Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan Ke?

Hepp!! Sesiapa yang bergaji banyak dan layak dikenakan cukai tu…dah submit borang cukai pendapatan ke belum?

Bukan orang yang bergaji banyak je kena submit borang cukai ni.. yang bergaji tak banyak pun kena.. ada faham. Tak kisah la samada submit online atau melalui pos. Janji submit!

Tarikh akhir untuk hantar borang cukai pendapatan kat LHDN tu 30 April 2010.

Kalau majikan belum bagi lagi EA form tu cepat pergi tanya HR. Kadang-kadang orang HR ni kalau tak kejar, tak buat kerja… opps.. ampun orang HR… I’m talking about HR at my workplace… ha..ha..ha wpml yes Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan Ke?

Submit Borang Cukai Pendapatan Perseorangan BE Online

Kalau orang masih lagi old-timer *macam hubby ku.. ha..ha*.. yang mana tak reti-reti nak register dan submit online *ya ampun*. Mesti korang dah dapat borang BE (Cukai Pendapatan Perseorangan) dari LHDN kan.

So, lepas dah isi kena lah pos macam biasa. Kenapa tak register untuk submit borang cukai pendapatan online je?

Senang je lah. Dah ada kemudahan di zaman teknologi canggih ni kan. Guna je la e-Filing … Mudah. Tepat dan Selamat.. he..he..he wpml good Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan Ke?

lembaga hasil dalam negeri 01 Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan Ke?

Pergi below link kalau nak submit borang online.

https://e.hasil.gov.my/

Dia Nak No Pin. Mana Nak Dapat Tu?

Korang kena register dulu baru boleh submit borang cukai pendapatan tu online. Pergi kat mana-mana cawangan LHDN (Lembaga Hasil Dalam Negeri). Bawa salinan kad pengenalan dan penyata pendapatan (EA form) atau slip gaji terkini.

Biasa orang dah daftar siang-siang sebelum deadline submit cukai ni. Rasanya kalau daftar sekarang, korang hanya boleh guna kemudahan online ni untuk submit for next year la kot. Sebab deadline dah dekat dah pun. *cuba tanya LHDN for details la ye*

ps.. nanti me stori expenses apa yang korang boleh claim as deduction dan juga camana nak dapat balik duit PCB (yang bulan-bulan di tolak dari gaji kita tu) *kalau lepas deduction pun still kena cukai.. lagi parah kalau PCB tak leh cover.. kena top up bayar lagi the income tax… hu..hu*

ps.. lagi…he..he.. untuk pengetahuan me bukan Tax Agent tapi ada lah juga ilmu personal taxation hasil ambik subjek Advanced Malaysian Taxation masa final year kat u dulu.. my lecturer was the famous tax expert Choong Kwai Fatt.. oops.. Dr. Choong Kwai Fatt.. dah ada title doctor ini mamat.. dulu kitaorang panggil dia Kwai Fatt je.. he..he wpml wink Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan Ke?




Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

  11 comments for “Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan Ke?

  1. April 19, 2010 at 9:57 am

    Hohohoho..
    Me belum submit lagi.. tq for reminding!
    .-= ummumishkah´s last blog post..Nama Saya….. =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    ummumishkah, jgn lupa submit..ha..ha

    [REPLY]

    zainal abidin bin abdullah Reply:

    sya dh daftar tapi borang ke datang dari 2007 hengga 2009 tapi sya x pandai kira mana kira nya….kalau hantar borang kosoong je…

    [REPLY]

  2. sue
    April 19, 2010 at 10:01 am

    blom hantar!!! part nak mintak balik PCB tu nak sangat tauu
    .-= sue´s last blog post..Jakun sekejap… =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    sue, cepat hantor.. part dapat PCB tu berguna untuk plan tahun depan punya tax..

    [REPLY]

  3. April 19, 2010 at 10:39 am

    kenapa orang bergaji tak banyak pun kena submit ?tak faham..
    .-= eliss´s last blog post..Malam Pertama? Kena Gesel Badan Kat LRT? =-.

    [REPLY]

    Little Mama™ Reply:

    eliss, gaji banyak or tak banyak to very subjektif..kdg org gaji banyak rasa dia sikit.. he..he

    kalau majikan ada issue EA form dan u kena potong PCB tu maknanya dia dah report gaji kita kat LHDN.. so kita also kena report our gaji kat LHDN also for tax purpose.. PCB tu HR potong tengok schedule kelayakan kena cukai.

    [REPLY]

  4. April 19, 2010 at 1:16 pm

    sy dah submit… yeayy…!!
    sbbnye tersilap tarikh akhir hantar borang.. ingatkan akhir mac, so dh terhantar dh.. hehehe..
    sibbaik jugak.. kalo tidak, sure tangguh2 sampai sekrg… hihiih
    .-= laila´s last blog post..JANGAN underestimate kebolehan kanak2 (anak2) =-.

    [REPLY]

  5. April 19, 2010 at 4:11 pm

    saya baru je sudah buat last Friday! rasa sgt lega haha :grin:

    [REPLY]

  6. April 19, 2010 at 4:42 pm

    dah 3 thn tak dpt borang tu sbb tak kerja. hehe.
    .-= temp. housewife´s last blog post..Malu (BM entry) =-.

    [REPLY]

  7. April 20, 2010 at 12:22 pm

    huhuh,,dah submit..sila guna e-filling sangat mudah n pantas..takyah kuar calculator

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

icon_wink.gif icon_neutral.gif icon_mad.gif icon_twisted.gif icon_smile.gif icon_eek.gif icon_sad.gif icon_rolleyes.gif icon_razz.gif icon_redface.gif icon_surprised.gif icon_mrgreen.gif icon_lol.gif icon_idea.gif icon_biggrin.gif icon_evil.gif icon_cry.gif icon_cool.gif icon_arrow.gif icon_confused.gif icon_question.gif icon_exclaim.gif 

Current day month ye@r *

CommentLuv badge

http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_bye.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_good.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_negative.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_scratch.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wacko.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yahoo.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cool.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_heart.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_rose.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_smile.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif 
http://littlemamadiary.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif