin

    [REPLY]

  21. norshidatulshima binti hasan basri
    June 16, 2013 at 6:37 pm

    salam ,saya pun mengalami masalah yang sama .dah macam2 saya cuba usaha ,boleh saya tahu apa ,lppkn ni ? :cry:

    [REPLY]

  22. July 7, 2013 at 10:47 am

    Salam little mama, I have the same problem as were you. From HSG screening, I was diagnosed ‘pelvic adhesion’ on both tube.
    So I wonder..From my reading, pelvic adhesion ni selalu IVF ja jalan dia..
    So how bout you.Do u think IUI has a good chance that I can get pregnant?
    Financially IVF is unaffordable
    :(

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @Aishah, i dulu ada pelvic adhesion and berjaya mengandung melalui IUI.. then disahkan endometriosis stage 4 lepas bersalin yang bermaksud my adhesion dah makin teruk..

    tapi amazingly saya boleh mengandung tanpa rawatan lepas tu.. dah selamat lahirkan anak kedua last December 2013.. dan endometriosis saya dah jadi stage 2 (makin baik!!)… before bersalin doktor dah warning my adhesion akan makin teruk dan suggest i ikat saluran peranakan utk elak mengandung sebab ia merbahaya for my life…hu..hu.. nasib baik i tak ikat..

    so.. try IUI dulu.. before that.. please change your food… no fastfood..no carbonated drinks.. makan banyak sayuran hijau.. take vitamin semulajadi.. makan makanan sunnah.. boleh juga try jus Qaseh Gold Adinda..gabungan 8 makanan sunnah ni dah ada cukup segala vitamin dan mineral yg tubuh kita perlukan.. ramai yang berjaya dapat zuriat lepas amalkan sebab ia boleh betulkan hormon, kitaran haid dan luka dalaman… insya Allah..kita usaha.

    take care ye

    ;-)

    [REPLY]

    Ros Ibrahim Reply:

    @Ros Ibrahim, sorry dah lahirkan anak dec 2012.. typo

    [REPLY]

  23. April 25, 2014 at 1:54 pm

    Saya ada buat blog baru khas untuk berkongsi tentang masalah susah hamil, pemakanan semasa trying to conceive dan pelbagai tips untuk mudah hamil. Lawati blog saya:

    http://rahsiamudahhamil.com/blog/

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif