Balik Kampung Checklist

Ohh… minggu ni me memang sangat sibuk dengan kerja di ofis. Kesibukan yang melampau-lampau.

Sebab apa? Sebab bulan ni bulan terakhir bagi tahun kewangan 2009. Maknanya, macam-macam kena settle. Sampai keje ofis kena buat kat rumah. Nak kejar deadline punya pasal. Arghhh… tensi macik!

Walaupun sibuk, me cuba cari waktu untuk buat schedule posts bagi blog ini. Post/blog review untuk MBP pulak asyik tertunda aje. Agaknya nak kena cari penulis volunteer untuk MBP kot…ahaks.

Anyway, mood nak raya dan balik kampung semakin bertambah-tambah ni…ha..ha

balik_kampung

Me akan balik kampung di Jerteh, Terengganu pada Sabtu ni 19hb. Plan asal nak tolak 3 pagi sebab nak lalu jalan Gua Musang. Uishh… jalan dari Karak nak masuk Gua Musang tu memang akan jem kalau lambat. Tapi, sebab kakak nak ikut konvoi maka plan kena ubah. Me bertolak pukul 6 pagi dan tak boleh lalu Gua Musang la.

Sebabnya kakak tak boleh drive dalam gelap… mata dah tak waras…tu kata dia lah..ha..ha

Ohh.. kakak saya ni husband dia kena kerja pada hari raya. So, abang ipar saya bagi izin dia balik dengan anak-anak tapi dengan syarat kena konvoi dengan mana-mana adik beradik.

Nak balik kampung saya ambik masa 8-10 jam ye. Kadang-kadang lebih kalau hujan lebat. Me gilir-gilir drive dengan hubby sebab hubby tak leh drive direct sampai 8-10 jam camtu. Tak kisah la, sebab me dah biasa drive sorang-sorang balik kampung masa bujang dulu.

Okeh… ini balik kampung checklist me.

Kereta

  • Service kereta – dah buat masa awal puasa!
  • Check/tukar tayar – dah tukar sebab minggu lepas pancit (hubby ambik tayar yang jenis boleh ‘potong’ air.. katanya tayar macam ni kalau lalu atas lopak air pun maintain straight.. tak terbabas, tapi mahal sikit la tayar jenis ni)

Packing – Izzah

  • Baju/kasut raya
  • Towel
  • Baju harian
  • Baju tidur
  • Diaper bag
  • Bakul susu/makanan
  • Air panas
  • Mainan/buku/CD
  • Bantal kecik (ni mama boleh pakai nak baring kat seat belakang)
  • Toileteries (minyak yuyi, bottom balm etc)

Packing – Babah

  • Baju Melayu/kain pelikat
  • Songkok
  • Towel
  • T-shirts
  • Jeans/pants/anak seluar
  • Toiletries

Packing – Mama

  • Baju raya
  • Blouses/tudung
  • T-shirts
  • Towel
  • Jeans/pants/anak seluar
  • Telekung
  • Contact lenses spare/cleaning solution
  • Spec
  • Toileteries

Packing – General

  • Laptops/Power Cable (kalau lupa power cable abis la…)
  • Celcom Broadband (ni takleh tinggal,kan tak leh nak ber-blog)
  • Thumb Drives (simpan projek2)
  • Camera DSLR and Compact (nak ambik gambar time raya)
  • Kuih raya/jajan (kuih raya ‘tunjuk’ + jajan untuk budak2)
  • Duit raya (dah masuk sampul)
  • Vicks/Tiger Balm (berguna time memandu – hilangkan mengantuk.pening)
  • Photography books
  • Kunci rumah mak (senang nak masuk rumah).

Emmm… rasa dah tulis semua nih. Kalau ada lagi nanti tambah.

Forever Living Malaysia
PERHATIAN: Produk Aloe Vera Forever Living boleh didapati dari Pengedar Forever Forever Living yang sah, atau boleh BELI ONLINE, atau anda boleh JADI AHLI untuk dapat diskaun 15%! Daftar ahli hanya RM105 & dapat FREE 1x Aloe Vera Gel.

Anda boleh BELI ONLINE dari mana2 lokasi di Australia, Belgium, Canada, Cyprus, Czech Republic, Spain, United Kingdom, Greece, Northern Ireland, Ireland, Luxembourg, Malaysia, Netherlands, New Zealand, Philippines, Portugal, Singapore, Slovak Republic, United States and South Africa. Produk akan dihantar terus kepada alamat anda di negara tersebut!

Beli Produk Forever Living Online
Jika anda berada di mana2 negara yang tersenarai di bawah, anda boleh BELI ONLINE dengan klik pada bendera negara berkenaan. Jika negara anda tidak tersenarai, sila hubungi saya dengan mengisi borang ini. Saya akan hubungi anda secepat mungkin.
Australia Forever Living Products Buy Online Czech Republic czec-republic Netherlands Netherlands New Zealand New Zealand Slovac Republic Slovak Republic   Belgium Belgium Spain Spain Ireland Ireland Philippines Philippines United States United States Canada canada United Kingdom United Kingdom Luxembourg Luxembourg Portugal Portugal South Africa South Africa Cyprus Cyprus Greece Greece Malaysia Malaysia Singapore Singapore
 

DISCLAIMER: Pernyataan dalam laman web ini adalah pendapat penulis, berdasarkan pengalaman peribadi menggunakan ALoe Vera, pengalaman orang lain dan hasil pembacaaan dari buku, majalah dan laman web lain. Produk yang dibincangkan tidak bermaksud untuk mendiagnos, merawat atau mencegah penyakit2 tertentu. Anda disarankan berbincang dengan doktor jika mengalami apa2 masalah kesihatan atau sebelum memutuskan untuk mengambil supplemen dari Aloe Vera dan lain2.

Forever Living Malaysia
BUSINESS PARTNER DIPERLUKAN SEGERA!
Forever Living Products Malaysia - Singapore - Brunei


Modal mula dari RM1,550 -RM1,800 sahaja. Dapat 20+ produk pada harga ahli. Next belian diskaun/untung 35%! Boleh taja ahli. Yang *BETUL2 SERIUS NAK BISNES* sila isi borang di http://KhasiatAloeVera.com/ahli
Saya akan hubungi anda secepat mungkin!
http://BisnesAloeVera.com
http://rosibrahim.flp.com

Nama anda akan disenarai sebagai business partner team #AloeVeRos di laman web KhasiatAloeVera.com.

Semoga anda dan saya dimurahkan rezeki bersama Forever Living. Ameen.

Related Posts | Entri Berkaitan Dah Baca?

17 Comments

  • mamamiya says:

    jgn beria sgt follow checklist nnt izzah tertinggal. kang jd cam movie home alone tu.

    selamat hari raya to u & family. have fun!!
    .-= mamamiya´s last blog post..Miya dancing with Teletubbies! =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    mamamiya…ha..ha.. yg itu tak kan tertinggal punya… nampak je me or hubby buka pintu terus terjah nak ikut…ahaks!

    [REPLY]

  • Mommylyssa says:

    Selamat hari raya! Maaf zahir batin. Hope you have a safe journey home 😉

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    mommylyssa, selamat hari raya.. maaf zahir batin… take care (jangan makan banyak sangat…ahaks!)

    [REPLY]

  • miela77 says:

    Salam lebaran..moga selamat sampai ke kampung..meh kutip kad raya daku.. n join my new contest..leh snap masa raya nanti..hehehe
    .-= miela77´s last blog post..UK Anti-Virus Formula Bio-Tech Herbal – Sesuai Utk Mencegah H1N1…Sticky Mode =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    miela, selamat beraya!! tapi jangan sakan sangat raya..he..he..okeh..nanti me kutip..thanks!

    [REPLY]

  • unlisted_one says:

    Wah,..sama2 balik Terengganu..yer,..mmg sangat jauh..huhu..
    .-= unlisted_one´s last blog post..Selamat Hari Raya Semua!!!! =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    unlisted, ooo… balik ganu jugak ye.. okie.. selamat beraya!

    [REPLY]

  • sya says:

    18hb malam kan tol free.. 😛

    sama la kita kak..
    cuti raya ni penuh dengan kerja yang dibawa balik,
    yang duenya adalah hari isnin naik cuti raya..
    huwaaa!
    .-= sya´s last blog post..pengalaman raya =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    sya, tu la.. kalau tolak malam dapat tol free.. ni sebab kena tunggu kakak tercinta… tak dapat le free tol…ha..ha

    [REPLY]

  • Hanz says:

    Salam Aidilfitri Ros & to lil Izzah & seisi keluarga…

    Me lepas solat sunat Raya baru bertolak dari umah MIL kat Shah Alam to my parents kat Seremban..hemmm..tengok checklist ni rasa cam nak buat jugaklah…
    .-= Hanz´s last blog post..Kad Raya..Kad Raya..Meriahnya!! =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    hanz, selamat hari raya!

    [REPLY]

  • nadnye says:

    salam aidilfitri buat Izzah, Ros dan keluarga….

    checklist to okay dah cuma kalau anak 3 kena kali 3… banyaknya barang2 dan nasib baik breastfeed..

    p/s: sama-sama lah kita mengharungi jammed kat Karak Highway yang confirm panjang pada hari sabtu nie…me nak ke Pekan, Pahang.
    berhati-hati dijalan raya
    .-= nadnye´s last blog post..JOM MENDERMA BAGI ANAK-ANAK INI SEBELUM LEBARAN =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    nadye, selamat beraya.. drive safely..

    [REPLY]

  • laila says:

    laaaaaaaaa.. kita sama kampung rupanya…
    kat jerteh kat mana? sy kat kg gong kemuntong… tp sekrg dh takde rumah dh kat situ… dok gong kepas plok…
    .-= laila´s last blog post..Sudah siap.. =-.

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    laila, weeeh! kampung me la tu gong kemuntong.. balik raya ke tak? jemput lah beraya rumah mak me..

    [REPLY]

    littlemama Reply:

    me email no phone, senang2 sms ke.. calling ke

    [REPLY]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

😉 😐 😡 😈 🙂 😯 🙁 🙄 😛 😳 😮 mrgreen.png 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗ 

CommentLuv badge